România rămâne unul dintre cei mai importanți aliați ai Republicii Moldova pe drumul său european, iar aprofundarea parteneriatului bilateral reprezintă o garanție pentru accelerarea procesului de aderare a R. Moldova la Uniunea Europeană, a declarat premierul R. Moldova, Dorin Recean, după întrevederea cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, aflat vineri într-o vizită la Chișinău. Ciolacu s-a întâlnit și cu președinta Maia Sandu, cei doi discutând despre proiectele comune ale celor două state.
Unul dintre ele este construcția primului pod nou după multe decenii, care va conecta județul Iași și raionul Ungheni. În plus, alte trei poduri peste Prut sunt în proces de modernizare, iar planurile includ construcția a încă patru poduri noi.
„România rămâne un partener de încredere pentru Republica Moldova și pentru parcursul nostru european”, a subliniat Maia Sandu.
„Educația este un domeniu de colaborare continuă, iar astăzi au fost distribuite încă 20 de autobuze școlare în raioanele țării, din totalul de 69 de autobuze achiziționate doar în acest an, cu sprijinul României”, a continuat președinta.
Șefa statului a salutat și finanțarea recent anunțată de România pentru restaurarea Conacului Urban al Familiei Donici, situat la colțul străzilor Mitropolit Bănulescu-Bodoni și 31 August 1989 din capitală.
Recean: „România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente”
Cei doi premieri, Ciolacu și Recean, au discutat despre prioritățile cooperării și proiectele în curs de realizare.
„Dorin Recean și-a exprimat gratitudinea pentru ajutorul continuu și necondiționat oferit de România, referindu-se la proiectele de infrastructură rutieră, investițiile în educație, păstrarea patrimoniului cultural comun, precum și la sprijinul pentru gestionarea crizei energetice”, se arată într-un comunicat al Executivului de la Chișinău.
„Prietenia dintre Republica Moldova și România este una trainică, bazată pe legături istorice și culturale, construită pe valori comune și solidaritate. România întotdeauna a fost un partener de nădejde, oferindu-ne sprijin valoros în cele mai dificile momente, dar și în parcursul nostru european”, a declarat Dorin Recean.
Marcel Ciolacu a accentuat că România va fi alături de R. Moldova până la momentul integrării în Uniunea Europeană, pentru a depăși, în comun, toate provocările: „Nu putem vorbi despre Republica Moldova decât în interiorul Uniunii Europene. România trebuie să fie podul Republicii Moldova către UE. Cred că e de datoria noastră să ne implicăm cât mai mult pentru ca să depășim provocările pe care le aveți, astfel încât oamenii să înțeleagă foarte clar că viitorul Republicii Moldova este în UE”.
Cei doi au subliniat avansarea în conectarea infrastructurii rutiere a celor două state, care va facilita transportul, schimburile comerciale și va atrage noi investiții în R. