Actualitate Internă Focus

Șeful Poliției din R. Moldova: Rusia investește lunar peste 2 milioane de dolari în gruparea criminală Șor pentru a destabiliza situația!

Șeful Poliției din R. Moldova: Rusia investește lunar peste 2 milioane de dolari în gruparea criminală Șor pentru a destabiliza situația!

Federația Rusă ar investi lunar peste două milioane de dolari pentru susținerea activității grupării criminale Șor, a declarat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP). Viorel Cernăuțeanu afirmă că gruparea criminală ar fi utilizată de regimul de la Moscova pentru a destabiliza situația în Republica Moldova.

Șeful IGP menționează că o parte din bani ar fi investiți, printre altele, pentru a acoperi cheltuielile destinate alegerilor din toamnă și protestelor. În Republica Moldova, acești bani ajung pe diferite căi, inclusiv prin intermediul „cărăușilor”. Pentru „munca” depusă, aceștia ar fi remunerați financiar. Sumele, declară șeful IGP, variază între 150 și 200 de dolari pentru fiecare persoană.

„În afară de această recompensă, cheltuielile de fiecare persoană, dacă vorbim de avion, cazare, estimativ sunt de 1300-1500 de dolari. Dacă vorbim de un calcul pe care îl avem, reieșind din toate cheltuielile pe care le au pe parcursul activității organizației criminale, estimativ, pe lună, minimum 2 milioane de dolari sunt cheltuiți în interesul acestei organizații criminale”, a declarat Viorel Cernăuțeanu pentru „Moldova live”.

Viorel Cernăuțeanu subliniază că banii ar fi oferiți de Federația Rusă pentru finanțarea grupării Șor, cu scopul de a destabiliza Republica Moldova. 

„Noi vorbim de milioane de dolari, nu de mii sau de sute, care sunt investiți de către o organizație criminală. Și acum ne punem întrebarea: unde sunt aceste activități economice care produc așa sume de bani, dacă nu vin cumva pe alte căi și din interesul altor persoane cointeresate de a compromite lucrurile aici, la Chișinău? Organizația Șor este o unealtă utilizată în cel mai mizerabil mod, cu disperare de a se realiza anumite scopuri cu interese mult mai mari din capitala Federației Ruse”.

Viorel Cernăuțeanu precizează, totodată, că mai multe persoane folosite de Șor în calitate de „cărăuși” colaborează în prezent cu organele de drept. Persoanele care refuză să colaboreze sau care încearcă în continuare să protejeze interesele grupării criminale vor fi cercetate penal, mai spune Cernăuțeanu.

Amintim că că Ilan Șor, liderul blocului politic „Victorie”, a fost condamnat la 15 ani de detenție în dosarul „Frauda bancară”. Acesta a fugit de justiția din Republica Moldova în Israel, însă în ultima perioadă a fost văzut de mai multe ori în Federația Rusă. Partidul său inițial (Partidul „Șor”) a fost declarat neconstituțional în Republica Moldova. Ulterior, mai multe partide afiliate oligarhului fugar au fondat, în aprilie 2024, la Moscova, blocului politic „Victorie”. Formațiunea se declară categoric împotriva aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, are o atitudine ostilă față de blocul comunitar și valorile europene și pledează pentru apropierea de Federația Rusă. Oamenii lui Șor pleacă des la Moscova, unde se desfășoară evenimente ale blocului „Victorie”. De multe ori, revenirea acestora la Chișinău are loc cu incidente, inclusiv cu încercări de a introduce în Republica Moldova sume mari de bani (detalii AICI și AICI).

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.