Actualitate Internă

Istoria se repetă: edilul pro-rus Ivan Ceban a alocat sute de mii de euro, din banii chișinăuienilor, pentru organizarea de concerte în Diaspora. O tânără basarabeană stabilită în Marea Britanie a inițiat o petiție prin care cere Primăriei Chișinăului să nu mai risipească finanțele publice. Unde o puteți semna

Istoria se repetă: edilul pro-rus Ivan Ceban a alocat sute de mii de euro, din banii chișinăuienilor, pentru organizarea de concerte în Diaspora. O tânără basarabeană stabilită în Marea Britanie a inițiat o petiție prin care cere Primăriei Chișinăului să nu mai risipească finanțele publice. Unde o puteți semna

Istoria de anul trecut se repetă. Primăria Chișinău, condusă de rusofilul travestit în pro-european, Ivan Ceban, a alocat, pentru organizarea unor concerte în Diaspora, nici mai mult nici mai puțin de 9 milioane de lei moldovenești (aproximativ 465 de mii de euro), din banii publici ce aparțin chișinăuienilor și municipalității. (sursa: AICI)

Primul din cele trei concerte politice programate pentru această vară a avut loc pe 21 iunie la Viena. Deși jurnaliștii publicației Radio Europa Liberă au solicitat să li se clarifice suma încasată de artiști, Direcția Cultură a Primăriei Chișinău a refuzat să ofere aceste informații. Sub diviziunea municipală a declarat că unii artiști care au evoluat pe scena de la Viena nu sunt angajați ai Primăriei, ci au fost contractați pentru eveniment, fiind plătiți "în baza unor negocieri individuale". Primăria nu a precizat însă câți bani au primit artiștii din bugetul municipal, adică din banii proveniți din taxele și impozitele chișinăuienilor.  

Pentru transportarea delegației care s-a aflat la Viena pe 20-22 iunie, Direcția Cultură a organizat o licitație publică. Compania câștigătoare a propus un preț total de 361.000 de lei pentru serviciile de transport cu avionul, procurând 30 de bilete cu bagaj inclus: 11 bilete dus-întors pe ruta Chişinău – Viena, 17 bilete pentru cursa Iași – Viena – Chişinău, un bilet dus-întors Zakynthos (Grecia) – Viena și încă unul dus-întors, București – Viena.

Pe lângă transport, angajații Primăriei care au mers la Viena și Barcelona au fost asigurați, potrivit unei dispoziții semnate de viceprimarul Ilie Ceban, cu bani pentru cazare, diurne și asigurare medicală obligatorie de călătorie peste hotarele țării, scrie Europa Liberă.  

În realitate, concertele organizate cică sub patronajul Primăriei Chișinău nu sunt altceva decât niște campanii de PR politic destinate să îi șlefuiască imaginea de așa-zis "pro-european" lui Ceban, respectiv să îl țină pe politicianul afiliat Kremlinului "conectat" la priza electoratului din Diaspora europeană, care după cum se știe este susținătoare a valorilor occidentale și a parcursului european al Basarabiei.  

Ceilalți beneficiari ai banilor publici aruncați practic în vânt de Ivan Ceban, în timp ce angajații de la salubritate sunt nevoiți să curețe străzile capitalei cu mături de paie și nuiele, sunt "bieții interpreți și artiști ai poporului", care, conform surselor bine informate ale Podul.md, sunt obișnuiți cu onorarii "la negru" de zeci și sute de mii de euro, încasări pe care nu le declară niciodată în sursele de venit și care ar trebui confiscate de autoritățile statului. (mai multe detalii AICI)

Fanii și alegătorii lui Ceban ar trebui să știe, printre altele, că respectivii artiști și interpreți nu sunt chiar atât de "apolitici" precum pretind. Aceștia beneficiază enorm de puternicele conexiuni avute cu campaniile de imagine ale rusofilului din fruntea capitalei. Mai mult, artiștii cu pricina au participat atât la evenimentele organizate de oligarhul fugar Ilan Șor la Orhei, cât și la cele organizate de controversatul și dubiosul Renato Usatîi la Bălți. Onorariile încasate de la pionii Moscovei doar pentru o singură prestație de scurtă durată se ridică la zeci și sute de mii de euro, bani la care susținătorii lui Ceban, în marea lor majoritate, nici nu au visat.  

Și în cursul anului trecut concertele politice ale pro-rusului Ivan Ceban, organizate sub genericul "Zilele Chișinăului" au stârnit indignare și valuri de critici atât din partea locuitorilor municipiului Chișinău, cât și din partea basarabenilor stabiliți în Diaspora. (sursa: AICI)

Iar recent, Victoria Căpătici, o tânără basarabeană care a emigrat în Marea Britanie în 2018, a lansat o petiție prin care cere Primăriei Chișinău să înceteze organizarea de astfel de evenimente inutile și costisitoare din banii chișinăuienilor. Petiția a fost semnată de peste 230 de persoane și poate fi accesată și semnată AICI

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.