Actualitate Internă Focus

Un sondaj relevă creșterea impactului campaniilor de dezinformare și influențare a opiniei publice din R. Moldova. Ce aleg cetățenii - Uniunea Europeană sau așa-zisa Uniunea Euroasiatică, controlată de Putin? Numărul susținătorilor față de aderarea la NATO, în declin

Un sondaj relevă creșterea impactului campaniilor de dezinformare și influențare a opiniei publice din R. Moldova. Ce aleg cetățenii - Uniunea Europeană sau așa-zisa Uniunea Euroasiatică, controlată de Putin? Numărul susținătorilor față de aderarea la NATO, în declin

Experții de la WatchDog.MD, comanditarii unui sondaj realizat de CBS Research, constată un impact în creștere al campaniilor masive de dezinformare și influențare a opiniei publice asupra cetățenilor Republicii Moldova. Aceste tendințe, potrivit experților, ar putea influența puternic și rezultatele scrutinelor electorale din toamna acestui an (alegerile prezidențiale și referendumul pentru integrarea europeană din 20 octombrie 2024).

„În mod special, este îngrijorătoare concentrarea eforturilor de propagandă ostilă pe subiectele care vizează aderarea Republicii Moldova la UE și cooperarea cu țările occidentale. În același timp, scade și numărul cetățenilor care ar susține aderarea la Uniunea Euroasiatică la întrebarea cu opțiuni 'pentru' și 'contra'. Observăm o anumită polarizare, scădere a numărului celor care ar susține ambele opțiuni. Este un trend oarecum firesc în contextul dezbaterii intensificate despre opțiunea strategică de politică externă. Campaniile de informare despre UE au și ele un impact, chiar dacă este limitat de dezinformarea și manipularea intensă despre pretinsele beneficii ale apropierii de Rusia”, se arată într-un mesaj al WatchDog.MD.

Ce relevă sondajul?

Rezultatele sondajului arată menținerea unui număr destul de înalt al respondenților care consideră că R. Moldova se îndreaptă în direcția corectă. 41% au declarat acest lucru, față de 41.1% în luna aprilie 2024. În același timp, a crescut puțin numărul celor care consideră că R. Moldova se îndreaptă în direcția greșită – 46%, față de 45% în aprilie 2024. Măsurarea multianuală arată însă că numărul celor care consideră că țara se mișcă într-o direcție greșită este cel mai mic din ultimii 9 ani.

În cadrul sondajului, respondenții au fost rugați să se pronunțe în legătură cu opțiunile de politică externă pentru Republica Moldova. La întrebarea dacă ar susține aderarea la Uniunea Economică Euroasiatică, 33,7% au declarat că ar vota pentru. Se atestă o mică scădere față de 34,8% în sondajul din luna aprilie a anului curent. A crescut cu peste 2 puncte procentuale numărul oponenților aderării la această structură controlată de Federația Rusă – 45,9% în august față de 43,7% în aprilie.

La întrebarea dacă ar vota pentru aderarea la Uniunea Europeană sau la Uniunea Euroasiatică, 52,6% au ales UE și 28,1% au ales Uniunea Euroasiatică. În sondajul din aprilie 53,9% au optat pentru UE și 25,3% pentru Uniunea Euroasiatică. A scăzut considerabil și numărul susținătorilor aderării Republicii Moldova la NATO – de la 34% în aprilie la 29,5% în august. Numărul oponenților acestei idei a crescut invers proporțional de la 47,5% la 53,8%. De asemenea, 38,5% dintre respondenți se pronunță pentru Unirea cu România, 49,9% se pronunță împotrivă.

Sondajul a fost realizat în cadrul proiectului „Menținerea rezistenței instituțiilor democratice din Republica Moldova”, implementat de Comunitatea WatchDog.MD cu suportul Open Society Foundation. Acesta a fost realizat prin telefon, în perioada 20-23 august 2024, pe un eșantion de 1011 persoane, având o eroare maximală declarată de +2,6%.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.