Actualitate Internă Focus

Șor "și-a găsit nașul": Mark Zuckerberg. Oligarhul moscovit și pionii săi au rămas fără pagini de Facebook. Precizările Meta și SIS

Șor "și-a găsit nașul": Mark Zuckerberg. Oligarhul moscovit și pionii săi au rămas fără pagini de Facebook. Precizările Meta și SIS

Paginile de Facebook ale oligarhului fugar Ilan Șor, deputatei Marina Tauber, bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul, dar și a președintelui partidului „Șansă”, Alexei Lungu, au fost șterse joi, 6 iunie.

Compania americană Meta, cea care deține Facebook, a declarat pentru Ziarul de Gardă că pagina oligarhului fugar Ilan Șor, precum și a acoliților săi, au fost blocate. De asemenea, Șor și camarila sa au fost încadrați la categoria „organizații și persoane periculoase”.

Totodată, Serviciul de Informații și Securitate (SIS) de la Chișinău afirmă că a informat Meta încă în 2023 despre faptul că unii politicieni, afiliați regimului de la Kremlin, utilizează Facebook pentru a promova dezinformarea.

„SIS a informat, încă din 2023, compania Meta despre utilizarea de către persoanele afiliate factorului rus pentru promovarea dezinformării și propagandei. Informările au vizat o listă de pagini anonime care promovau publicitate plătită din fonduri ilegale, în special în perioada alegerilor locale generale din 2023”, au spus reprezentanții SIS pentru TV8.

Recent, Meta a anunțat în raportul său pentru primul trimestru al anului 2024 că a eliminat un total de 1.326 de conturi de Facebook, 80 de pagini, un grup și un cont de Instagram pentru încălcarea politicii sale împotriva comportamentului coordonat neautentic. Această rețea viza publicul din Republica Moldova și Madagascar. Persoanele din spatele operațiunii foloseau conturi compromise și false, multe dintre acestea fiind detectate și eliminate de sistemele automate. Aceste conturi, unele dintre ele având fotografii de profil generate de inteligența artificială (GAN), erau utilizate în diverse scopuri. Conturile cu pricina se prezentai drept localnici care administrau pagini și grupuri cu scopul de a dirija oamenii către conținutul postat de rețea pe alte platforme. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.