Saturday, Oct 5, 2024
Focus Featured

Valeriu Pașa avertizează că alegerile din acest an nu vor fi nicidecum o formalitate pentru Maia Sandu: „Singura salvare poate veni numai prin participarea masivă a diasporei!”. Semnalul de alarmă tras de expert cu privire la parcursul european al R. Moldova: „În acest condiții referendumul aproape sigur nu trece!”

Valeriu Pașa avertizează că alegerile din acest an nu vor fi nicidecum o formalitate pentru Maia Sandu: „Singura salvare poate veni numai prin participarea masivă a diasporei!”. Semnalul de alarmă tras de expert cu privire la parcursul european al R. Moldova: „În acest condiții referendumul aproape sigur nu trece!”

Președintele Comunității de experți WatchDog.MD, Valeriu Pașa, atrage atenția asupra unui „fenomen foarte negativ, chiar periculos” și anume că „în 8 ani de la alegerile din 2016” tabăra politică pro-europeană nu a fost capabilă „să ofere publicului măcar un lider politic capabil să devină alternativă Maiei Sandu”, situație care produce un impact negativ inclusiv asupra referendumului privitor la aderarea Republicii Moldova la UE. 

„Este un fenomen foarte și foarte negativ, chiar periculos, că în 8 ani de zile de la alegerile din 2016 tabăra politică pro-europeană nu este capabilă să ofere publicului măcar un lider politic capabil să devină alternativă Maiei Sandu. A existat o perioadă scurtă de revigorare a lui Andrei Năstase (2018), dar și ăsta s-a dovedit un trădător ordinar în cele din urmă. Aceste alegeri ar fi fost o oportunitate pentru lansarea unor figuri promițătoare pentru electoratul pro-european. Nimic – doar figuri deja testate și dovedite incapabile să 'împuște'. Desigur – avem o avalanșă întreagă de candidați 'cal troian' pe care oligarhii fugari încearcă să îi infiltreze pe filiera alegătorilor pro-UE. Urechile lui Platon, Plahotniuc, chiar și Șor se văd din spatele multor candidați. Partea care bucură e că și ăștia sunt niște 'cai morți' aproape toți”, a punctat Pașa. 

Expertul consideră că alegerile prezidențiale din acest an „nu vor fi deloc o plimbare ușoară pentru Maia Sandu”, iar „dezinformarea va atinge culmi și mai mari”. Acesta spune că „un eventual tur doi va fi decis cu siguranță de diasporă” și că „instituțiile statului moldovenesc sunt practic absolut impotente” în a opri ilegalitățile comise de opoziția pro-rusă, care ar mitui sistemul judiciar.

Potrivit lui Valeriu Pașa, primul tur al alegerilor prezidențiale din acest an „arată neinteresant”, însă un eventual tur doi va fi problematic pentru Maia Sandu. 

„Există un lider la distanță tare mare, iar excluderea din cursă de către Kremlin a lui Igor Dodon a avut un singur efect – lipsa lui Igor Dodon. Dacă în luna aprilie, distanța de procente în primul și al doilea loc în sondaje era de puțin sub 20%, acum a ajuns să fie peste 25,5%. Și mai trist este că pe filiera potențialilor candidați pro-europeni (cei care pot fi crezuți că sunt pro-europeni, nu Andrei Năstase sau Tudor Ulianovschi) cum nu adunau toți împreună măcar 2% în aprilie, așa și a rămas. Mă refer la două sondaje publice, dar între timp am mai comisionat sau văzut alte sondaje credibile și trendurile se confirmă”, a scris expertul într-o postare pe Facebook.

„Însă aceste alegeri deloc nu vor fi o plimbare ușoară pentru Maia Sandu (mai ales în perspectiva turului doi - n.red.). În pofida raitingului destul de înalt (35,8% din total eșantion, pe când în 2020 cu jumătate de lună înainte de scrutin nu aduna nici 14% din total), un eventual tur doi va dezlănțui toate forțele contra președintei, indiferent de cine va fi contracandidatul – Stoianoglo, Usatîi sau Vlah. Sau 'o surpriză'. Ilan Șor și Kremlinul din spatele său vor da orice bani pentru un vot contra Maiei Sandu. Nu că neapărat ar place prea mult contracandidatul. Despre dezinformare nici nu zic, aceasta va atinge culmi și mai mari. Oricum, acest fenomen crește zilnic prin noi și noi canale de Telegram sponsorizate, bugete tot mai mari de publicitate pe rețele sociale, noi tiktokeri cumpărați care repetă ca papagalii tezele propagandei dictate de la Moscova.

Așadar – un eventual tur doi va fi decis cu siguranță de diaspora. Nu pe principiul de vot „pro-Maia Sandu”, cât de evitare a unui dezastru garantat de deschiderea căii pentru restaurarea la putere a forțelor anti-europene”, a mai scris acesta.

În ceea ce privește referendumul, Pașa afirmă că „majoritatea alegătorilor anti-europeni sunt bulversați” și că „primesc apeluri contradictorii de la liderii în care au încredere”. Însă, în cele din urmă, vectorii pro-Kremlin vor face bloc comun pentru a-și îndemna electoratul să boicoteze referendumul referitor la aderarea la UE, ceea ce, coroborat cu alți factori, poate duce la un eșec al taberei pro-europene. „Singura salvare ar putea veni numai prin participarea masivă a diasporei”, a atras atenția Valeriu Pașa. 

