Urmare a unei solicitări Podul.md, Ministerul Educației și Științei al Ucrainei ne-a dezvăluit că unele universități din Ucraina discută în prezent despre ideea înființării anumitor extensiuni la Chișinău.
Podul.md a întrebat Ministerul Educației și Științei de la Kyiv despre posibilitatea ca Ucraina să evacueze la Chișinău, în Basarabia noastră, anumite universități din regiunile de est și sud-est ucrainene puternic afectate de bombardamentele Rusiei.
Totodată, am întrebat Ministerul dacă o astfel de decizie ar putea ajuta la salvgardarea identității minorității ucrainene din R.Moldova supusă unei vechi și brutale rusificări. Vă prezentăm răspunsul oferit de Ministerul Educației și Științei al Ucrainei:
”Deocamdată nu avem planuri precise. Cu toate acestea, unele universități au în vedere posibilitatea de a deschide filiale (extensiuni) în Republica Moldova, iar aceste decizii sunt la etapa de discuții.
În același timp, suntem recunoscători față de cetățenii moldoveni pentru solidaritatea lor cu Ucraina, precum și pentru sprijinul acordat ucrainenilor din Republica Moldova care au suferit din cauza agresiunii armatei ruse”. (foto jos)
Precizăm că ucrainenii nativi sunt cea mai numeroasă minoritate etnică din R.Moldova (detalii AICI), ei fiind sporiți și de o diasporă ucraineană numeroasă care s-a stabilit între Prut și Nistru odată cu războiul genocidar și de ocupație al Rusiei în Ucraina. Ideea deschiderii la Chișinău a unor extensiuni universitare ucrainene ar putea reprezenta un pas major întreprins de autoritățile de la Kyiv în vederea sprijinirii minorității ucrainene puternic afectată de rusificare.
Anterior, România a înființat în R.Moldova câteva extensiuni universitare românești, oferindu-le posibilitatea studenților basarabeni să facă studii superioare de calitate și să obțină diplome românești și europene fără a părăsi Basarabia. Astfel de extensiuni au fost deschise de către Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, la Chișinău și Bălți (detalii AICI).
O altă universitate din România – Universitatea “Dunărea de Jos” din Galați – a înființat o Facultate Transfrontalieră care își desfășoară cursurile atât la Galați, cât și la Cahul, în sudul R.Moldova (detalii AICI).