Podul Minciunilor Actualitate Internă Focus

AUDIO. Propagandă rusă, în școlile din Chișinău. O „profesoară” a fost prinsă în timp ce le „predica” elevilor falsuri și manipulări despre Maia Sandu, război, UE, Rusia și Ucraina

AUDIO. Propagandă rusă, în școlile din Chișinău. O „profesoară” a fost prinsă în timp ce le „predica” elevilor falsuri și manipulări despre Maia Sandu, război, UE, Rusia și Ucraina

Profesoara Polina Apostol de la liceul „Anton Cehov” din Chișinău (cu predare în limba rusă) promovează în discuțiile cu elevii numeroase falsuri ale propagandei kremliniste, scrie Stopfals.md, care a publicat o înregistrare în acest sens.

În înregistrare, profesoara le spunea elevilor (unii dintre care refugiați din Ucraina) teze bine-cunoscute ale propagandei regimului criminal de la Moscova. Iată o parte din acestea, traduse din rusă:

„Maia Sandu le-a spus copiilor cât de bine le va fi când vom intra în Uniunea Europeană: iată ești băiat, vei fi băiat timp de un an, la anul dacă vei dori să fii fată, fată vei fi, apoi vei fi din nou băiat”

„La Kiev, în toaletele mai multor școli, atât la femei, cât și la bărbați, există pisoare. În Europa, asta există de mult timp”

„Veți vedea ce va face ea (Maia Sandu) după alegeri. Și căsătoria între persoane de același sex va fi legalizată 100%, iar găgăuza (bașcanul Găgăuziei) va fi închisă, timp în care vor găsi de ce să se agațe”

„Acest război nu se va încheia curând, este foarte benefic pentru ei (conducerea Ucrainei), s-au adaptat atât de bine, încât primesc sume uriașe”

„Zelenski are o serie de proprietăți imobiliare în întreaga lume, a cumpărat un castel de la regele Angliei, care costă mulți bani”

„Nu rușii sunt de vină, ei sunt în război cu NATO și America. Dacă nu ar fi furnizat arme (NATO și SUA), s-ar fi așezat la masa negocierilor cu mult timp în urmă, ar fi ajuns la o înțelegere fără să tragă niciun foc și ar fi trăit în liniște”



Afirmațiile se aliniază perfect tezelor propagandei de la Kremlin, care spune că războiul de agresiune al Federației Ruse în Ucraina a fost început, de fapt, de Occident.

Falsul despre palatul președintelui ucrainean Zelenski în Anglia a fost dezmințit de verificatorii de fapte de la Mythdetector.ge.

În același timp, Ucraina nu a legalizat căsătoriile între persoane de același sex, iar afirmațiile despre legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Republica Moldova, precum și „transformarea din băieței în fetițe și viceversa” fac parte din campania de dezinformare lansată împotriva Uniunii Europene - precizează sursa citată.

Autoritățile reacționează

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) s-a autosesizat pe acest caz și a anunțat că a solicitat explicații instituției de învățământ și direcției municipale educație, care ar urma să inițieze o anchetă și să comunice despre rezultatele investigației. „Reiterăm că MEC condamnă vehement orice comportament sau acțiune care instigă la ură și intoleranță”, se arată într-un comunicat al instituției.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.