Actualitate Internă

Un jurnalist rus independent, critic la adresa lui Putin și a armatei ruse, a fost reținut abuziv de securiștii de la Tiraspol / El solicitase anterior azil politic în R.Moldova

Un jurnalist rus independent, critic la adresa lui Putin și a armatei ruse, a fost reținut abuziv de securiștii de la Tiraspol / El solicitase anterior azil politic în R.Moldova

Potrivit unei relatări de luni a canalului de Telegram al SOTAvision, canal media rusesc de opoziție care fucționează din exil, unul dintre jurnaliștii acestuia, Timofei Iliușin, persecutat în trecut de autoritățile ruse, ar fi fost reținut de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Motivul nu este clar, dar SOTAvision a precizat că Iliușin, aflat în zonă pentru documentare în vederea realizării unui articol de presă,  a reușit să informeze redacția despre arestarea sa iminentă. 

„Redacția urmărește soarta lui Timofei; știrea va fi actualizată”, a mai scris SOTA pe canalul său de Telegram. Publicația mai scrie că, în aprilie 2023, Timofei Iliușin ar fi cerut azil politic în R.Moldova. SOTAvision este o publicație online axată pe mediatizarea încălcărilor drepturilor omului și a persecuțiilor politice din Rusia.

 Canalul de Telegram al Astra (o altă publicația rusească independentă) scris că jurnalistul Iliușin a fost reținut de ofițerii de securitate ai Ministerului Securității de Stat din așa zisa Transnistria.

O altă publicația de limbă rusă independentă, The Insider, a scris că jurnalistul a fost în regiunea transnistreană și în 2023, prezența sa fiind declarată atunci indezirabilă. Iliușin, declarase, anterior, pentru Radio Svoboda, că a părăsit Rusia în 2022, pentru că autoritățile intenționau să-l aresteze după ce a organizat un miting împotriva războiului rusesc din Ucraina, sub acuzația de „discreditare a armatei”.

„Ieri am devenit o persoană indezirabilă în Transnistria ocupată, iar ei mă acuză și de subminarea ordinii constituționale și încălcarea integrității frontierelor. Motivul acestui dosar penal absurd a fost activitatea mea jurnalistică. În timpul șederii mele în Transnistria, am colectat informații pentru un articol, am efectuat sondaje și am vrut să fac un film documentar. Din această cauză, a trebuit să fug la Chișinău", mai spunea Iliușin în 2023

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.