După ce a revenit recent în sânul Mitropoliei Basarabiei, aflată sub tutela Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Biserica de lemn "Sfântul Alexandru de Svir", din orașul Cricova, lansează un îndemn către toate schiturile și bisericile basarabene care încă nu au făcut pasul spre revenirea în cadrul Patriarhiei-Mame.
Podul.md a contactat Biserica de lemn din orașul Cricova pentru a ne oferi câteva comentarii atât în privința tendințelor din ce în ce mai accentuate ale bisericilor din R. Moldova de a intra sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei, cât și asupra importanței, din punct de vedere istoric, ale acestor reveniri la credința strămoșească, la ortodoxia românească.
Podul.md: Ce mesaj are Biserica de lemn din Cricova "Sfântul Alexandru de Svir" pentru celelalte biserici și schituri basarabene care încă nu au făcut pasul către revenirea în sânul Patriarhiei Române ?
Reprezentant al Bisericii "Sfântul Alexandru de Svir": Îndemnăm preoții, bisericile din Basarabia să asculte glasul poporului care din ce în ce mai mult dorește să revină în sânul Patriarhiei Române, să nu oprească acest izvor pururea curgător al dragostei de neam și țară.
Podul.md: Cum apreciați, din punct de vedere istoric, aceste reveniri?
Reprezentant al Bisericii "Sfântul Alexandru de Svir": Ne bucurăm că Dumnezeu ne-a dăruit aceste timpuri prielnice, în care avem libertatea de a reveni în sânul Bisericii Neamului nostru pe care buneii și străbuneii noștri le-au așteptat de secole.
Amintim că, în data de 22 iulie a acestui an, Andrei Percic, parohul Bisericii de lemn din orașul Cricova "Sfântul Alexandru de Svir" a anunțat că lăcașul a trecut sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei din cadrul BOR, precizând că decizia a fost luată ca urmare a demersurilor și solicitărilor comunității ortodoxe din orașul Cricova. (sursa: AICI)
"De acum suntem parte a familiei mari a Bisericii Ortodoxe Române, prin voința și binecuvântarea lui Dumnezeu și grija păstorească a Înaltpreasfințitului Petru, Mitropolit al Basarabiei. Comunitatea noastră are acum statut deplin și mult așteptat, canonic și juridic, ca parohie ortodoxă în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Aderarea noastră de la Patriarhia Rusă, la Patriarhia Română nu este un moft personal, nici un act politic, economic sau social. Ea a fost solicitată de-a lungul ultimilor ani de către creștinii și enoriașii din Cricova, care și-au exprimat dorința fermă de a reveni la biserica mamă, la originile culturale, spirituale și istorice. Este un act de recunoștință față de înaintașii noștri, strămoși, domnitori și, în special, față de Sfinții noștri mult iubiți Părinți. Nimic nu este mai frumos, mai demn și mai plin de duh decât a locui împreună cu frații. Mulțumim pentru tot sprijinul, încrederea și bunăvoința voastră. Să fim demni, responsabili și credincioși strămoșilor, credinței și culturii noastre", a declarat, cu prilejul revenirii în sânul Bisericii Ortodoxe Române, preotul Andrei Percic. (sursa: AICI)