Actualitate Internă Focus

Noi sancțiuni impuse de SUA pe fondul tentativelor rusești de destabilizare a Republicii Moldova. Ce este entitatea „Evrazia” și cum e folosită pentru „(re)educarea” tinerilor moldoveni? / Sancțiunile vizează și divizia militară de propagandă „RT”

Noi sancțiuni impuse de SUA pe fondul tentativelor rusești de destabilizare a Republicii Moldova. Ce este entitatea „Evrazia” și cum e folosită pentru „(re)educarea” tinerilor moldoveni? / Sancțiunile vizează și divizia militară de propagandă „RT”

Ambasada Statelor Unite la Chișinău a anunțat că Departamentul de Stat al SUA a impus sancțiuniîmpotriva a trei entități și două persoane fizice, din cauza legăturilor acestora cu acțiunile destabilizatoare ale Rusiei în străinătate, inclusiv eforturile continue ale Rusiei de a submina democrația și de a interveni în procesul electoral din Republica Moldova”.

Potrivit comunicatului, sancțiunile au fost impuse împotriva ANO „Evrazia” și a lui Nelli Alekseyevna Parutenko pentru sprijinul oferit eforturilor de influență malignă ale oligarhului fugar din Republica Moldova, Ilan Șor, care se află pe lista de sancțiuni a SUA. Sub conducerea lui Parutenko, ANO „Evrazia” a implementat un plan de influențare a viitoarelor alegeri din Moldova. ANO „Evrazia” a orchestrat o schemă prin care a transferat bani în Republica Moldova, sub pretextul „asistenței umanitare”, în realitate acești bani fiind destinați unei campanii de cumpărare a voturilor pentru candidați pro-Kremlin, subminând astfel democrația din Moldova.

Departamentul de Stat al SUA a impus, de asemenea, sancțiuni împotriva agenției de radiodifuziune de stat Rossiya Segodnya, societatea-mamă a RT, a organizației asociate acesteia, TV-Novosti, precum și a lui Dmitry Konstantinovich Kiselev, director general al Rossiya Segodnya. Conform unor noi informații, multe dintre ele provenind de la angajați ai agenției ruse de stat RT (fosta „Russia Today”), cunoaștem acum faptul că RT nu este doar o simplă instituție media. Ea a dobândit capacități cibernetice și este, de asemenea, angajată în activități de intelligence, informații clasificate și operațiuni de influență, precum și în achiziții militare. Aceste operațiuni vizează țări din întreaga lume, inclusiv din Europa, Africa și America de Nord și de Sud. 

„Statele Unite susțin libera circulație a informațiilor. Nu luăm măsuri împotriva acestor entități și persoane pentru conținutul rapoartelor lor sau chiar pentru dezinformarea pe care o creează și o răspândesc public. Acționăm împotriva lor din cauza activităților lor secrete de influență.

După cum am menționat anterior, eforturile sub acoperire ale guvernului rus de a se angaja în activități subversive și în interferențe electorale care vizează Republica Moldova includ implicarea personalului RT în oferirea sprijinului direct lui Șor timp de mai mulți ani, cu acordul guvernului rus. Folosindu-și capacitățile secrete extinse, RT se va coordona, aproape sigur, cu serviciile de informații ruse pentru a încerca să manipuleze în favoarea Moscovei rezultatul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova din octombrie 2024.

Statele Unite au deplină încredere în capacitatea Republicii Moldova de a gestiona aceste amenințări legate de interferența Kremlinului. De asemenea, Statele Unite iau o serie de măsuri, inclusiv sancțiunile anunțate astăzi, pentru a sprijini eforturile Republicii Moldova de a-și proteja integritatea alegerilor. Vom continua să colaborăm îndeaproape cu guvernul Republicii Moldova pentru a-i susține democrația și poporul”, se arată în comunicatul Ambasadei SUA.

Ministerul moldovean de Externe: „Salutăm orice efort”

„Salutăm orice efort care sancționează tentativele de subminare a democrației, de interferență în procesul electoral și ingerință externă destabilizatoare. Avertismentul public al SUA denotă că persoanele sancționate sunt implicate nu doar în operațiuni de influență externă în procesele democratice, dar și în acțiuni care promovează războiul”, a reacționat Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău.

Sute de tineri din R. Moldova, duși în Rusia și „educați” să promoveze vectorul euro-asiatic sub egida „Evrazia”, organizație afiliată Kremlinului și oligarhului fugar Ilan Șor

Europa Liberă a scris recent despre faptul că în ultimele luni, sute de tineri din R. Moldova au fost duși la Moscova de „Evrazia”, organizație afiliată Kremlinului și oligarhului fugar Ilan Șor. Reporterii Europei Libere au pătruns într-un chat al organizatorilor și au dezvăluit cum sunt ademeniți aceștia și „educați” să promoveze vectorul euro-asiatic.

Proiectul „Evrazia” este fondat de Nelli Parutenco, fostă contabilă la Primăria orașului Orhei în mandatul de primar al lui Șor. Fugită la Moscova în 2022, pentru a se ascunde de o anchetă despre presupusa finanțare ilegală a fostului Partid Șor, Parutenco este directoarea din acte a organizației neguvernamentale.

Pe lângă excursia în Piața Roșie și în câteva parcuri din Moscova, tinerii au asistat la discursuri ale unor propagandiști și susținători ai „lumii ruse” ca Alexei Samoilov (conducătorul mișcării „Cealaltă Ucraină”, care promovează idei antiucrainene), Alexandr Dughin și Serghei Markov.

Zeci de copii din R. Moldova și-au petrecut vacanța în tabăra de „reeducare” a copiilor ucraineni

Despre activitatea „Evrazia” a scris și Ziarul de Gardă, care a titrat că „zeci de copii din R. Moldova au ajuns să-și petreacă vacanța în tabăra de 'reeducare' a copiilor ucraineni, în cadrul unui program finanțat de „Eurasia” lui Ilan Șor”.

Potrivit sursei citate, părinții acestora au fost abordați de către reprezentanții Congresului Comunităților Ruse (Конгресс русских общин), condus de Valerii Klimenko, fost președinte de onoare al fostului Partid „Șor” (și un extremist pro-rus - n. red.), cu implicarea unui profesor de la un liceu din capitală. „Programul are ca scop modelarea imaginii Rusiei în ochii tinerei generații”, se arată pe site-ul organizației „Eurasia” (Евразия), iar copiii din R. Moldova au ajuns și se află în prezent la tabăra „Orlionok” (în limba rusă, „Орлёнок”, n. red.), unde anterior au fost reținuți în mod forțat copii ucraineni „pentru reeducare și adopție”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.