Actualitate Internă Focus

Sondaj catastrofal: Majoritatea moldovenilor ar vota contra aderării la NATO, ținând cu dinții de păguboasa "neutralitate". Câți moldoveni ar opta pentru accederea în Uniunea Europeană și cât de mic este procentul celor ce consideră Rusia lui Putin drept o amenințare majoră

Sondaj catastrofal: Majoritatea moldovenilor ar vota contra aderării la NATO, ținând cu dinții de păguboasa "neutralitate". Câți moldoveni ar opta pentru accederea în Uniunea Europeană și cât de mic este procentul celor ce consideră Rusia lui Putin drept o amenințare majoră

Un segment de 53% dintre cetățenii Republicii Moldova ar vota pentru accederea statului în Uniunea Europeană, dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum pe acest subiect, potrivit rezultatelor unui sondaj realizat de International Republican Institute (IRI). În schimb, atunci când vorbim despre un referendum referitor la aderarea R. Moldova la NATO, rezultatul este catastrofal, majoritatea moldovenilor considerând că păguboasa și parșiva neutralitate le asigură securitatea. 

Neutralitatea este văzută de 55% dintre respondenți drept cea mai bună soluție pentru a garanta securitatea Republicii Moldova. 

În același timp, doar 27% dintre moldoveni ar considera Rusia drept o amenințare majoră pentru Republica Moldova, potrivit sondajului. 

Totodată, majoritatea moldovenilor continuă să respingă ideea de aderare la NATO, chiar și în situația în care regimul de la Kremlin a declanșat un război sângeros în țara vecină, Ucraina. 51% dintre respondenți ar vota împotriva aderării la Alianța Nord-Atlantică, în cazul unui referendum pe această temă. Doar 31% ar susține această idee.

De asemenea, în viziunea cetățenilor, Uniunea Europeană și România sunt cei mai importanți parteneri economici ai R. Moldova.

Uniunea Europeană și România sunt și cei mai importanți parteneri politici ai R. Moldova, conform rezultatelor sondajului.

Cercetarea sociologică a fost realizată în perioada 23 mai - 13 iunie 2024, pe un eșantion de 1225 de adulți. Sondajul este reprezentativ pentru populația generală a R. Moldova, exceptând regiunea transnistreană. Marja de eroare anunțată este de până la ±2,8 procente. Precizăm totodată că rezultatele nu conțin opțiunile cetățenilor moldoveni de peste hotare.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.