Fostul ministru al Apărării din perioada 2015-2016, Anatol Șalaru, a declarat că în legătură cu Igor Gorgan se știa de multă vreme că este colaborator al serviciilor rusești, însă avea protectori buni în cadrul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), așa că și-a continuat activitatea nestingherit chiar și după demiterea sa din funcția de șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova.
„Am fost informat și am ajuns singur la această concluzie că este agent rus. Am primit informații și de la SIS, și din Armată, precum că Gorgan colabora cu serviciile rusești, se întâlnea regulat cu agenții Rusiei. Din analiza acțiunilor lui, m-am convins și singur de acest lucru, așa că am întreprins toate măsurile necesare pentru a-l demite. De exemplu, Gorgan a readus în Armată ofițeri bănuiți că lucrau pentru serviciile rusești. Toată lumea știa că Gorgan era omul rușilor, el a absolvit școala de politruci, nu era militar într-un domeniu concret și a ajuns să ocupe funcția de șef al Statului Major în urma unei înțelegeri politice”, a declarat Șalaru, care în anul 2016 l-a demis din funcție pe Igor Gorgan.
Declarațiile au fost făcute pentru deschide.md în contextul apariției în spațiul public a informațiilor (confirmate de SIS) potrivit cărora Igor Gorgan a transmis regulat informații către Serviciul de Informații Militare al Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU).
Anatol Șalaru a mai spus că, înainte să îl demită pe generalul de brigadă Gorgan, a primit de la un jurnalist un stick de memorie cu mii de documente, fotografii, informații pe care le trimitea nu doar Gorgan, dar și tatăl acestuia. Fostul șef al Statului Major al Armatei s-a implicat chiar în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016, când l-a susținut pe Igor Dodon.
„În 2016 chiar a dat un interviu în care spunea că Rusia trebuie să fie partener strategic al R. Moldova în domeniul militar și a făcut declarații dure împotriva NATO. Aceste lucruri l-au convins și pe președintele de atunci, Nicolae Timofti, să semneze demiterea lui. El este un trădător și m-a dat în judecată atunci pentru că eu, fiind ministru al Apărării, am spus deschis că este trădător. A avut, însă, protectori buni în SIS după 2019, dar și la Moscova. Bănuiesc că a ajuns și la oficiul ONU tot cu sprijinul Rusiei și cred că și acolo a lucrat tot pentru Rusia”, a mai spus Șalaru pentru sursa citată.