Actualitate Internă Cap de pod

EXCLUSIV Document. România readuce sarea în bucatele basarabenilor. Rolul esențial jucat de România în alocarea unei bune părți din cantitatea de sare pe care R.Moldova o importa din Ucraina înainte de invazia rusească. Cum a încercat Rusia să lovească în economia basarabeană

EXCLUSIV Document. România readuce sarea în bucatele basarabenilor. Rolul esențial jucat de România în alocarea unei bune părți din cantitatea de sare pe care R.Moldova o importa din Ucraina înainte de invazia rusească. Cum a încercat Rusia să lovească în economia basarabeană

Odată cu începerea războiului genocidar și de ocupație al Rusiei în Ucraina, R.Moldova s-a confruntat cu o serie de probleme legate de deficitul de sare și de produse din sare pe care le importa, în mare parte, din Ucraina. 

Lipsa sau insuficiența sării și a produselor din sare devenise nu doar o simplă problemă de statistică în R.Moldova, cetățenii basarabeni semnalând adesea pe rețelele de socializare faptul că în magazinele și supermarketurile moldovenești aproape că NU există aceste mărfuri, fie ele și autohtone. 

Bunăoară, după ce mai mulți cititori Podul.md și Podul.ro din R.Moldova ne-au semnalat despre aceste probleme cu care chiar ei s-au confruntat, am decis să expediem o solicitare de presă către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării de la Chișinău, prin care am cerut un punct de vedere oficial din partea instituției guvernamentale pe acest subiect.

Podul.md a întrebat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării cum a echilibrat (măsurile întreprinse) R.Moldova situația privind cantitățile de sare insuficiente din țară, fenomen care a început acum mai bine de 2 ani, odată cu invazia rusească în Ucraina, dar și cum se explică “deficiența”, și chiar, adesea, lipsa de sare din unele magazine și supermarketuri moldovenești, fenomen de care chiar cetățeni basarabeni ni s-au plâns. 

Vă prezentăm, mai jos, răspunsul oferit de către Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării R.Moldova pentru Podul.md

”În baza datelor Biroului Național de Statistică, a fost realizată o analiză a cantităților de sare, destinată alimentației umane, importată în anii 2014-2023 și în primele 5 luni 2024, și prezentăm următoarele constatări:

1. În anii 2014-2021 importul mediu anual de sare destinată alimentației umane a constituit 20,6 mii tone, principala țară de import fiind Ucraina. 

2. În pofida sistării importurilor de sare din Ucraina, în anul 2022 importurile au depășit cu 14% nivelul anului 2021 și cu 16% media anilor 2014-2021. Peste jumătate din importuri (54%) au provenit din Turcia, iar 32% - din România.

3. Deși în anul 2023 importurile s-au diminuat cu 13% față de anul 2022, acestea au fost la un nivel ce depășește cu 1% media anilor 2014-2021. Principalele țări de import: România (65% din importul de sare), Turcia (23%), Belarus (8%).

4. În primele cinci luni ale anului 2024 s-au importat 11,4 mii tone (55% din volumul anului 2023). Mai mult de jumătate (52%) provin din Egipt, 32% - din România, 13% - din Turcia.

În baza constatărilor menționate relatăm că, dacă în primele luni de la invazia Federației Ruse în Ucraina, în rețeaua de comerț a fost un deficit de sare destinată alimentației, determinat de reacția alarmantă din partea populației, ținem să informăm că, ulterior, importurile ratate din Ucraina au fost compensate cu importurile din Turcia și România. Astfel, cantitatea importată în anul 2022 a fost superioară cu 14% celei din anul precedent (2021). Concomitent, în primele 5 luni 2024 oferta pe piața locală este asigurată cu circa 53% din consumul mediu anual al anilor 2014-2023. Reieșind din cele expuse, comunicăm că nu sunt premise pentru un deficit de sare, importurile menținându-se la nivelul anilor precedenți”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.