Actualitate Internă

Biserica de lemn din Cricova a trecut la Mitropolia Basarabiei: „Nimic nu este mai frumos, mai demn și mai plin de duh decât a locui împreună cu frații” / Preotul paroh nu s-a lăsat intimidat de presiunile și amenințările reprezentanților Moscovei

Biserica de lemn din Cricova a trecut la Mitropolia Basarabiei: „Nimic nu este mai frumos, mai demn și mai plin de duh decât a locui împreună cu frații” / Preotul paroh nu s-a lăsat intimidat de presiunile și amenințările reprezentanților Moscovei

Biserica din lemn din Cricova, municipiul Chișinău, a decis să treacă la Mitropolia Basarabiei, parte a Bisericii Ortodoxe Române, preotul paroh Andrei Percic anunțând, public, că trecerea s-a făcut la cererea comunității ortodoxe din Cricova.

Preotul Percic a precizat într-un mesaj pe Facebook că decizia de a pleca de la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, „nu este un moft personal, nici un act politic, economic sau social”, ci a fost luată în urma solicitărilor exprimate de către enoriași, care și-au manifestat „dorința fermă de a reveni la biserica mamă, la originile culturale, spirituale și istorice”.

Biserica de lemn, cu hramul „Sfântul Alexandru de Svir”, din Cricova, a fost deschisă în 2017, fiind cea mai mare biserică din lemn de stejar din R.Molodva.

„Ca urmare a demersurilor și solicitărilor dumneavoastră, comunitatea noastră ortodoxă din orașul Cricova, mun. Chișinău, a fost primită sub omoforul Mitropoliei Basarabiei. De acum suntem parte a familiei mari a Bisericii Ortodoxe Române, prin voința și binecuvântarea lui Dumnezeu și grija păstorească a Înaltpreasfințitului Petru, Mitropolit al Basarabiei. Comunitatea noastră are acum statut deplin și mult așteptat, canonic și juridic, ca parohie ortodoxă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Revenim la Biserica Ortodoxă Română, care are comuniune cu toate Bisericile locale (Grecia, Constantinopol, Alexandria, Ierusalim, Antiohia, Serbia, Bulgaria și altele), fiind binecuvântați și recunoscuți de Patriarhia Ecumenică”, a arătat preotul Andrei Percic în postarea sa de pe Facebook.

El i-a asigurat pe credincioși că reîntoarcerea la BOR nu va produce schimbări semnificative în ce privește calendarul religios.

„Vom continua să folosim același calendar și să prăznuim sărbătorile Domnești și pe sfinți la fel ca până acum

Vom mărturisi același crez și același simbol de credință, fără nicio schimbare. Vom oficia aceeași Sfântă Liturghie, ne vom împărtăși din același Trup și Sânge al Mântuitorului nostru Iisus Hristos și vom săvârși aceleași Sfinte Taine: botez, cununie, rugăciuni și înmormântare, sfințirea caselor etc. Vom continua să predicăm, să învățăm și să sprijinim categoriile vulnerabile ale societății noastre: orfani, deținuți, persoane în vârstă, persoane solitare și persoane cu nevoi speciale, oferindu-le suport material, social și moral-spiritual. Ne vom ruga pentru pacea și bunăstarea Sfintei noastre Biserici, a poporului nostru binecredincios de pretutindeni și a țării noastre. Nimic nu este mai frumos, mai demn și mai plin de duh decât a locui împreună cu frații”, precizează Andrei Percic.

Potrivit RFI.ro, Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse, a anunțat că Andrei Percic, parohul bisericii ”Sfântul Alexandru de Svir” a fost oprit de a oficia cele sfinte, un decret în acest sens fiind semnat de Mitropolitul Vladimir:

„În urma părăsirii samavolnice și lipsite de temei canonic a Eparhiei Chișinăului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova, împreună cu nesupunerea față de autoritățile bisericești ierarhic-superioare și încălcarea jurământului depus la hirotonie, prot. mitr. Andrei Percic, paroh al bisericii „Sf. Cuv. Alexandru de Svir” din or. Cricova, mun. Chișinău ați fost oprit de a oficia cele sfinte începând cu data de 22 iulie 2024”.

Preotul Percic a răspuns la această decizie afirmând, într-o postare pe Facebook că „decizia Mitropoliei  Moldovei privind oprirea de slujire a preoților pe motivul aderării la Mitropolia Basarabiei este nula și necanonică conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din anul 1992.

Toți preoții care au aderat in ultimii ani au fost opriți de către Mitropolia Moldovei, dar continuă să slujească sub îndrumarea Înaltpreasfititului Petru in cadrul bisericii ortodoxe Române.

Ca exemplu au mai fost opriți și  părintele Preotul Maxim Melinti , Andrei Oistric și alții fara vreun efect canonic. 

Preoții nu pot fi opriți pe motivul aderarii.

Așa că iubiți credincioși, Sa fim cu credință neclintită și sa nu ne dăm provocărilor viclenești.”

 

La sfârșitul lunii aprilie 2024, Mitropolitul Chișinăului şi al întregii Moldove, ÎPS Vladimir, a lansat un apel către preoții care au aderat la Mitropolia Basarabiei să se întoarcă la Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Ruse.”Așteptăm cu nădejde neclintită reîntoarcerea voastră imediată în sfânta noastră biserică. Fraţilor, renunţaţi la orgolii și reveniți la starea de odinioară”, a fost îndemntul Mitropolitului Vladimir, lansat la ședința Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova.

Zeci de preoți au părăsit Mitropolia Moldovei și au trecut la Mitropolia Basarabiei în ultimii ani, exprimându-și dezacordul față de sprijinul exprimat de Patriarhia Moscovei pentru invazia rusă în Ucraina.

Cele două biserici ortodoxe care activează pe teritoriul R. Moldova - subordonate Patriarhiei Moscovei și, respectiv, Patriarhiei Române, își dispută reciproc statutul canonic din 2002, când Mitropolia Basarabiei a fost înregistrată oficial, în urma unei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.