După 33 ani de la obținerea independenței de către statul românesc de la est de Prut, toate autoritățile care s-au perindat la guvernare au reușit "să exceleze" în contraperformanța de a le permite adepților separatismului transnistrean și provocatorilor Moscovei să zburde liber pe teritoriul R. Moldova cu așa-zisele "simboluri" ale regimului secesionist din stânga Nistrului.
Și nu oriunde, ci chiar în centrul Chișinăului, acolo unde, în fiecare an, pe 9 mai, agentura moscovită aduce o gloată de cetățeni pe care i-a spălat pe creier și care afișează cârpe cu simboluri separatiste, ceea ce reprezintă nu numai un afront față de acest stat, Republica Moldova, ci și o gravă sfidare față de toți eroii români-basarabeni căzuți la datorie în 1992, în războiul pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Basarabiei noastre.
În urma unei solicitări formulate de Podul.md către Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Justiției, retrimisă către Inspectoratul General al Poliției (IGP), oamenii legii ne-au comunicat că autoritățile de resort nu pot sancționa, prin amendă, afișarea publică a simbolurilor separatiștilor ruși de la Tiraspol, indiferent că este vorba de așa-zisul drapel filosovietic roșu-verde-roșu, ori de drapelele unor regimente militarizate ilegale din stânga Nistrului.
Inspectoratul General al Poliției ne-a comunicat (foto jos) că pedepsirea pentru afișarea simbolurilor criminale ale separatiștilor ruși ar putea avea loc doar după ce instituția legislativă a țării, Parlamentul Republicii Moldova, va opera modificările corespunzătoare asupra Codului Penal și Codului Contravențional.
Prin comparație, Ucraina a interzis prin lege, încă din 2016, propaganda organizațiilor ilegale înființate în anumite districte din regiunile ucrainene Donețk și Lugansk, adică ale așa-ziselor "DNR" și "LNR", entități separatiste ce corespund în prezent unor zone ocupate de Rusia. (sursa: AICI)
De subliniat este faptul că în preambulul legii care sancționează simbolurile rusești separatiste, Ucraina a menționat că măsura are ca scop prevenirea înclinațiilor separatiste în alte regiuni ucrainene. În acest context, legiuitorii basarabeni interesați de preluarea practicii ucrainene ar trebui să-și amintească de un alt "spin din carnea" R. Moldova, așa-zisa UTA Găgăuzia, și să se gândească și la caracterul rusolingv al nordului R. Moldova care ar putea fi exploatat oricând, pe viitor, de către criminalii de la Kremlin.