Actualitate Internă Focus

SUA, alarmate de metodele murdare folosite de Kremlin pentru a submina apropiatele alegeri „istorice și cruciale” din R.Moldova. Oficialii americani se întreabă dacă Chișinăul va continua pe calea occidentală sau va reintra în sfera de influență a Moscovei / Dezinformarea este peste tot și devine tot mai avansată

SUA, alarmate de metodele murdare folosite de Kremlin pentru a submina apropiatele alegeri „istorice și cruciale” din R.Moldova. Oficialii americani se întreabă dacă Chișinăul va continua pe calea occidentală sau va reintra în sfera de influență a Moscovei /  Dezinformarea este peste tot și devine tot mai avansată

Dezinformarea rusă amenință să interfereze îngrijorător cu apropiatele alegeri din Republica Moldova, exact în momentul în care țara începe să facă progrese semnificative în ceea ce privește reformele sub președinta pro-occidentală Maia Sandu, au declarat oficiali americani și moldoveni în cadrul unor evenimente separate desfășurate la Washington la 23 iulie.

Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale la 20 octombrie, scrutin care va include și un referendum privind aderarea la Uniunea Europeană. Sandu, care l-a învins pe socialistul pro-moscovit Igor Dodon în 2020 și care a susține neabătut de atunci că viitorul Moldovei este în UE, va încerca să fie realeasă, un test decisiv pentru țara situată între Ucraina și România, arată Radio Free Europe, într-o analiză în care expune punctul de vedere al oficialilor americani privind temerile unor interferențe semnificative ale Moscovei în procesul electoral din R.Moldova.

Alegerile vor fi "istorice și cruciale" pentru țara cu 2,5 milioane de locuitori, unde tranziția către democrație și economie de piață a fost mai lentă decât în multe state post-sovietice, a declarat ambasadorul moldovean Viorel Ursu, citat de Radio Free Europe.

Ursu a subliniat că Moldova – care  se confruntă, de asemenea, cu prezența a aproximativ 1 000 de soldați ruși în regiunea sa separatistă Transnistria și trebuie să facă față unui aflux de aproximativ un milion de refugiați din Ucraina - rămâne într-o poziție vulnerabilă, deoarece Rusia o folosește ca „un teren de încercare" pentru dezinformare care „este peste tot" și devine tot mai avansată.

Oficialul moldovean a explicat că, dacă până de curând, dezinformarea rusă se făcea, de regulă, în limba rusă, în ultimele șase luni fake news-urile se întâmplă și într-o limbă română perfectă, vorbită de majoritatea populației, precizând că este de așteptat ca falsurile profunde să crească semnificativ în săptămâna dinaintea alegerilor, autorităților fiindu-le imposibil să le demonteze în timp util.

În cadrul unei audieri care a avut loc tot la 23 iulie, subsecretarul de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice, Christopher Smith, a declarat membrilor Congresului că alegerile vor fi o „oportunitate istorică" pentru moldoveni, dar și că miza va fi mare, deoarece țara se confruntă cu agresiunea, interferența și dezinformarea rusească.

„Vedem acțiuni foarte clare din partea rușilor pentru a submina aceste alegeri și referendumul viitor. Ei au pus la punct adevărate rețele de interferență finanțate de statul rus... menite să priveze poporul moldovean de dreptul său de a-și alege viitorul", a declarat Smith în fața unui subcomitet al Comisiei pentru relații externe a Camerei Reprezentanților.

Președintele subcomisiei, Thomas Kean (republican, New Jersey), a declarat că Moldova a fost pe cale să devină o poveste de succes post-sovietică, dar acum se confruntă cu întrebarea dacă va continua pe o cale occidentală sau va intra în sfera de influență a Kremlinului.

Smith a explicat că Rusia folosește o varietate de metode pentru a răspândi dezinformarea, inclusiv campanii finanțate de oligarhii ruși care plătesc oameni pentru a protesta. 

Rusia a încercat, de asemenea, să submineze participarea la vot prin răspândirea de informații false conform cărora Moldova va fi târâtă în războiul din Ucraina, a mai spus Smith.

„Fac toate astea pentru a obține un candidat pro-Kremlin în funcție", a subliniat Smith.

Smith a declarat că Statele Unite au ajutat Moldova să își consolideze securitatea și integritatea teritorială, să își integreze economia și să pună în aplicare sancțiuni menite să contracareze influența malefică a Rusiei.

De când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei, Statele Unite au sprijinit lupta Moldovei împotriva corupției și eforturile acesteia de a se apropia de Europa cu un ajutor în valoare de 824 de milioane de dolari, a spus el. Acest ajutor se adaugă celor 2,4 miliarde de euro (2,6 miliarde de dolari) acordate de Uniunea Europeană începând cu 2021 pentru programe similare.

Alexander Sokolowski, administrator adjunct adjunct pentru Europa și Eurasia, a declarat comisiei că Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) a intensificat programarea pentru a sprijini diversificarea surselor de energie ale Moldovei și pentru a promova creșterea comerțului cu guvernele europene.

În prezent, Moldova își satisface 100% din necesarul de gaze naturale din surse non-rusești, dar aprovizionarea cu energie electrică continuă să fie o preocupare, deoarece țara obține între 70% și 90% din energia electrică de la o centrală din Transnistria, a spus Sokolowski.

Comitetul a audiat, de asemenea, un raport privind relațiile bilaterale dintre SUA și Georgia prezentat de adjunctul asistentului secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice, Joshua Huck, care a declarat că Statele Unite continuă să sprijine societatea civilă din Georgia, dar a observat o schimbare anti-democrație odată cu adoptarea recentă a unei legi privind „agenții străini" similară cu cea pe care Rusia a folosit-o pentru a suprima disidența.

Smith a declarat că, prin contrast, Moldova abordează drepturile omului și problemele practice legate de economie, adăugând că Statele Unite văd „progrese extraordinare în această privință".

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.