Urmare a unei solicitări a Podul.md, Ministerul Afacerilor Externe al Irlandei a subliniat importanța și evoluția relațiilor bilaterale moldo-irlandeze de-a lungul ultimilor doi ani, în special în contextul războiului genocidar și de ocupație al Federației Ruse în Ucraina.
Irlanda este o susținătoare puternică a aspirațiilor europene ale românilor din R.Moldova, dar și un partener important al Chișinăului în privința sprijinului acordat pentru progresele făcute pe agenda reformelor interne.
Conform diplomației de la Dublin, sprijinul irlandez multidimensional pentru cel de-al doilea stat românesc a crescut în ultimii doi ani, în special în contextul agresiunii rusești împotriva Ucrainei, agresiune care pune în pericol tânăra democrație de la Chișinău și fragila securitate externă a R.Moldova pe care “neutralitatea” nu o poate garanta.
Vă prezentăm, mai jos, răspunsul oferit de către Departamentul Afacerilor Externe al Irlandei în exclusivitate pentru Podul.md:
“Irlanda și R.Moldova se bucură de relații diplomatice pozitive care au continuat să se consolideze în ultimii ani. Pe măsură ce sărbătorim 25 de ani de relații diplomatice în 2024, Irlanda a primit vizite din partea președintei Maia Sandu, care s-a întâlnit cu președintele irlandez și cu Taoiseach-ul (prim-ministrul), precum și din partea viceprim-ministrului, ministrului Afacerilor Externe, Mihai Popșoi, care s-a întâlnit cu Taoiseach-ul și cu ministrul pentru Întreprinderi, Comerț și Ocuparea forței de muncă din Irlanda. Fostul Taoiseach și fostul ministru al Afacerilor Externe au vizitat, de asemenea, R.Moldova în ultima perioadă. La 5 martie 2024, guvernul irlandez a anunțat planul nostru de a deschide o ambasadă rezidentă la Chișinău, semnând un nou capitol în relațiile noastre bilaterale.
Ca parte a răspunsului umanitar al Irlandei la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, am acordat, de asemenea, prioritate sprijinului pentru R.Moldova, care a fost afectată în mod disproporționat de agresiunea rusă. Miniștrii de stat pentru afaceri europene ai Irlandei au participat la Platforma de Sprijin pentru R.Moldova în 2022 și 2023, anunțând un ajutor de 7 milioane de euro pentru sprijinirea finanțelor publice, care a fost canalizată prin intermediul Băncii Mondiale.
La 4 septembrie, Irlanda a anunțat un sprijin suplimentar de 2 milioane de euro pentru R.Moldova, care va fi, de asemenea, canalizat prin intermediul Băncii Mondiale, ridicând sprijinul total la 9 milioane de euro.
Irlanda este un susținător puternic al aspirațiilor R.Moldovei de aderare la UE și am salutat acordarea statutului de candidat în iunie 2022 și deschiderea negocierilor de aderare în iunie 2024 ca etape importante pe calea aderării la UE. În ultimii ani, R.Moldova a înregistrat progrese impresionante pe agenda reformelor.
Suntem foarte conștienți de amenințarea pe care unii actorii externi o reprezintă pentru R.Moldova. Acesta este motivul pentru care am sprijinit, de asemenea, eforturile UE de consolidare a rezilienței R.Moldova, inclusiv prin intermediul Facilității Europene pentru Pace și al Misiunii de parteneriat a UE în R.Moldova. Irlanda va participa la viitoarea misiune din cadrul OSCE ODIHR pentru monitorizarea alegerilor prezidențiale și referendumul constituțional privind aderarea la UE din octombrie”.
La întrebarea Podul.md privind posibilitatea ca Irlanda, care de asemenea este un stat neutru, să ofere anumite garanții de securitate și apărare R.Moldova în contextul amenințărilor rusești asupra independenței și “neutralității” statului moldovean, Biroul de Presă al Ministerului Afacerilor Externe a fost evaziv: “Credem că aderarea la UE va fi singura garanție de securitate pentru R. Moldova”.
Recent, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Ucraina a semnat cu Irlanda, stat neutru, un acord bilateral de securitate, acord care vine să completeze seria de acorduri semnate anterior cu alte 25 de state, inclusiv România (detalii AICI).
Amintim că, la începutul lunii mai, Ministerul Apărării Poloniei a declarat, în exclusivitate pentru Podul.md, că Polonia ia în considerare, pe viitor, să devină un stat garant al neutralității R.Moldova în contextul amenințărilor rusești – detalii AICI.