Actualitate Internă

Ivan Ceban a anunțat că nu candidează la prezidențiale. Motivele reale din spatele acestei decizii și implicarea lui Marcel Ciolacu, FSB și a serviciilor secrete de la București

Ivan Ceban a anunțat că nu candidează la prezidențiale. Motivele reale din spatele acestei decizii și implicarea lui Marcel Ciolacu, FSB și a serviciilor secrete de la București

Ivan Ceban, primarul rusofil al Chișinăului, deghizat în pro-european din ordinul șefilor de la Moscova, a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, susținând că prioritatea sa este munca de la primărie.

„Am spus de fiecare dată și asta declar și astăzi: nu sunt interesat de a candida la funcția de președinte al Republicii Moldova în toamna acestui an. Deoarece oamenii mi-au încredințat votul lor la Chișinău, iar eu nu pot să-i dezamăgesc pe chișinăuieni”, a spus Ceban. 

Edilul Chișinăului a folosit însă ocazia pentru a-și etala „succesele” la cârma primăriei și pentru a critica actuala guvernare, deși partidul său, Mișcarea Alternativa Națională (MAN), tocmai a semnat (pe 26 mai, la Chișinău), alături de partidul de guvernământ PAS și alte 10 formațiuni ale opoziției pro-europene unite în blocul „Împreună”, un așa-numit „Pact pentru Europa”, prin care cele 12 partide politice și-au asumat „angajamentul politic de a contribui plenar la obiectivul integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană”.

Un ultim sondaj de opinie realizat de IMAS îl plasează pe Ion Ceban pe locul trei, cu 7% din preferințele electoratului care s-a decis pentru cine să voteze la prezidențiale, după Maia Sandu (41,3%) și Igor Dodon (19,3%).

Jurnalistul Răzvan Gheorghe de la Podul a dezvăluit recent că, în realitate, decizia lui Ceban de a nu o contracandida pe Maia Sandu nu a fost unilaterală, ci a fost luată în urma unor presiuni mari făcute de la vârful puterii de la București.

Redăm integral precizările lui Răzvan Gheorghe:

„La 1 aprilie anul în curs (adică de ziua păcălelilor), la București, premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit neoficial cu primarul Chișinăului, rusofilul Ivan Ceban. Care este cel mai important pion politic al Rusiei din Basarabia noastră. Episodul a avut loc la o săptămână după ce I. Ceban a anunțat ca nu exclude o candidatură la alegerile prezidențiale. Ceea ce i-ar provoca reale probleme Maiei Sandu, în cel de-al doilea tur (toate analizele oneste arată asta). 

Potrivit surselor mele, întâlnirea a fost solicitată chiar de Ciolacu, însă în spatele invitației s-au aflat serviciile secrete de la București. Aceleași servicii care, în urmă cu numai câteva luni, i-au pus în fața lui Ciolacu un dosar cu documentație relevantă din care rezultă, irefutabil, ca Ceban nu e doar un politruk consiliat și manevrat de FSB, ci e și… agent FSB. La urma urmei, chiar nu e nevoie de un IQ astronomic ca să te prinzi de chestia asta. Haideți să fim serioși (dați o minimă căutare pe Google și vedeți cum a apărut Ceban, care a fost traseul lui și cu ce jocuri se ocupă în prezent). 

Potrivit acelorași surse, în cadrul întâlnirii, Ciolacu efectiv l-a rugat pe Ceban să nu o contracandideze pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale. De asemenea, l-a momit cu bani pentru diverse proiecte de “infrastructură”, fiind notorie lăcomia lui Ivan (până de curând finanțat și prin intermediul PSD Buzău). Iar Ceban i-a răspuns “Da” (adica, a promis ca nu o va contracandida pe Maia). 

Inevitabil, toate ofertele s-au făcut cu “verde” de la serviciile secrete băștinașe. Altminteri, aceasta întâlnire neoficială între premierul României și primarul Chișinăului nici nu ar fi avut loc, nu în atare condiții. 

De ce scriu toate astea? Pentru a se înțelege modul pafarist și re tard in care lucrează epoleții de la București și camarila lor politică. Adică, băieții ăștia știu ca Ivan e FSB-ist, dar îl pun pe Ciolacu (fiindcă tot are față de chelner) sa se facă pres în fața lui și să-l roage (promițându-i bani publici românești, care numai în “infrastructura” nu ar ajunge) să nu o contracandideze pe Maia Sandu. 

Ok, Ceban a zis ca ar fi de acord și ca nu va candida, dar oare cum ar putea garanta el asta? In astfel de situații nu pot exista garanții. Serviciile secrete și Ciolacu îl cred pe cuvânt? Toate indiciile arată ca Ceban ia în calcul o candidatură (există o fibrilație care se vede și una care nu se vede), însă și aceste indicii pot fi doar cultivate. Modul în care a fost gândită și pusă în scenă întâlnirea de la București mă duce cu gândul la alte eșecuri de amploare ale serviciilor secrete românești (de pildă, episoadele “Iurie Roșca” și “Plahotniuc”, care, deși vin din registre diferite, sunt ilustrative pentru diletantismul SRI / SIE șamd). 

Ca va candida sau nu, nici măcar asta nu o va decide Ceban, ci FSB, a cărui născocire este. Iar dacă nu va candida, decizia asta va fi luată tot la Kremlin, nu la București, în funcție de evoluții și de interesele rușilor. Chiar dacă, într-un astfel de scenariu ultim, la București s-ar acorda medalii și s-ar face avansări, istetii de aici fiind în stare să creadă ca l-au romanizat ei pe Ivan”

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Istoricul Octavian Țîcu avertizează PSD: "Dacă Ciolacu consideră că Ivan Ceban poate fi românizat, greșește!"

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.