Atmosfera de sărbătoare parcă ar vrea să îmbrățișeze Moldova, care pendulează grotesc între cele două stiluri și Crăciunuri, iar cetele de copii se străduie să readucă la viaţă localităţile aţipite. Totuși, dincolo de stilul nou sau vechi, să nu uităm, mai ales la sate, de bătrânii singuratici, de oamenii mai trişti, fără posibilităţi să stea la masa de Crăciun cu familia, cu nepoţii sau cu rudele apropiate; să le batem la uşă, să le întindem o mână caldă, să vorbim cu ei, să le împrăştiem măcar pe o oră pustiul din casă şi sentimentul că au rămas singuri pe lume.
Să reţinem că nobleţea omului se vede în clipele, când el se gândeşte să-i fie bine aproapelui său, iar pe masa fiecărui sătean să se afle măcar câteva din bucatele de sărbătoare. Grăbeşte-te să încălzeşti inimile înţepenite din comunitatea ta, grăbeşte-te să dăruieşti!
La începutul fiecărui an licăresc mai multe lumini. Ele se aprind din speranţa, bucuria şi iubirea oamenilor, din încrederea lor într-un An Nou mai bun. Dacă oamenii au înţelepciunea să păstreze lumina în suflete şi case, anul aduce bucurii şi belşug, iar societatea nu intră în stresuri şi spaime, care generează nemulţumiri şi supărări individuale şi colective. Până la urmă, starea de bine sau rău, depinde de fiecare om şi de comunitatea în care trăieşti.
La împrospătarea anilor, vorbele lui Papa Francisc, au încărcătura şi semnificaţia voinţei fiecăruia dintre noi de a face viaţa mai omenească şi mai plină de rost: „Bradul de Crăciun ești tu…când reziști împotriva vânturilor și greutăților vieții. Globurile pomului de Crăciun ești tu, când îți colorezi viața cu cele mai frumoase calități. Luminițele de Crăciun ești tu, când luminezi drumul celorlalți cu bunătate, veselie, răbdare și generozitate. Urarea de Crăciun ești tu, când ierți și restabilești pacea chiar și atunci când suferi”.
Un Crăciun frumos împreună cu cei dragi!
Să trăiţi, să-nfloriţi,
În Țara Reîntregită,
La anul şi la mulţi ani!