Actualitate Internă

VIDEO. Dorin Recean a vorbit la ONU, într-o engleză remarcabilă, despre cea mai importantă realizare a R.Moldova de la dobândirea independenței. Premierul a cerut din nou Rusiei să-și retragă trupele de ocupație de pe teritoriul Moldovei

VIDEO. Dorin Recean a vorbit la ONU, într-o engleză remarcabilă, despre cea mai importantă realizare a R.Moldova de la dobândirea independenței. Premierul a cerut din nou Rusiei să-și retragă trupele de ocupație de pe teritoriul Moldovei

Republica Moldova își dorește soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, a transmis premierul Dorin Recean, vineri, în cadrul celei de-a 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU), la New York, SUA. Premierul R.Moldova a lansat un apel către comunitatea internațională să reafirme necesitatea retragerii imediate și necondiționate a trupelor rusești din Republica Moldova.

„Moldova este angajată într-o soluționare justă și pașnică a conflictului transnistrean, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei, în cadrul granițelor sale recunoscute internațional. Pentru ca acest lucru să se întâmple, prezența militară ilegală a Rusiei trebuie să înceteze. Fac apel la comunitatea internațională să reafirme necesitatea retragerii imediate și necondiționate a trupelor militare ruse din Moldova. Nu este vorba doar despre Moldova, ci despre respectarea dreptului internațional, protejarea stabilității regionale și asigurarea faptului că suveranitatea niciunei țări nu este compromisă de prezența militară străină”, a afirmat Recean. O poziție însă mult prea politicoasă și diplomatică pentru a fi luată în serios de criminalii de la Moscova. 

PODUL a scris AICI despre șansa pe care ar putea s-o aibă Moldova, în viitorul apropiat, pentru a scăpa de trupele de ocupație.

Premierul a mai subliniat angajamentul ferm al Republicii Moldova în menţinerea păcii și securităţii și a condamnat războiul dus de Rusia în Ucraina. Dorin Recean a reiterat aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

„Destinul Republicii Moldova aparține moldovenilor, nu puterilor externe”, a subliniat șeful guvernului de la Chișinău, subliniind că subminarea și intimidarea externă nu își au locul în secolul XXI. Precizând că pactul social în R.Moldova sunt libertățile individuale, alegerile competitive și societatea deschisă, el a reiterat că Moldova nu este un „stat satelit al Kremlinului”.  

„În ciuda inundării Republicii Moldova cu bani iliciți, propagandă și falsuri și a desfășurării unui atac hibrid în toată regula, Kremlinul nu a reușit să ne întoarcă pe unii împotriva altora”, a mai arătat Recean.

În ciuda apropierii de zona de război, mediul de afaceri din Republica Moldova se îmbunătățește, întreprinderile mici și mijlocii au perspective mai bune, iar exporturile de produse de înaltă calitate sunt în creștere datorită accesului la piețele europene. De asemenea, independența energetică a țării nu mai poate fi utilizată pentru a „șantaja și a obține concesii geopolitice”. În mod esențial, Republica Moldova s-a deschis „cu adevărat” către lume, iar în semn de recunoaștere a progreselor țării, liderii Uniunii Europene au convenit în unanimitate să deschidă negocierile de aderare.

„Aceasta este cea mai importantă realizare a noastră de la independență și ne angajăm să fim pregătiți să aderăm la UE până în 2030. Suntem hotărâți să fim pregătiți să aderăm la UE până în 2030.  Moldova nu mai este o zonă gri, o afacere profitabilă de spălare de bani pentru oligarhii fără scrupule și puterile străine care au jefuit statul și poporul și au manipulat instituțiile în folosul lor. Sancțiunile internaționale împotriva acestor infractori au ajutat, iar noi lucrăm pentru a recupera banii furați de ei”, a subliniat Recean. Discursul premierului Recean, rostit într-o engleză admirabilă, poate fi urmărit integral în videoul de mai jos: 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.