Actualitate Internă Cap de pod

Cine este noul ambasador al Rusiei în R.Moldova. Oleg Ozerov îl va înlocui pe Oleg Vașnețov, rechemat din funcție de dictatorul Putin. Ce prevestește această mutare pentru Basarabia noastră

Cine este noul ambasador al Rusiei în R.Moldova. Oleg Ozerov îl va înlocui pe Oleg Vașnețov, rechemat din funcție de dictatorul Putin. Ce prevestește această mutare pentru Basarabia noastră

Vladimir Putin l-a rechemat din funcție pe ambasadorul Rusiei în R.Moldova, Oleg Vasnețov. În locul său, dictatorul de la Kremlin l-a numit ambasador pe odiosul Oleg Ozerov, fost ”diplomat” în Arabia Saudită și important pion al Moscovei în afacerile intervenționiste murdare din Africa. 

Oleg Ozerov a absolvit Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moscova (MGIMO) în 1981. MGIMO a fost și este o fabrică de cadre pentru serviciile secrete rusești. După absolvire, a avut misiuni diplomatice în Siria, Tunisia și Franța, scrie agora.md (detalii AICI). 

În perioada 2001-2005 a fost consilier superior, șef al diviziei pentru reglementarea Orientului Mijlociu din cadrul departamentului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al Ministerului rus al Afacerilor Externe. Iar din 2005 până în 2010 a fost director-adjunct al departamentului.

Din 2010 până în 2017, Ozerov a fost ambasador extraordinar și plenipotențiar al Rusiei în Arabia Saudită, iar din 2011 a devenit reprezentant permanent al Rusiei la Organizația Cooperării Islamice. Din 2017 până în 2020 a ocupat funcția de director-adjunct al departamentului Africa al Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei. Începând cu 2020 până în anul curent, a fost ambasador itinerant și șef al secretariatului forumului de parteneriat Rusia-Africa. Ozerov cunoaște limbile arabă, engleză și franceză. Totodată, acesta este autorul mai multor articole publicate în reviste științifice, dar și autor de poezii.  

Profilul unui (ne)diplomat

Dincolo de ținuta diplomatică afișată, Oleg Ozerov a fost în primul rând un pion de bază al Kremlinului în ingerințele și afacerile intervenționiste murdare ale Rusiei în Africa. Participarea instructorilor militari ruși ai Ministerului Apărării de la Moscova, și ai mercenarilor Wagner în Africa NU reprezintă, în opinia lui Ozerov, o dovadă de implicare a Rusiei în afacerile interne ale unor state africane. Pe parcursul perioadei în care a avut împuterniciri diplomatice pe meleaguri africane, Oleg Ozerov a insistat că “în Africa nu există o prezență militară rusească”, ceea ce reprezintă o minciună grosolană – detalii AICI.

Atunci când secretarul de stat al Marii Britanii, James Cleverly, a declarat, cu referire la intervențiile mercenarilor Wagner în afacerile interne ale unor republici africane, că: “Trebuie să fim sinceri cu noi înșine. Grupul Wagner nu ar fi activ în Africa dacă această nișă ar fi fost acoperită”, Oleg Ozerov a replicat virulent, spunând: “Înainte de a face astfel de declarații îndrăznețe, este necesar să studiem experiența Rusiei în domeniul securității. Abordarea Moscovei în materie de securitate include asigurarea stabilității și durabilității statelor, capitol la care nu strălucesc partenerii noștri britanici, care se ocupă în principal cu organizarea de lovituri militare, ridicarea unei țări împotriva alteia și crearea de situații conflictuale” – detalii AICI

Acum doi ani, comentând situația privind cerealele din așa-zisele “noi regiuni” (adică regiunile ucrainene anexate ilegal de Rusia), Ozerov a declarat că Rusia este gata să furnizeze gratuit cerealele rusești (adică cerealele ucrainene sechestrate și furate ilegal de Rusia de la ucraineni) celor mai nevoiașe țări (detalii AICI), arătând că Rusia “are de unde da, întrucât planul de recoltare a cerealelor a fost depășit”. 

Ce prevestește această mutare pentru Basarabia noastră

Misiunea lui Ozerov nu se va deosebi de cea a lui Vasnețov, care totuși părea mai reținut și mai scump la vorbă în comparație cu ultimul. În același timp, Ozerov va prelua toate practicile lui Oleg Vasnețov, cel care ne-a sfidat în ultimul hal, pe final de mandat, plecând la Tiraspol să sărbătorească așa-zisa “independență” a malului stâng al Nistrului față de R.Moldova – detalii AICI.  

Așa-zisa “independență” proclamată acum 33 de ani de separatiștii ruși de la Tiraspol urmează să fie susținută și de urmașul lui Vasnețov în funcția de ambasador al Rusiei în Basarabia noastră. La porunca lui Putin, Oleg Ozerov va folosi așa-zisa “Găgăuzia” și așa-zisa “Pridnestrovie” pentru a destabiliza situația internă a R.Moldova și pentru a-i învrăjbi pe basarabeni, indiferent de etnia lor, unii împotriva altora. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.