Actualitate Internă

Moscova și acoliții turează motoarele în R.Moldova. La Chișinău și în Găgăuzia au avut loc „proteste” împotriva „integrării europene” și „asupririi ortodoxiei” rusești / „Preoților, dacă sunteți pentru Biserica Ortodoxă Română: geamantanul, gara, București!”

Moscova și acoliții turează motoarele în R.Moldova. La Chișinău și în Găgăuzia au avut loc „proteste” împotriva „integrării europene” și „asupririi ortodoxiei” rusești  / „Preoților, dacă sunteți pentru Biserica Ortodoxă Română: geamantanul, gara, București!”

La Chișinău și în Găgăuzia, la Comrat, au avut loc, sâmbătă și duminică, proteste cu tematică „diferită”, dar organizate de aceiași acoliți ai Moscovei: în capitală, simpatizanți și activișți ai blocului „Victorie”, creație a infractorului Ilan Șor, au mărșăluit și zbierat isteric „împotriva integrării europene”, iar în Găgăuzia s-a protestat, cu participare ridicol de mică, împotriva persecuțiilor la care ar fi supusă „ortodoxia” de către Maia Sandu și partidul său. Și în spatele acestei manifestări s-au aflat oameni controlați de Ilan Șor, respectiv Mihail Vlah, consilierul bașcanului șorist Evghenia Guțul.

„Preoților, dacă sunteți pentru Biserica Ortodoxă Română: geamantanul, gara, București!”, a afirmat în cadrul mitingului  Fedor Terzi un activist local, citat de agenția IPN.

Adjunctul bașcanului, Ilia Uzun, i-a numit pe reprezentanții autorităților din Chișinău „necredincioși”, care „propagă LGBT, homosexualitatea și sodomia”. La finalul întrunirii de protest, Uzun a vorbit despre ceea ce fac Șor și echipa lui Guțul pentru Găgăuzia, dând ca exemple construcția unui parc de distracții și „compensațiile” oferite de Rusia pentru pensionarii și angajații din sectorul public găgăuz.

Foto: protestul de sâmbătă de la Comrat, capitala regiunii autonome Găgăuzia, R.Moldova

Protestele din Găgăuzia s-au sincronizat cu demersurile deputaților din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Bogdan Țîrdea și Vladimir Odnostalco, care încearcă să convingă opinia publică din Rusia că R.Moldova „intenționează să interzică Biserica rusească, la fel ca Ucraina”.

În Chișinău, în cadrul acțiunii organizate de diferite entități afiliate blocului „Victorie”, protestatarii au afișat pancarte cu conținut explicit împotriva integrării europene: „Moldova, fără Uniunea Europeană”, „Noi nu suntem colonia Europei” etc. 

Potrivit newsmaker.md, protestatarii împotriva integrării europene au afirmat într-o declarație publică: 

„Reprezentanții noii generații au ieșit în marș împotriva integrării europene. (…) Protestul împotriva impunerii voinței străine poporului Moldovei a unit un număr mare de studenți și elevi. Tineretul s-a săturat să tacă și să se teamă. Străzile sunt singurul loc unde pot fi auziți. (…) Suntem uniți în scopul nostru: să trăim într-o țară liberă și prosperă, unde fiecare are dreptul la propria opinie, la limba maternă și la identitatea națională. (…) Cerem păstrarea independenței și culturii noastre! Respingem scenariile în care ne pierdem unicitatea de dragul unei bunăstări imaginare. Suntem împotriva implicării Moldovei în conflicte militare”. 

Crearea blocului politic „Victorie” a fost anunțată pe 21 aprilie 2024, într-un hotel din Moscova. Atunci a avut loc un congres al opoziției pro-ruse din Moldova. La el au participat partide apropiate oligarhului fugar Ilan Șor, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Moldova. În plus, la congres au participat bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, aleasă cu sprijinul și cu banii lui Șor în această funcție, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov. Evghenia Guțul a devenit secretarul executiv al consiliului politic al blocului, iar deputatul Marina Tauber, secretarul comitetului executiv. 

Pe 20 octombrie, cetățenii din R.Moldova sunt chemați să aleagă președintele și să voteze în cadrul referendumului pentru integrarea europeană, rezultatul urmând să fie inclus în Constituție. Întrebarea la care trebuie să răspundă alegătorii este „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”, cu două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.