Actualitate Internă Cap de pod

SIS confirmă actul de trădare comis de fostul șef al Statului Major al Armatei R. Moldova, care a transmis regulat informații către GRU pentru a pune bețe în roate Ucrainei. Președinția cere repercusiuni imediate și dure: "Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod!"

SIS confirmă actul de trădare comis de fostul șef al Statului Major al Armatei R. Moldova, care a transmis regulat informații către GRU pentru a pune bețe în roate Ucrainei. Președinția cere repercusiuni imediate și dure: "Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod!"

Publicația The Insider scrie că fostul șef al Statului Major al Armatei Republicii Moldova, Igor Gorgan, a transmis regulat informații către curatorul său de la Serviciul de Informații Militare al Forțelor Armate a Federației Ruse (GRU), colonelul Aleksei Makarov. Potrivit publicației, care a accesat corespondența de pe Telegram a lui Igor Gorgan, acesta a raportat despre situația politică din R. Moldova, transmițând informații despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru armata ucraineană.

Potrivit sursei citate, „legătura moldovenească” a funcționat în Statul Major al Armatei până la sfârșitul anului 2021, când președinta Maia Sandu l-a demis din funcție.

Conform publicației citate, GRU a fost foarte interesat de armele pe care le cumpără Kyivul de la țările vecine, inclusiv din R. Moldova. 

„Ukroboronexport ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare… În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat”, a raportat de îndată Gorgan.

„Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse”, a continuat Gorgan. 

„Mulțumesc”, a răspuns colonelul Makarov în aceeași zi.

Potrivit autorilor investigației, cei doi au început să poarte discuții active în aprilie 2022, adică după începerea războiului la scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei, iar Igor Gorgan a avut întâlniri confidențiale în cafenele din Chișinău sau la pescuit. 

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să mergem mai repede înainte!!! Să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Noi trebuie să facem această istorie! (...) Trebuie să închidem cât mai curând granița cu România! Aceasta este o gaură mare! De acolo multă marfă vine în Ucraina. Mai ales mărfuri militare!”, a mai zis agentul Gorgan.

Pe lângă informații militare, Gorgan a transmis informații despre situația politică internă și a monitorizat îndeaproape discursurile publice ale președintei Maia Sandu, dovadă fiind zecile de link-uri transmise curatorului. Autorii investigației au menționat că agentul Gorgan „simte o ură deosebită pentru doamna Sandu” pentru că l-a lipsit de funcția deținută în Statul Major al Armatei.

În articol se precizează că în ajunul expulzării în masă a diplomaților ruși din R. Moldova, mai precis în iulie 2023, generalul Gorgan a încetat să mai comunice cu Makarov și s-a angajat la Oficiul ONU pentru Refugiați din Chișinău (UNHCR-Moldova).

(UPDATE) Suspendat din funcție la actualul loc de muncă

Igor Gorgan a fost suspendat din funcția de șef al securității UNHCR MOLDOVA, agenția ONU pentru refugiați. Informația a fost confirmată pentru TVR Moldova de Monica Vazquez, reprezentantă UNHCR MOLDOVA.

UNHCR este foarte îngrijorată în legătură cu aceste alegații grave, pe care le abordăm cu maximă seriozitate. Am informat îndată Biroul nostru de Inspecție Generală (IGO) și a fost demarată o anchetă internă. Investigăm circumstanțele și plasăm membrul personalului vizat în concediu pe motive administrative, până la finalizarea anchetei", a declarat aceasta.

SIS confirmă veridicitatea informațiilor: „Cunoaștem  obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate”

„Informațiile deținute de către SIS indică asupra unui nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă, orientate la ancorarea Republicii Moldova în spațiul său de influență", a comentat Serviciul de Informație și Securitate al R. Moldova (SIS) pentru TVR Moldova.

„Cunoaștem  obiectivele, actorii, instrumentele și tacticile aplicate la adresa proceselor democratice ale R. Moldova”, afirmă SIS, menționând că datele din posesia instituției confirmă veridicitate informațiilor prezentate.

„Totodată, reiterăm că SIS ține în vizor riscurile de securitate și acționează pentru prevenirea potențialelor crize, împiedicarea tentativelor de imixtiune externă în afacerile interne ale țării", a adăugat instituția.

Președinția retrage distincțiile lui Gorgan și cere pedepsirea aspră a acestuia

„Astfel de crime împotriva statului trebuie pedepsite în cel mai aspru mod pentru trădare de Patrie. În 2021 această persoană a fost destituită din funcție de Președinta Maia Sandu. Distincțiile de stat oferite acestuia în 2006 „Meritul Militar”, 2015 „Credință Patriei” și gradele militare vor fi retrase. Asemenea cazuri demonstrează că sunt imperios necesare o monitorizare continuă și o verificare minuțioasă în raport cu cei din instituțiile de apărare și de asigurare a securității statului. Astfel de infractori din interior contribuie la amenințările hibride la adresa statului Republicii Moldova. Tocmai de aceea, avem nevoie de instrumente mai eficiente de luptă împotriva acțiunilor de trădare de Patrie”, a comentat Adrian Băluțel, șeful Cabinetului președintei Maia Sandu.

Reacția Ministerului Apărării

Și Ministerul Apărării a reacționat astăzi la informațiile din investigația The Insider: „Fostul comandant al Armatei Naționale, general de brigadă Igor Gorgan a fost demis din funcție în anul 2021 de președinta Maia Sandu, inclusiv la propunerea ministrului apărării Anatolie Nosatîi. Toate informațiile care au apărut în investigație sunt atent verificate și analizate de specialiștii noștri în cooperare cu alte instituții ale statului. Ministerul Apărării acordă o atenție maximă oricărui subiect ce ține de securitatea națională și va sancționa cu strictețe orice abatere de la lege comisă de angajații săi”.

„Armata Națională a demonstrat în ultimii doi ani că este hotărâtă să întărească sectorul de apărare pentru a asigura pacea în Republica Moldova și siguranța cetățenilor. Nu vom permite ca Armata Națională să fie folosită de trădători de țară împotriva interesului național. Armata Națională se subordonează nemijlocit Comandantului Suprem al Forțelor Armate și servește Patria”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.