Actualitate Internă Focus

VIDEO Tineri plătiți cu mii de euro și instruiți la Moscova au vandalizat clădiri guvernamentale la Chișinău. Au fost identificate cel puțin 13 persoane. Detaliile oferite de autorități

VIDEO Tineri plătiți cu mii de euro și instruiți la Moscova au vandalizat clădiri guvernamentale la Chișinău. Au fost identificate cel puțin 13 persoane. Detaliile oferite de autorități

Mai multe persoane au vandalizat, în noaptea de joi spre vineri, sediul Guvernului și sediul Ministerului Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău. Polițiștii au reținut imediat doi tineri: unul de 21 de ani, prins în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” și unul de 20 de ani, reținut în apropierea Parlamentului. Potrivit oamenilor legii, aceștia au declarat că fac parte dintr-un grup de 20 de tineri, recrutați pentru a vandaliza instituțiile statului, cu scopul destabilizării, doar pentru clădirea Guvernului fiind răsplătiți cu 5000 de euro.

Unul dintre aceștia a declarat că era la rândul său responsabil de identificarea tinerilor pentru ulterioara instruire la Moscova, unde să le fie comunicate acțiunile pe care trebuie să le întreprindă în Republica Moldova, fiind achitați lunar fiecare cu câte 500 de euro.

Toți cei 20 au plecat la Moscova prin intermediul unei curse aeriene cu escală la Istanbul, unde au fost întâlniți de un cetățean al Federației Ruse și cazați într-un hotel, iar a doua zi pe un poligon din afara Moscovei au fost instruiți cum să genereze proteste la Chișinău, destabilizări în cadrul acestora, cum să păzească persoana instigatoare, etc. Tot acolo au primit bani și telefoane cu ajutorul cărora comunicau.

Ulterior, cu escala în Antalya, au revenit în Republica Moldova, unde au procurat vopsea, mănuși, adidași și pungi, iar după executarea acțiunilor de vandalism, videoul cu acțiunile acestora urma să fie plasat pe Telegram ca dovadă a îndeplinirii misiunii.



13 dintre cele 20 de persoane care au mers la Moscova au fost deja identificate de Poliție, inclusiv o persoană de 26 ani, responsabilă de recrutarea tinerilor care mergeau în Federația Rusă. Vineri au urmat o serie de percheziții la domiciliile a patru persoane, de unde au fost ridicate mai multe cutii de vopsea, mănuși, cartele, carduri, acte de identitate care confirmă deplasările acestora în Federația Rusă, precum și alte obiecte care pot servi drept probe în cadrul cauzei penale.

Investigațiile în acest caz continuă.

Altă noapte, alte vandalizări

Într-un alt caz, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a fost vandalizată clădirea companiei „Teleradio-Moldova”. „Persoane necunoscute au stropit cu vopsea roșie ușile de la intrarea în instituție. La fața locului au intervenit oamenii legii”, a anunțat instituția. Ulterior, Poliția a precizat că în această noapte a fost vandalizată și clădirea Curții Supreme de Justiție. Și în aceste cazuri, oamenii legii susțin că responsabili ar fi persoanele care au fost în Federația Rusă, iar cercul persoanelor „este mult mai mare”.

Foto: Teleradio-Moldova

Vezi și: AUDIO. Membrii grupării criminale ȘOR pun la cale așa-zise „proteste” împotriva Maiei Sandu în Italia

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.