„Unii le spun nici să nu ia buletinul de vot (Dodon, Chicu, Vlah), alții le spun să îl ia și să voteze contra (Șor, Voronin). Sondajul arată că cei mai mulți cu viziuni pro-ruse totuși își propun să vină și să voteze. Dar timp mai e lung. În condițiile în care toate forțele controlate de la Kremlin se vor alia pentru o singură opțiune – boicotul, așa cum arată azi sondajul, având o listă electorală aberantă cu 40% mai mare decât populația matură a țării (fără stânga Nistrului, care nu e pe lista de bază), referendumul aproape sigur nu trece. Adică nu va aduna 1/3 alegători pentru validare.

Singura salvare ar putea veni numai prin participarea masivă a diasporei. La nivelul turului 1 din 2020 măcar (150 mii). Deci – soarta referendumului nu este deloc încă decisă. Se răspândesc foarte multe minciuni și sperietori în legătură cu acesta. Multă lume nu înțelege până acum de ce este necesar acest scrutin și cum anume ne va influența. Scriu aceste lucruri pentru a trage și un semnal de alarmă. Văd tare multă lume relaxată, văd mesaje superficiale date de mulți politicieni. CEC nu a întreprins nici o acțiune pentru a informa și educa publicul cu privire la Referendum. Guvernul pune 'Moldova Europeană' pe orice hârtie, între timp – alegătorii cred în prostii de tipul că ne pierdem neutralitatea sau că nu e legal să faci referendum și alegeri în aceeași zi. Ar fi util să se concentreze eforturile și pe informare despre lucruri esențiale și bine de cunoscut în democrație, nu doar pe mesaje vagi și banale. Recunosc – nici eu cu colegii nu am făcut tot ce ar fi fost posibil în această direcție. Și vom recupera”, a adăugat Valeriu Pașa.

Expertul consideră că problema esențială cu privire la soarta referendumului rămâne cea a abordării pe care o au unii alegători pro-europeni. 

„Totuși sunt unii dinte ei care îi ascultă pe idioții utili (sau poate sunt cei care vor numai să pară idioți, dar de fapt iau bani de la oligarhi?). Acești alegători susțin aderarea la UE, dar spun că nu vor să participe la referendum. În așa fel cred ei că exercită un vot de protest contra PAS și a Maiei Sandu. Și este o logică total deformată de polit-tehnologii cu accent de București și bani murdari de la Moscova. În acest fel este un vot de protest contra unui singur lucru – aderarea la UE. De la trecerea referendumului PAS nu va crește nici o iotă în sondaj sau la următoarele alegeri. Sunt minim 25% dintre alegători care susțin azi intrarea în UE, dar nu votează PAS. În schimb spațiul de manevră pentru creșterea altor forțe pro-europene va fi practic eliminat în cazul victoriei partidei pro-ruse. Revin la idea de mai sus – mare păcat că nu există și alți candidați pro-europeni puternici în aceste alegeri. Ar fi asigurat o trecere lejeră a referendumului.

Vacanța s-a terminat. De la o luni mă aștept la o adevărată avalanșă de provocări de umflat propaganda. Vor face intenționat încălcări, vor mitui ofițeri și procurori să le facă dosare ca să aibă cu ce flutura, vor provoca excluderea din cursă a unor dintre paiațele lor politice ca să poată acuza dictatură. Într-un final, cine va ieși pe locul doi în scrutinul prezidențial va decide Șor și sponsorul său Roman Abramovici. Mașinăria de mituit alegătorii va funcționa cam ca la alegerile locale în Orhei. Doar că pe întreaga țară. Peste noapte vor trimite voturile către cine vor ei. Până și către o taburetcă. Victoria Furtună de exemplu, sau Vasile Tarlev, sau tamadaua de al concertele lui Șor”, a mai scris acesta.

„Instituțiile statului moldovenesc sunt practic absolut impotente în a opri aceste ilegalități. Procurorilor patriei nu le ajung chipurile birouri, judecătorilor nu le ajung „legi și proceduri”, în realitate nu le ajunge bunul simț, integritatea și patriotismul. Au toate instrumentele din lume să umple pușcăriile cu cărăușii și 'mahalagiștii' lui Șor. Dar preferă mita și fuga de responsabilitate. Ofițerii onești din poliție și SIS se crucesc când văd toate acestea. Cei corupți – se înfruptă și ei din mita lui Șor și râd de cât de naivi pot fi actualii guvernanți.

Având în vedere toate cele descrise în alineatul de mai sus, este de mare mirare că încă vorbim despre șansele victoriei forțelor pro-europene. Singurii care pot preveni revanșa oligarhilor și căderea Moldovei în dependență de ucigașul Putin sunt oamenii. Nici o țară mai la vest de noi nu ar rezista unei astfel de imixtiuni în alegeri cu bani murdari în campanie care ating 1% din PIB, cu așa nivel de propagandă și dezinformare și cu instituții care sunt complet impotente sau chiar complice. Demult ar fi avut un 'Motorolla' la putere. Iar noi ne încăpăținăm să ne batem cu ei prin metode democratice. Oare nu este Moldova un exemplu frumos pentru alții și prin această lecție de democrație?”, se întreabă șeful Comunității WatchDog.MD.

Vezi și: 

Cât de mare este riscul nevalidării referendumului pentru integrarea europeană a Republicii Moldova? Ce arată datele unui sondaj

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.