Actualitate Internă Cap de pod

EXCLUSIV Sorin Ioniță: "Maia Sandu a rupt practic pe politică externă. În anumite privințe, cred că e mai influentă decât cei de la București"

EXCLUSIV Sorin Ioniță: "Maia Sandu a rupt practic pe politică externă. În anumite privințe, cred că e mai influentă decât cei de la București"

Analistul politic Sorin Ioniță a subliniat că președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut o activitate remarcabilă în planul politicii externe. În același timp, România nu are influență pe plan internațional, întrucât partidele românești promovează politicieni de calitate îndoielnică, a opinat liderul organizației Expert Forum. 

Afirmațiile au fost făcute de Sorin Ioniță pe parcursul unei ediții recente a emisiunii #raport, realizată la Chișinău de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația Podul.md. 

Nicolae Chicu: Citeam un editorial de-al dumneavoastră, din data de 11 septembrie, în care spuneați despre actualii politicieni de la București că nu prea au ieșire internațională, adică nici Iohannis, nici Ciolacu.

Sorin Ioniță: E puțin ridicol. Ideea este că nu avem influență în afară, pentru că de jumătate de an am fost bombardați cu mesajele astea că "Vai de mine vânăm poziții pe acolo", că "Iohannis o să ajungă ba la NATO, ba la Consiliul European". Nu a ajuns nicăieri. (...) Noi nu avem influență acolo (în plan internațional și, implicit, în interiorul UE - n.red.) pentru că avem niște nătărăi, întrucât în partidele românești se face contraselecție, deoarece ajung nulități la vârf cu biografii fake, cu diplome inventate. E mai rău decât în Moldova.

Nicolae Chicu: Asta voiam să vă întreb. O avem pe de altă parte pe Maia Sandu, care pe extern stă destul de bine.

Sorin Ioniță: Maia Sandu a rupt practic, a schimbat complet modul în care e privită Moldova de când a preluat mandatul. Cu președinții de dinainte nu te duceai nicăieri. Unde se duceau? La Muntele Athos...

Nicolae Chicu: La Moscova de 50 de ori pe an.

Sorin Ioniță: Și acolo, pe când Maia Sandu îl sună când vrea pe Macron. Așadar, în anumite privințe, pe anumite relații cred că e mai influentă decât cei de la București. Își face agenda singură și este vorba și de ceea ce e dincolo de ea. Cred că lupta este de a crea un regim și un sistem de instituții. Iar eu cunosc oamenii pe care i-a pus Moldova, inclusiv reprezentanții la Bruxelles. Sunt de foarte bună calitate, sunt oameni profesioniști, pe când la noi sunt foarte mulți sinecuriști sau sunt miniștri (care lasă de dorit - n.red.). În acest context punctez că rutina UE e că se întâlnesc miniștrii și discută portofoliul respectivului ministru, iar Europa așa avansează, fiind tot felul de teme care se discută. (...) Iar tu dacă ai un nătăfleț la masă, care habar n-are, pentru că a fost luat dintr-o filială de partid, l-au pus ministru pe influență, iar ăsta e analfabet și a copiat diplomele... (...) Și nu este vorba doar dacă vorbești limba, că până la urmă sunt translatori, dar cum poți tu să dezvolți o relație umană cu ăia? Adică ce vorbești în pauză? Și chiar dacă ai vorbi limba, dar tu nu ai aceleași experiențe, atunci despre ce discuți? (...) Gândiți-vă că Europa e compusă din lideri politici care au făcut facultatea împreună, s-au întâlnit toată viața, au avut cariere, deci au socializat împreună, iar tu te duci acolo și e greu să te inserezi. Dar dacă ai oameni de bună calitate, se cuplează repede. Însă, dacă ai nătărăi din ăștia... Și problema e că atunci când se adună miniștrii, ai noștri nici nu se duc, ci trimit un director, adică un funcționar public superior, căci lor le este rușine să se ducă sau nu-i interesează și stau acasă să facă jocuri politice. Iar directorul nu are mandat să exprime poziția țării, ci doar notează ceea ce s-a spus, vine și zice acasă. Astfel, România n-are poziții pe nimic. 

Nicolae Chicu: Este invizibilă.

Sorin Ioniță: E invizibilă la marile teme. De fapt nici nu-i interesează pe ai noștri. Cariera lor nu depinde de așa ceva. Dar acasă, seara, în talk show, ministrul respectiv semianalfabet se fălește "Am fost la Bruxelles, am bătut cu pumnul în masă!", dar el n-a fost acolo de fapt fizic. Da. Moldova stă un pic mai bine, dar sigur că nu e țară membră ca să trimiteți acolo toată garnitura de miniștri să se bată, căci atunci se vede testul. Deocamdată Europa e o temă de politică externă pentru Moldova, nu de politică internă. 

Vedeți video: 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.