Actualitate Internă

Consiliul Europei se arată îngrijorat de amestecul Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova / Șoristele Tauber și Guțul s-au dus în Rusia la cerșit anunțând public cât de grijulie și săritoare este Moscova

Consiliul Europei se arată îngrijorat de amestecul Rusiei în viitoarele alegeri din Republica Moldova / Șoristele Tauber și Guțul s-au dus în Rusia la cerșit anunțând public cât de grijulie și săritoare este Moscova

Consiliul Europei s-a declarat joi îngrijorat de amestecul evident al Rusiei în alegerile prezidențiale din 20 octombrie din Republica Moldova și referendumul din aceeași zi referitor la aderarea țării la Uniunea Europeană, transmite France Presse.

„Dezinformarea, finanțarea ilegală și presupusa cumpărare de voturi, susținute de Kremlin, aduc amenințări grave pentru suveranitatea, securitatea și integritatea alegerilor din Moldova”, a scris Consiliul Europei într-un comunicat, potrivit Agerpres. 

O delegație a acestei organizații ce reunește 46 de țări s-a deplasat la Chișinău marți și miercuri.

„Viitoarele alegeri și referendumul din 20 octombrie ar putea constitui un punct de cotitură pe calea consolidării democrației și a instituțiilor”, au estimat reprezentanții organismului însărcinat cu apărarea democrației și drepturilor omului pe continentul european.

Republica Moldova, ce are o populație de 2,6 milioane de locuitori, este din iunie 2022 candidată oficială la aderarea la UE. Însă aceste reușite „sunt amenințate de presiuni geopolitice crescânde”, potrivit delegației Consiliului Europei.

În luna iunie, SUA, Regatul Unit și Canada au avertizat cu privire la un „complot” rus vizând influențarea alegerilor prezidențiale și „suscitarea de manifestații” dacă nu va câștiga un candidat pro-rus.

Președinta pro-europeană Maia Sandu caută să obțină un al doilea mandat. Ea a atenționat de mai multe ori cu privire la ingerințele Moscovei în politica internă din țara sa.

Aflat marți la Chișinău, ministrul demisionar de externe francez Stéphane Séjourné a subliniat necesitatea de a ajuta Republica Moldova să facă față ingerințelor Rusiei și să-și îndeplinească destinul său european.

În timp ce la Chișinău se aflau delegați din întreaga Europa și se semnau importante acorduri de finanțare, acolitele infractorului fugar Ilan Șor din R.Moldova, Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, și deputata Marina Tauber, se aflau la Sankt Petersburg, Rusia, unde se ploconeau în fața șefilor de la Moscova. 

Vineri, bașcana Guțul a anunțat pe Telegram că a reușit să obțină un ajutor important din  partea Rusiei pentru agricultorii din Găgăuzia, afectați de secetă: 5.000 de tone de motorină, 4 000 de tone de îngrășăminte minerale și 3 000 de tone de îngrășăminte cu azot și fosfor pentru cel puțin 120 de mii de hectare, precum și material de însămânțare pentru grâu și floarea-soarelui.

„Prietenii noștri ruși nu au putut sta iniferenți și ne-au venit din nou în ajutor într-un moment critic, așa cum s-a întâmplat de multe ori în istoria Găgăuziei.

În viitorul apropiat, vom apela la Parlamentul Republicii Moldova pentru ca, în conformitate cu procedura, autoritățile centrale să aprobe aceste livrări ca ajutor umanitar internațional și să permită importul fără taxe vamale și fără obstacole în țara noastră”, a scris Guțul, acuzând, într-o altă postare guvernul R.Moldova de „distanțare” față de problemele cu care se confruntă locuitorii din Găgăuzia. 

„Din păcate, guvernul s-a distanțat încă o dată de problemele cetățenilor săi. Agricultorilor, precum și întregii societăți moldovenești, li se sugerează să aștepte până când țara noastră va adera la Uniunea Europeană și toate problemele Moldovei se vor rezolva de la sine ca prin magie.

Nici „partenerilor” noștri occidentali nu le pasă de problemele agricultorilor. Uniunea Europeană și SUA alocă sute de milioane de dolari pentru „susținerea democrației” și finanțează cu generozitate nenumărate ONG-uri și mass-media. Dar situația catastrofală a sectorului-cheie al economiei noastre, potrivit „partenerilor”, nu amenință în niciun fel viitorul Republicii Moldova.

Aflați într-o situație critică, ne-am adresat după ajutor Federației Ruse, care a venit în repetate rânduri în ajutorul poporului găgăuz”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.