Actualitate Internă Focus

Calea europeană a R. Moldova. Băsescu: "Miza în acest an e ca Maia Sandu să mai câștige un mandat". Totodată, fostul președinte al României reiterează că Unirea este "soluția rapidă de intrare în Uniunea Europeană și de garantare a securității"

Calea europeană a R. Moldova. Băsescu: "Miza în acest an e ca Maia Sandu să mai câștige un mandat". Totodată, fostul președinte al României reiterează că Unirea este "soluția rapidă de intrare în Uniunea Europeană și de garantare a securității"

Fostul președinte la României, Traian Băsescu, a declarat vineri că miza politică în acest an în Republica Moldova este ca Maia Sandu să mai câștige un mandat de președintă, pentru ca statul să rămână pe traiectoria europeană asumată în prezent de oficialii de la Chișinău. Pe de altă parte, Traian Băsescu a reiterat că cea mai rapidă cale ca R. Moldova să adere la Uniunea Europeană este Unirea cu România, ceea ce le-ar asigura basarabenilor și securitatea, prin apartenența la NATO.

Redăm declarațiile făcute astăzi de Traian Băsescu în emisiunea "Politica Zilei", moderată de jurnalista Ioana Constantin la postul de televiziune B1:

Ioana Constantin: Care e miza anul acesta în Republica Moldova? 

Traian Băsescu: Este o singură miză, să mai câștige Maia Sandu un mandat. Cu Maia Sandu președinte, țara va fi împinsă către îndeplinirea programului de preaderare. Dacă Maia Sandu e îndepărtată din funcție, va fi foarte greu. 

Ioana Constantin: Există acest pericol, să nu mai ia un mandat? 

Traian Băsescu: Privind faptul că Dodon a anunțat că renunță să mai candideze, cred că Maia Sandu are toate șansele să câștige. 

Ioana Constantin: Drumul acesta european al Moldovei este destul de lung. Mereu spuneați că soluția e totuși Unirea prin voința ambelor Parlamente și a cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

Traian Băsescu: Categoric! Soluția rapidă de intrare în Uniunea Europeană și de garantare a securității este Unirea cu România, pentru că ar intra automat în NATO. În momentul de față, îi împiedică Constituția să se apropie de NATO, pentru că acolo scriu că vor rămâne neutri pentru totdeauna. Or, asta îi oprește să facă alianțe chiar dacă vor sau să intre în alianțe militare, fie că sunt defensive sau ofensive. Așadar, singura lor soluție este Unirea cu România, ceea ce le rezolvă și aderarea la UE, dar și securitatea prin NATO. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.