Consultantul politic Cristian Hrițuc a opinat, într-o intervenție recentă la Radio Vocea Basarabiei (video mai jos), că președinta Maia Sandu ar putea câștiga din primul tur alegerile prezidențiale din 20 octombrie (care se vor derula alături de referendumul privind aderarea R.Moldova la Uniunea Europeană).
„Din diaspora vin întotdeauna niște voturi suplimentare pentru Maia Sandu. Electoratul de afară își îndreaptă, de regulă, voturile către un candidat pro-european și mai puțin către un candidat de stânga.
Eu am susținut încă de când a apărut propunerea cu referendumul făcut în aceeași zi cu prezidențialele, că pentru Maia Sandu se creează premisele ca să câștige din primul tur și argumentele mele sunt următoarele: 40-42% în sondajele din acest moment arată că e acolo, e foarte aproape (de a câștiga alegerile din primul tur). Dacă mai punem și faptul că va veni un spor de voturi din diaspora și nu merg pe cifrele de data trecută care au reprezentat cam 10% din totalul voturilor. Să zicem că se ajunge aproape de limita de 50%. Mă bazez însă și pe dinamica acestei campanii electorale și spun că Maia Sandu are șanse să câștige din primul tur pentru că va urma o polarizare a luptei între președintă și principalul contracandidat al stângii, va urma o polarizare a opțiunilor de vot pro-UE, anti-UE sau pro-stânga, pro-Rusia (…)
Da, eu cred că acel referendum va mobiliza și pe acei alegători dezamăgiți de PAS, de vremurile de acum…sunt și multe greșeli pe care le-a făcut guvernarea și asta se poate observa ușor în cifrele din sondaje când vorbim de percepții privind justiția, privind realizările din ultimii ani ai PAS, dar, cu toate acestea, cred că referendumul îi va da Maiei Sandu „boost-ul” (imbold, n.red) necesar să câștige alegerile din primul tur”, a precizat Hrițuc.
Consultantul a mai arătat că adevărata miză a Federației Ruse nu este Președinția, ci referendumul pentru aderarea Moldovei la UE, motiv pentru care, înaintea votului, mesajele de boicot se vor intensifica. Consultantul a argumentat că Rusia nu are în acest moment un candidat capabil să o învingă pe Maia Sandu, iar scopul principal al Moscovei este de a împiedica includerea direcției de dezvoltare proeuropeană în Constituția Republicii Moldova.
„Rusia nu își dorește să scape R. Moldova din sfera ei de influență și se vede acest lucru din poziționarea în teren a actorilor politici proruși”, a punctat analistul politic român, fost consilier prezidențial în timpul mandatului lui Traian Băsescu.