Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV. Procuratura Anticorupție dezvăluie care sunt principalele impedimente în calea confiscării averilor nejustificate ale foștilor și actualilor funcționari publici. De ce oligarhii fugari și alți corupți ai Rusiei încă se mai pot bucura de foloase necuvenite și averi dobândite ilicit

EXCLUSIV. Procuratura Anticorupție dezvăluie care sunt principalele impedimente în calea confiscării averilor nejustificate ale foștilor și actualilor funcționari publici. De ce oligarhii fugari și alți corupți ai Rusiei încă se mai pot bucura de foloase necuvenite și averi dobândite ilicit

Urmare a unei solicitări a Podul.md adresată Procuraturii Anticorupție (PA) din cadrul Procuraturii Generale (PG), subdiviziunea responsabilă cu marile cazuri de corupție din R.Moldova a relatat, în exclusivitate pentru publicația noastră, despre principalele impedimente pe care le întâmpină instituția, dar și despre marile probleme cu care se confruntă în general sistemul de justiție moldovenesc – bunăoară, obstacolele cu ”adresă” ce fac imposibilă confiscarea averilor nejustificate ale foștilor și actualilor funcționari publici. 

Potrivit Procuraturii Anticorupție, există o serie de neajunsuri care fac, la modul practic, improbabilă și chiar imposibilă confiscarea averilor nejustificate. Problemele tehnice și legislative, colectarea probelor concludente, lipsa cronică a resurselor, inclusiv în ceea ce privește personalul de bază – sunt doar câteva dintre impedimentele care afectează actul de justiție. 

Mai mult, deși fără a o spune direct, Procuratura Anticorupție sugerează că o confiscare a averilor dobândite ilegal de către funcționari și ex-funcționari ar ține de resortul hotărârilor judecătorești și a instanțelor de judecată, văzute de către opinia publică basarabeană, formatorii de opinie și unii politicieni pro-europeni de la Chișinău drept niște emanații controversate ale vechiului sistem ”plahotniucist”. 

”În prezent, există mai multe impedimente în calea confiscării averilor nejustificate. Printre acestea se numără lacunele legislative, complexitatea procesului de colectare a probelor necesare și resursele limitate ale instituțiilor implicate. Confiscarea averilor nejustificate este realizată prin hotărâri judecătorești. Instanțele de judecată sunt cele care au autoritatea de a dispune confiscarea bunurilor, în baza probelor și a legislației în vigoare”, ne-au explicat decidenții Procuraturii Anticorupție (PA).

La întrebarea noastră: cât de cooperante cu PA sunt celelalte instituții ale statului moldovean care pot îmbunătăți, amplifica și consolida cadrul juridic pentru confiscarea averilor nejustificate și a celor obținute ilegal de către actuali și foști funcționari publici?, Procuratura Anticorupție ne-a răspuns: 

”Responsabilitatea pentru crearea și adoptarea legilor revine Parlamentului și altor autorități legislative. În cadrul acestui proces, Procuratura poate contribui prin oferirea de recomandări pentru îmbunătățirea legislației existente, bazate pe experiența practică și pe nevoile identificate în cadrul activităților de investigare și urmărire penală”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.