Actualitate Internă Cap de pod Featured

EXCLUSIV. ”Lecții” de așa-zisă “istorie” despre așa-zisul “Mare Război pentru Apărarea Patriei” sub cupola FSB-istului Mark Tkaciuk. Platforma rusească Lectorium din Chișinău și falsificarea istoriei Basarabiei noastre

EXCLUSIV. ”Lecții” de așa-zisă “istorie” despre așa-zisul “Mare Război pentru Apărarea Patriei” sub cupola FSB-istului Mark Tkaciuk. Platforma rusească Lectorium din Chișinău și falsificarea istoriei Basarabiei noastre

După o pauză de aproape un an, platforma rusească Lectorium din Chișinău (care nu este decât un paravan al FSB-istului Mark Tkaciuk pentru diseminarea agendei Kremlinului privitoare la istoria spațiului dintre Prut și Nistru) revine în forță, pregătind o serie de așa-zise “lecții” despre cum rușii au ”eliberat” Basarabia românească de, cităm cu exactitate, “româno-fasciști”, adică “i-au eliberat” pe români de români. 

Așa-zisele ”lecții de istorie” comportă un format de tip eveniment, fiind programate pentru 19 și 27 septembrie, seria propagandistică încheindu-se pe 3 octombrie cu un recital despre “cel mai fierbinte august”, și despre “cât de importantă” a fost operațiunea Iași-Chișinău din 1944 pentru “eliberarea” de către sovietici a “Moldovei Sovietice” (care nici NU exista și care a fost născocită în 1940, și renăscocită în 1944).

În realitate, aceasta a fost faza finală de ocupare de către rușii sovietici a Basarabiei românești, ocupație (rapt teritorial) care a fost urmată de valurile deportărilor, foamete organizată, etnocid și genocid identitar și lingvistic prin inventarea așa-zisei “nații moldovnești” și a așa-zisei “limbi moldovnești” staliniste (la acestea se adaugă numeroase alte crime împotriva umanității).  

Iată mincinosul și caraghiosul program al “lecțiilor” kremlinopate pe care le coordonează agentul FSB-ist Mark Tkaciuk (via Lectorium): 

 “Cu ocazia împlinirii a optzeci de ani de la operațiunea Iași-Chișinău și eliberarea Moldovei, Lectorium-Chișinău (str. Bernardazzi 7/1), împreună cu Asociația de Istorie Militară “DOT” și NPK Moldova, organizează o serie de prelegeri despre evenimentele tragice de la începutul războiului și eliberarea eroică a Moldovei de invadatorii fasciști germano-români. Vorbitorul va fi Alexei Rusanov, istoric militar. 

 – 1941. Mirosul amar al absintului. Bătăliile de pe malul drept al Prutului din Moldova. Apărarea malului stâng al Prutului din Moldova. Linia lui Stalin. 19 septembrie, ora 19.00.

– 1944. O perioadă de speranță. Operațiunile ofensive Uman-Botoșani și ofensiva spre Odessa. Operațiunea ofensivă spre Cahul. Luptele din luna mai pe capetele de pod. 27 septembrie, ora 19:00.

– 1944. Cel mai fierbinte august. Operațiunea Iași-Chișinău. 3 octombrie, ora 19:00. 

Intrarea este liberă”. (Evident!, în condițiile în care nimeni n-ar plăti intrare la o asemenea mascaradă FSB-istă)

Ce este Lectorium

Lectorium Chișinău e o inițiativă 100% rusească, fiind copiată după modelul Lectoriumului din Sankt-Petersburg, care popularizează arta, arhitectura, dar și cică ”măreața” istorie a Rusiei, evident, în varianta ei profund falsificată, comodă Kremlinului (detalii AICI).

Derivatelor Lectoriumului din Sankt-Petersburg le corespund și alte extensiuni și proiecte, cu același nume, care promovează fix aceleași idei propagandistice – limba și cultura rusă, istoria Rusiei, “măreția” rușilor și “vitejia” lor în ceea ce este cunoscut ca atare în întreaga lume sub denumirea de cel De-al Doilea Război Mondial, și care numai în Rusia este numit, expresie a demenței propagandistice, “Marele Război pentru Apărarea Patriei” (“Velikaia Otecestvenaia Voina”), Kremlinul inducând ideea falsă că rușii practic ”singuri” i-ar fi zdrobit pe naziști. Denumirea aceasta propagandistică vine să nege atât sprijinul aliat americano-britanic fără de care Rusia Sovietică nu ar mai fi existat ca formațiune statală, dar și rușinoasa și trecuta sub tăcere alianță și cooperare sovieto-nazistă conform pactului Ribbentrop-Molotov (detalii AICI). 

