Actualitate Internă

R.Moldova extinde programul de învățare a limbii române! Maia Sandu: ”Din 2023, și adulții vor putea studia limba română la cursuri gratuite”

R.Moldova extinde programul de învățare a limbii române! Maia Sandu: ”Din 2023, și adulții vor putea studia limba română la cursuri gratuite”

Ministerul Educației și Cercetării va organiza cursuri gratuite de studiere a limbii române pentru adulți. Potrivit Deschide.md, Guvernul urmează să aprobe o hotărâre în acest sens. Anunțul a fost făcut de președintele țării, Maia Sandu.

Din 2023, și adulții vor putea învăța limba română la cursuri gratuite, oferite de Ministerul Educației. Programul național de predare a limbii române pentru alolingvi a fost extins pentru a include și cursuri pentru adulți, iar în bugetul pentru 2023 au fost prevăzute 10 milioane de lei în acest scop”, a specificat șeful statului.

Potrivit președintelui, Ministerul Educației ar urma să vină cu mai multe detalii.

În prezent Ministerul Educației și Cercetării a elaborat un Program Național de învățare a limbii române de către minoritățile naționale, inclusiv populația adultă, pentru anii 2022-2025.

Printre factorii care au determinat necesitatea elaborării și implementăriia cestui program, MEC menționează discrepanța între așteptările societății și calitatea educației lingvistice, necesitatea creării unui mecanism de asigurare a competitivității limbii române la cel mai înalt nivel sociolingvistic și necesitatea promovării patrimoniului cultural național ca un element definitoriu al identității naționale.

Potrivit datelor recensământului populației din 2014, comunitățile etnice reprezintă 18% din totalul populației R.Moldova.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.