Prin mesajele lansate de Ministrul de Externe al Ungariei – l-am numit pe Peter Szijjarto, aflat într-o vizită oficială la Chișinău –, regimul pro-rus de la Budapesta în frunte cu putinistul Viktor Orban atacă, de fapt, Ucraina, folosindu-se de R.Moldova.
Mai exact, Peter Szijjarto a sugerat că R,Moldova trebuie să “o ia pe drumul său” în privința parcursului pro-european, adică să se decupleze de Ucraina pe care maghiarii nu vor să o vadă nici în NATO, nici în UE. Budapesta promite Chișinăului că, dacă se va rupe de Ucraina, va susține, în cazul său, accelerarea “procesului de aderare la UE”.
”În perioada președinției maghiare a Consiliului Uniunii Europene, autoritățile de la Budapesta fac totul ca extinderea UE să fie cât mai rapidă, oferind în acest sens R. Moldova tot sprijinul necesar ca să poată adera cât mai curând la blocul comunitar” – declarația a fost făcută de ministrul de Externe al Ungariei, aflat într-o vizită oficială la Chișinău, scrie deschide.md.
“Suntem într-o perioadă foarte dificilă la nivel european. Astăzi, Europa și UE au slăbit, iar întrebarea e cum putem da un nou avânt Uniunii. Credem că acest avânt poate fi obținut prin extindere, ca UE să fie mai puternică în viitor. În decursul președinției Consiliului UE, Ungaria face totul ca extinderea să fie cât mai rapidă și oferim tot sprijinul ca R.Moldova să poată adera cât mai curând la blocul comunitar” a declarat Szijjarto în cadrul unei conferințe comune cu ministrul de Externe de la Chișinău, Mihai Popșoi (detalii AICI).
În același timp, Peter Szijjarto a subliniat că Ungaria nu este de acord cu practica integrării în UE “la pachet”, subliniind că Budapesta susține evaluarea individuală a performanțelor statelor candidate. Mesajul a avut, de fapt, o singură țintă: Ucraina, pe care ministrul de Externe ungar a ignorat-o totalmente și cu nerușinare din discursul său, gestul fiind parte a manevrelor antiucrainene ale lui Viktor Orban.
Poziția așa-zis “selectivă” a Budapestei în privința Basarabiei nu reflectă și chiar contrazice poziția oficială a Uniunii Europene, care a acordat concomitent R.Moldova și Ucrainei statutul de țări candidate la Uniunea Europeană (detalii AICI).
Chiar și începerea negocierilor de aderare la UE în cazul ambelor state a fost concomitentă: pe 25 iunie 2024 (detalii AICI).
În plus, faptul că R.Moldova a devenit stat-candidat pentru aderarea la UE se datorează în mare parte nu actualei guvernări, ci doar rezistenței armate a Ucrainei în războiul genocidar și de ocupație pe care Rusia îl duce împotriva sa. Fără rezistența ucraineană și ulterioara solidaritate a UE față de acest spațiu, astăzi despre R.Moldova s-ar fi vorbit la trecut, iar acest lucru nu ar trebui uitat niciodată la Chișinău.
Poziția discriminatorie, la Chișinău, a regimului Orban față de parcursul pro-european al Ucrainei, un parcurs care s-a manifestat explicit în ultimii 10 ani, și față de aspirațiile europene ale poporului ucrainean, exprimate și ele foarte clar, începând cu 2004 (odată cu Revoluția Portocalie), sub diverse forme și diverse guvernări, chiar și în ciuda celor pro-ruse (cazul Ianukovich) este strigătoare la cer. Și mai strigătoare la cer este accepțiunea cu care au receptat mesajele lui Orban băieții “ambigui” de la Chișinău care se fac că nu știu și nu văd că drumul european al R.Moldova și al Ucrainei este pavat cu sângele nevinovat al poporului ucrainean.
Eventuala intrare a R.Moldova în jocurile lui Orban, jocuri care, reiterăm, sunt în detrimentul Ucrainei și al poporului ucrainean, ar putea să afecteze pe termen scurt și lung relațiile moldo-ucrainene.