Co-fondatorul asociației obștești “Lectorium-Chișinău” este rusofilul Mihail Poleanschi, care a fost, exact ca și colegul său vechi și nou, Mark Tkaciuk, ex-deputat al Partidului Comuniștilor (detalii AICI)

Fondator principal al asociației este Ana-Maria Păunescu. Deși individa are atât nume cât și prenume românesc, face parte din partidul zis “moldovenesc”, “independentist” și “civic”, dar în realitate anti-românesc și pro-rus, “Congresul Civic” (o denumire pompoasă care nu are nimic de-a face cu… civismul (detalii AICI).

Formațiunea a fost fondată de foștii membri ai Partidului Comunist al lui Voronin, amintitul Mark Tkaciuk și Iurie Muntean, ambii excluși din PCRM în 2014. După 5 ani de pauză, acest lucru a fost posibil doar la ordinul FSB, întrucât atât Tkaciuk cât și Muntean declarau în 2014 că “se retrag complet” din politică (detalii AICI).

Alți parteneri dubioși ai evenimentelor: Asociația militaro-istorică “DOT” (Военно-историческая ассоциация “ДОТ”) și NPK Moldova (НПК- Молдова)

Așa-zisele Asociația militaro-istorică “DOT” și NPK Moldova sunt alte două organizații al căror rol este să renască istoria falsificată și denaturată din perioada sovietică existentă în așa-zisa “RSS Moldovenească”. Despre “DOT” trebuie spus că structura cooperează activ cu tot felul de organizații la fel de obscure, evident că din Rusia, desfășurând în comun activități ”arheologice”, de exhumare a soldaților sovietici morți în cel De-al Doilea Război Mondial. Activitățile au loc atât pe teritoriul  R.Moldova, cât și în stânga Nistrului ocupată de Rusia, dar și în însăși Rusia – detalii AICI

Președintele Asociației militaro-istorice “DOT” (denumirea rusă DOT vine de la un punct de tragere pe termen lung - o structură construită din beton armat, care reprezintă baza fortificării moderne pe termen lung a terenului și elementul principal al zonelor fortificate moderne / detalii AICI) este pro-rusul Serghey Daniliuk, care deși are nume de familie ucrainean, e cunoscut în spațiul public pentru retorica sa pro-moscovită și românofobă. Daniliuk îl consideră pe tâlharul și criminalul bolșevic Kotovski drept un… “Robin Hood”.

Într-un interviu acordat pentru un site rusesc, în 2019, Daniliuk debita următoarele: “Avem propriul nostru detașament - Asociația militaro-istorică ‹Dot›. Ne ocupăm în principal de cercetarea și educația patriotică a tinerilor. Acest lucru se datorează faptului că în programul nostru educațional doar o pagină și jumătate din manual este dedicată Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Iar puterea sovietică este descrisă ca putere a ocupanților, putere a invadatorilor. Iar ilustrația din manual este o imagine cu trupele sovietice intrând în Basarabia, ocupând. Uneori le spun copiilor: Priviți cu atenție, sunt oameni cu flori care îi salută. Apropie imaginea și uită-te mai bine. Autorii nu s-au obosit să schimbe fotografia. Adesea, profesorii de istorie vin cu acest mesaj, că nu pot schimba programa pentru că elevii trebuie să susțină examenele. Noi le putem oferi copiilor imaginea corectă a lumii. Profesorii le cer elevilor de clasa a VIII-a și a IX-a să le povestească despre bătălia de la Stalingrad, despre bătălia de la Moscova. Noi facem toate acestea. Plănuim să ne extindem la întreaga Republică” – detalii AICI.

În 2021, în fața cârpelor separatisto-rusești de la Tiraspol, Daniliuk repeta cât de importante ar fi ”descoperirile arheologice” și exhumările, dar și cooperarea cu arheologii și specialiștii în domeniu – detalii AICI.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.