Saturday, Jul 27, 2024
Actualitate Internă Cap de pod

S-a decis! Avertisment pentru basarabenii rusificați care vorbesc doar rusa: NU veți mai putea obține cetățenia română dacă NU aveți cunoștințe elementare de limbă română

S-a decis! Avertisment pentru basarabenii rusificați care vorbesc doar rusa: NU veți mai putea obține cetățenia română dacă NU aveți cunoștințe elementare de limbă română

Guvernul de la București a modificat în regim accelerat Legea privind cetățenia, astfel încât să fie eliminate la maxim tentativele de obținere frauduloasă a cetățeniei române. Deși modificările îi vizează în primul rând pe străinii (ucraineni și ruși) care au obținut ilegal cetățenia statului noastru, totuși, acestea se vor repercuta inevitabil și asupra românilor basarabeni, indiferent de etnia lor. 

Dincolo de numeroasele operări tehnice la Legea privind cetățenia (detalii AICI), statul român va introduce înregistrarea audio–video a interviului de verificare a cunoașterii limbii române, precum și înregistrarea audio-video sau audio a ceremoniei depunerii jurământului de credință (detalii AICI), ceea ce ar putea să le dea mari bătăi de cap basarabenilor monolingvi rusificați care NU stăpânesc limba maternă, adică limba română, nici măcar la nivel elementar. 

În principal, această măsură e destinată să combată situațiile în care persoane din spațiul post-sovietic (fără legătură cu România) au obținut cetățenia română în baza unor acte false care ar fi ”probat” o descendență românească, cu strămoși basarabeni sau nord-bucovineni  – fiind trecuți, mai exact, la categoria românilor care își redobândesc cetățenia română, beneficiind de un regim de eliberare mult mai simplificat (la fel ca în cazul situației de redobândire a cetățeniei române). 

De altfel, Podul.ro a documentat un astfel de caz în octombrie anul trecut. Atunci, publicația noastră a scris despre tentativele lui Anatoliy Tymoshchuk (ucrainean trădător de țară și agent al FSB, ex-fotbalist) de a obține cetățenia română prin procedura de redobândire. Pentru aceasta, Tymoshchuk și-a inventat o bunică “româncă” în nordul Bucovinei. 

Întrucât a devenit agent FSB (legăturile datează de peste un deceniu), trădându-și astfel țara, lui Anatoliy Tymoshchuk i s-a interzis, în ianuarie 2023, să mai intre în Ucraina pe o perioadă de 10 ani, fiindu-i sechestrate bunurile și retrăgându-i-se toate distincțiile conferite de stat. Pentru a evita sancțiunile impuse de statul ucrainean, Tymoshchuk a încercat să obțină cetățenia română – detalii AICI și AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.