Actualitate Internă

Litvinenco confirmă: Conturile din Israel ale oligarhului fugar Șor au fost blocate!

Litvinenco confirmă: Conturile din Israel ale oligarhului fugar Șor au fost blocate!

Conturile din Israel ale oligarhului pro-rus din Republica Moldova Ilan Șor au fost înghețate de autoritățile de la Tel Aviv, au declarat pentru G4Media surse oficiale.

Informația a fost confirmată pentru TV8.md de către ministrul Justiției de la Chișinău, Sergiu Litvinenco.

"Pentru că sunt abordat de foarte mulți jurnaliști din țară și din afară, confirm și pe această cale că, în cadrul dialogului pe care îl avem cu autoritățile Statului Israel, am fost informați că conturile lui Ilan Șor în Israel au fost blocate. Decizia autorităților Statului Israel a fost luată urmare sancțiunilor impuse de către SUA și pe baza intervenției autorităților Republicii Moldova pe lângă autoritățile Statului Israel", a scris ulterior Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Liderul Partidului Șor, Ilan Șor, a fost condamnat în 2017 la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională.

Pe 21 iunie 2017, Șor era condamnat la șapte ani și jumătate de închisoare în primă instanță, însă prin sentința dată nu s-a dispus arestarea acestuia la domiciliu și nici nu s-a instituit interdicția de a părăsi țara. Ulterior, pe 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne de la Chișinău a anunțat că Ilan Șor a părăsit ilegal R.Moldova și a fost dat în căutare națională și internațională.

Procurorii l-au acuzat pe Şor de faptul că timp de trei săptămâni, între 4 și 25 noiembrie 2014, ar fi obținut, prin înșelăciune, peste cinci miliarde de lei moldovenești de la BEM, pe care i-ar fi spălat prin intermediul a zeci de companii offshore.

Ilan Șor este cercetat penal de procurori în mai multe dosare, majoritatea fiind deschise după ce politicianul a fugit din țară. Acesta mai e implicat în dosarul fraudei bancare, unde este acuzat de escrocherie și spălare de bani. De asemenea, Șor mai este anchetat pentru fals în declarații pentru că nu a raportat la Autoritatea Națională de Integritate toate bunurile pe care familia sa le deține, dar și pentru delapidarea averii străine, abuz în serviciu, crearea și conducerea unei organizații criminale, conectată la fostul lider al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, și la controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon. Pentru aceste acuzații, Legislativul i-a ridicat lui Șor de câteva ori imunitatea, pentru ca Procuratura să-l poată aresta și să trimită dosarele în judecată, eventual, în lipsa învinuitului refugiat în Israel. 

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în R. Moldova, Kent D. Logsdon, a anunțat pe 26 octombrie că Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva fostului lider al PDM Vladimir Plahotniuc și deputatului fugar Ilan Șor, precum și împotriva "mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție".

Astfel, ca urmare a acestei decizii, toate proprietățile și activele din SUA ce se află în proprietatea persoanelor desemnate au fost blocate 

"Cu doar câteva clipe în urmă, Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a anunțat sancțiuni împotriva a doi oligarhi moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor și a mai multor entități și persoane asociate acestora pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegeri susținute de Kremlin. Includerea în lista persoanelor sancționate înseamnă că orice active în proprietatea lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, care se află în SUA, sau sunt deținute sau controlate de alte persoane în SUA, sunt blocate și trebuie raportate către Oficiul pentru Controlul Activelor Străine", declara la acea vreme ambasadorul SUA la Chișinău, Kent D. Logsdon.

Oficiul pentru Controlul Activelor Străine din SUA a constatat că Ilan Șor, totodată beneficiar al furtului miliardului, este complice la acțiunile de subminare a statului de drept, în beneficiul Federației Ruse. Șor, împreună cu alți oligarhi corupți și cu implicarea unor entități străine, întreprinde acțiuni de destabilizare a situației politice din Republica Moldova.  

Susținut de entitățile menționate, Șor a întreprins eforturi de subminare a procesului de obținere de către Republica Moldova a statutului de țară candidată la UE. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.