Actualitate Internă

Cum explică autoritățile de la Chișinău fuga prin R.Moldova a politicianului ucrainean Artem Dmitruk, deputat al Radei și diacon adjunct în cadrul „bisericii Moscovei” interzise recent în Ucraina

Cum explică autoritățile de la Chișinău fuga prin R.Moldova a politicianului ucrainean Artem Dmitruk, deputat al Radei și diacon adjunct în cadrul „bisericii Moscovei” interzise recent în Ucraina

Autoritățile moldovene au confirmat că deputatul ucrainean Artem Dmitruk, care este și diacon adjunct în cadrul bisericii rusești din Ucraina, a trecut prin R. Moldova la 24 august, venind din Ucraina și îmbarcându-se într-un avion cu destinația Italia.

Marți, într-o postare pe canalul său de Telegram, Dmitruk a afirmat că autoritățile de la Kiev au ordonat să fie vânat „în două țări deodată”: Moldova și România.

„Știți care este vina mea? Că apăr drepturie oamenilor și credința lor. Că nu am tăcut atunci când a fost necesar să vorbesc. Aparent, aceasta a fost ultima picătură în activitatea mea „criminală” - apărarea Credinței Ortodoxe.

Dar unde este aceeași vânătoare feroce a celor care jefuiesc țara de miliarde și duc acești bani în străinătate în valize? Unde este înregistrarea video a urmăririi trădătorilor care au cedat teritoriile noastre; a celor ale căror acțiuni au dus la moartea a zeci de mii de cetățeni?”, a mai scris Dmitruk pe Telegram.

Potrivit relatărilor din presa ucraineană, deputatul Dmitruk - care este și ajutor de diacon în cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene, subordonată Patriarhiei Moscovei – a fost practic singura voce din Rada care s-a opus virulent și agresiv legii votate recent și care interzice activitatea organizațiilor religioase conectate cu Rusia. Gestul său a fost elogiat de numeroși propagandiști ruși din mediul online.

Context. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat sâmbătă legea de interzicere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene legată de Moscova. Legea, denunțată de Rusia, a fost promulgată de Ziua Independenței Ucrainei față de Uniunea Sovietică și la doi ani și jumătate de la începutul invaziei ruse în țară.

Zelenski a afirmat într-un discurs că această decizie va consolida independența țării sale. „Ortodocșii ucraineni fac astăzi un pas pentru a se elibera de demonii Moscovei”, a spus el.

Ucraina a încercat să se elibereze de hegemonia spirituală rusă încă din 2014, dar aceste eforturi s-au accelerat considerabil după invazia rusă din 2022.

În ce privește deplasarea lui Dmitruk prin R.Moldova, structurile de forță moldovene au declarat agenției de presă moldovene IPN că nu l-au oprit pe fugar întrucât nu exista vreun mandat de arestare pe numele acestuia.

Între timp, în Ucraina autoritățile i-au făcut deputatului dosar pentru mai multe acuzații, inclusiv pentru ieșirea ilegală din țară.

Presa de la Kiev relatează că Dmitruk, un deputat controversat, a fost implicat în două incidente de agresiune îndreptate împotriva forțelor de ordine. La Odesa, el și niște complici au rănit ușor un polițist, în cursul unei dispute, iar deputatul a încercat să-i ia arma. În alt incident, la Kiev, deputatul s-a certat cu un soldat, pe care l-a lovit de câteva ori în cap. Nu este clar când au avut loc aceste incidente.

Potrivit publicației Moldova Europa Liberă, deputatul Dmitruk, în vârstă de 31 de ani, putea să părăsească Ucraina doar dacă s-ar fi deplasat într-o călătorie oficială, în calitate de ales al poporului, dar nu avea o astfel de permisiune. Ca „cetățean simplu”, el nu avea dreptul să iasă din țară pentru că are vârsta mobilizării.

După fuga lui Dmitruk, Zelenski a convocat o ședință cu șefii organelor de drept, serviciilor secrete și autorităților de frontieră.

Zelenski nu l-a menționat în mod specific pe Dmitruk, dar a spus că „trădătorii care au ajutat agresiunea rusă sau o justifică, care au fugit din Ucraina (...) trebuie să primească ceea ce merită, oriunde s-ar ascunde și oriunde ar fugi”.

Dmitruk a fost ales deputat din partea Odesei în 2019, alăturându-se apoi partidului lui Volodimir Zelenski, „Servitorul Poporului”, din care a fost ulterior exclus. El s-a remarcat prin luări de poziție pro-rusești în Rada Supremă și prin faptul că a plătit cauțiune pentru un preot pro-rus acuzat de servicii făcute Rusiei, mai scrie Europa Liberă Moldova. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.