Actualitate Internă

Ofițerii anticorupție au reținut la Comrat șase acoliți de-ai lui Ilan Șor într-un dosar care vizează fapte de spălare de bani și finanțare ilegală a unei formațiuni politice / În urma a 17 percheziții au fost găsite importante sume de bani și zeci de carduri bancare „MIR”

Ofițerii anticorupție au reținut la Comrat șase acoliți de-ai lui Ilan Șor într-un dosar care vizează fapte de spălare de bani și finanțare ilegală a unei formațiuni politice / În urma a 17 percheziții au fost găsite importante sume de bani și zeci de carduri bancare „MIR”

Ofițerii centrului Național Anticorupție (CNA) au descins, luni, la Comrat* la sediul organizației teritoriale a unei formațiuni politice, dar și la domiciliile unor activiști, într-o cauză penală care vizează fapte de spălare de bani, finanțare ilegală a unui partid politic și falsificarea rapoartelor financiare. În urma perchezițiilor șase persoane au fost reținute, transmite Moldpres.

Cei șase arestați preventiv pentru 72 de ore au fost plasați în izolatorul IP Cahul.

Potrivit CNA, acțiunile au loc în cadrul unei cauzei penale în cadrul căreia au fost investigate faptele ilegale ale bănuiților, manifestate prin mobilizarea persoanelor pentru participarea la proteste organizate, achitarea salariilor pentru activiștii formațiunii și a transportatorilor de pasageri, precum și achitarea unor suplimente bănești prin intermediul cardurilor bancare ”MIR”, emise de entități bancare din Federația Rusă.

Deși comunicatul CNA nu spune explicit ce formațiune politică e vizată de operațiunile sale, mai multe publicații scriu că este voba despre partidul „Șansă”, controlat de infractorul prorus Ilan Șor, condamnat anul trecut în absenţă la 15 ani de închisoare pentru o fraudă bancară uriașă.

Zilele trecute,  Comisia Electorală Centrală a cerut Ministerului Justiţiei să limiteze activitatea acestei formaţiuni, a anunţat Pavel Postica, vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale. El a spus că rapoartele CEC privind activitatea acestui partid au scos la iveală mai multe nereguli.

Dacă instanţa va accepta cererea Comisiei, o jumătate de an "Şansă" nu va avea dreptul să desfăşoare niciun fel de activitate politică şi nici să participe la alegeri.

„Șansă” și alte formațiuni politice de orientare prorusă, controlate de același infractor Ilan Șor prin interpuși, au pus bazele așa-numitului bloc politic Pobeda/Victorie, la Moscova, în luna aprilie a acestui an. Cu „binecuvântarea” Kremlinului, blocul are ca scop declarat victoria în apropiatele alegeri prezidențiale și boicotarea referendumului privind aderarea R.Moldova la UE.

Blocul pe care mizează Kremlinul reunește formațiunile „Renaştere”, „Şansă”, „Forţa de Alternativă şi Salvare a Moldovei”.

Preşedinte al blocului a devenit Ilan Şor, secretar al Consiliului naţional - Evghenia Guţul, başcana Găgăuziei, iar secretar executiv - Marina Tauber.

*Comrat, aflat la aproximativ 100 kilometri de Chișinău, este un oraș cu peste 20.000 de locuitori din regiunea Autonomă Găgăuzia (Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia sau UTA Găgăuzia) a R.Moldova, considerat capitala acesteia.

Mai jos, imagini realizate de CNA cu ocazia celor 17 perecheziții de luni la cei șase suspecți și la sediul formațiunii politice controlate de Șor

 

 

 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.