Actualitate Internă Cap de pod Featured

EXCLUSIV Ministerul de Externe al Ucrainei: “Funcționarea presei de limbă ucraineană în R.Moldova e foarte importantă pentru asigurarea intereselor minorității ucrainene, dar și pentru combaterea propagandei și a dezinformării rusești”. Ce posibilități de acces la informare în limba ucraineană au refugiații ucraineni și minoritatea ucraineană din Basarabia noastră

EXCLUSIV Ministerul de Externe al Ucrainei: “Funcționarea presei de limbă ucraineană în R.Moldova e foarte importantă pentru asigurarea intereselor minorității ucrainene, dar și pentru combaterea propagandei și a dezinformării rusești”. Ce posibilități de acces la informare în limba ucraineană au refugiații ucraineni și minoritatea ucraineană din Basarabia noastră

Urmare a unei solicitări a Podul.md, Ministerul Afacerilor Externe de la Kyiv a explicat care este rolul și importanța limbii ucrainene în R.Moldova, precum și ce posibilități de acces la informare în limba ucraineană au refugiații ucraineni și comunitatea ucraineană în general, în condițiile în care vorbim despre cea mai numeroasă minoritate etnică din Basarabia noastră – detalii AICI

Conform Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, atunci când vorbim despre minoritatea ucraineană din R.Moldova trebuie să îi avem în vedere și pe ucrainenii, cetățeni ai R.Moldova, din raioanele noastre din stânga Nistrului aflate sub ocupație militară rusească. În cazul așa-zisei “Pridnestrovie”, necontrolată de autoritățile constituționale ale R.Moldova, de reținut că nu doar ucrainenii noștri, ci și toți cetățenii R.Moldova de acolo sunt ostaticii regimului secesionist rusesc și ilegal de la Tiraspol. 

Vă prezentăm, mai jos (inclusiv foto), răspunsul oferit de către Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei:

Funcționarea mass-mediei de limbă ucraineană în Republica Moldova este extrem de importantă atât în ceea ce privește satisfacerea nevoilor minorității naționale ucrainene, cât și în contracararea propagandei și dezinformării rusești. În special, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova (Tiraspol) este publicat săptămânalul comunității ucrainene „Gomin” (detalii AICI). 

Televiziunea națională a Republicii Moldova – Moldova 1 – difuzează de două ori pe lună programul ucrainean de 30 de minute “Zorile” (“Svitanok”), prezentat de un membru al Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova (detalii AICI).

Începând cu iulie 2022, o revistă săptămânală de 30 de minute a știrilor locale și internaționale în limba ucraineană este găzduită de Asociația Culturii și Artei Ucrainene din R.Moldova – “Păsărica” (“Ptashka”), detalii AICI.

Compania TV și Radio “Pershyi Pridnestrovskiy” are timp de emisie separat pentru două programe în limba ucraineană: “Cum a fost” – știri principale, zilnic, în zilele lucrătoare la ora 17:00 (detalii AICI) și “Orizonturi native” –  program informativ, educativ și cultural, care este difuzat de două ori pe lună, sâmbătă (detalii AICI).

Asociația Tinerilor Ucraineni din Republica Moldova – “Zlahoda” – susține funcționarea unui portal informațional (detalii AICI), iar Uniunea Ucrainenilor din Republica Moldova “Zapovit” coordonează, la rândul său, un site (detalii AICI). 

Congresul Național al Ucrainenilor din Republica Moldova, cu asistența Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), a creat canale informaționale ale Congresului Național al Ucrainenilor din Republica Moldova pe Telegram (“Mai puternici împreună”, detalii AICI), pe Facebook (detalii AICI), pe Viber (detalii AICI), pe Instagram (detalii AICI), pe YouTube (detalii AICI), și pe TikTok (detalii AICI).

De asemenea, trebuie remarcat faptul că ucrainenii din R. Moldova nu întâmpină obstacole în accesarea mass-mediei ucrainene prin intermediul Internetului, precum și prin intermediul canalelor de televiziune ucrainene difuzate de operatorii de cablu moldoveni”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.