Actualitate Internă Cap de pod

Sirenele MORȚII. Provocările separatiștilor de la Tiraspol: cele 200 de sirene electrice împrăștiate prin raioanele și orașele noastre ocupate din stânga Nistrului. Ocupanții ruși insistă că ar marca, în acest mod, 32 ani de la așa-zisa ”invadare de către R.Moldova a Tighinei”, pe care o numesc ”Bender”. Masacrul rusesc de la Tighina

Sirenele MORȚII. Provocările separatiștilor de la Tiraspol: cele 200 de sirene electrice împrăștiate prin raioanele și orașele noastre ocupate din stânga Nistrului. Ocupanții ruși insistă că ar marca, în acest mod, 32 ani de la așa-zisa ”invadare de către R.Moldova a Tighinei”, pe care o numesc ”Bender”. Masacrul rusesc de la Tighina

Mâine, 19 iunie, separatiștii și ocupanții ruși de la Tiraspol pregătesc o nouă provocare propagandistică în raioanele și orașele noastre ocupate din stânga Nistrului. Mai exact, este vorba despre un exercițiu de alertă prin care separatiștii rusofili vor lansa și testa circa 200 de sirene electrice, unele dintre ele urmând să răsune și în Tighina noastră românească, ocupată ilegal de ruși și poreclită ”Bender”. 

Inițial, separatiștii au anunțat că exercițiul nu este decât o verificare de rutină a sistemului automatizat de notificare centralizată, iar cetățenii din regiune vor primi notificări despre o posibilă alertă (detalii AICI). 

Așa-zișii reprezentanți ai serviciilor de urgență de la Tiraspol au îndeamnat cetățenii noștri din stânga Nistrului să rămână calmi și să nu se panicheze, întrucât această activitate reprezintă o verificare de rutină a sistemului de avertizare, scrie stiri.md (detalii AICI).

Totuși, Tiraspol-news.ru și Novosti Pridnestrovie (PMR), cele două oficini propagandistice conectate cu puterea separatistă și ocupanții ruși de la Tiraspol au recunoscut că lansarea sirenelor nu este tocmai un banal exercițiu de verificare a funcționalității, ci și un bun prilej de a aminti de evenimentele războiului de agresiune și ocupație al Kremlinului împotriva R. Moldova (detalii AICI și AICI). 

Mai exact, propagandiștii de la Tiraspol au amintit că ”la 19 iunie 1992, militanții R.Moldova au invadat Benderul, în ciuda unui acord privind o soluționare pașnică a conflictul moldo-transnistrean. La ora 16:45 a avut loc un incident în apropierea tipografiei din Bender, care a fost folosit de Chișinău ca pretext pentru a ataca orașul”.

Ce s-a întâmplat, în realitate, pe 19 iunie 1992, lângă tipografia orășenească din Tighina. Masacrul de la Tighina comis de către ocupanții ruși

La 19 iunie 1992, lângă tipografia orășenească din Tighina, pe str. Pușkin, o patrulă a poliției constituționale a R.Moldova îl reține pe comandantul grupului de informații speciale al separatiștilor de la Tiraspol – maiorul Igor Ermakov – și pe șoferul acestuia.

Poliția i-a ordonat lui Ermakov și șoferului să depună armele și să prezinte actele, în acel moment (sau chiar înainte ca Ermakov să fie arestat) asupra mașinii și a polițiștilor a fost deschis focul de către persoane necunoscute. Poliția moldovenească a răspuns acestei provocări FSB-iste, raportându-se uciși de ambele părți. 

Ulterior sunt puse la cale mai multe inscenări și provocări din partea secesioniștilor separatiști, care tensionează situația la maxim. Conform lui Octavian Rusu, care îl citează pe colonelul M. Bergman, ceea ce s-a întîmplat lângă tipografie a fost o provocare pusă în practică de către fostul locotenent-colonel sovietic I. Kostenko, comandantul Batalionului 2 al așa-zisei Gărzi Transnistrene care ar fi trimis în prealabil oameni înarmați lîngă tipografie. 

Conform celor două surse, Kostenko a căutat să declanșeze o mare confruntare pentru a elimina urmele activității sale criminale și, astfel, pentru a evita închisoarea. Totuși, confirmarea sau infirmarea acestei versiuni este practic imposibilă și va rămâne mult timp  învăluită în mister – la 18 iulie 1992, I. Kostenko a fost lichidat (sau a dispărut) în circumstanțe misterioase (detalii AICI).

Ministrul Securităţii Naţionale de atunci, Anatol Plugaru, spunea că în lunile mai şi iunie, la Tighina, Cocieri şi Coşniţa au intrat în luptă tancurile şi artileria grea ale Armatei a 14-a a Rusiei. ”Luptăm cu Rusia, oameni buni! Nu cu cei din Transnistria. Şovinismul velicorus nu a murit încă” (detalii AICI). 

În urma punerii în aplicare a unui atac rusesc coordonat, peste 1200 de gardiști-ruși și cazaci-ruși au atacat comisariatul basarabean de poliție din oraș. Rachetele Alazan (lansate asupra postului) au căzut și asupra gradiniței din apropiere. Noaptea tîrziu, dinspre satul Varnița sosesc întăriri formate din angajați ai Ministerului de Interne și voluntari, pentru ajutorarea polițistilor asediați (detalii AICI). 

Iată relatările unei martore a evenimentelor:

”La 19 iunie 1992, în centrul Tighinei au început împușcăturile. A doua zi, asupra orașului au fost lansate rachete. A murit foarte multă lume. Femei și copii stăteau în subsoluri. Nu aveau nici mâncare, nici apă. Afară nu îndrăzneau să se arate. Când o femeie cu prunc a îndrăznit să iasă, gardiștii au împușcat-o, lăsând doar copilul în viață. Cazacii omorau oameni nevinovați. La 20 iunie, un elicopter a tras o ploaie de gloanțe deasupra satului Varnița”. 

Bombardamentele au distrus fabrici, rețele de comunicații, locuințe (avariate 1 300, din care peste 60 distruse în totalitate). Atacurile rusești au determinat un exod în masă al populației civile din zona de conflict, potrivit unor estimări, circa 100.000 de persoane, scrie news.ungheni.org.

Într-un interviu acordat postului Jurnal TV, vorbind despre masacrul de la Tighina din 19 iunie 1992, colonelul Valeriu Cerba, care a participat la războiul din stânga Nistrului, după care a făcut parte din Comisia Unificată de Control și din grupul de lucru pentru inițierea Misiunii UE de asistență la frontierele R. Moldova și Ucrainei EUBAM, a declarat că Moscova și-a pregătit de atunci un scenariu bine determinat de a subjuga fostele republici ale URSS, cu scopul de a-și menține controlul în tot spațiul ex-sovietic: ”Această zi mă doare, căci am văzut cu ochii mei cât sânge nevinovat pot vărsa rușii. Îmi pare rău că această zi se repetă actualmente zilnic în Ucraina”, a declarat Cerba (detalii AICI)

Se estimează că, în urma luptelor de la Tighina, şi-au pierdut viața aproximativ 200 de militari şi civili moldoveni, alți 300 au fost răniți, conform zonadesecuritate.md.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.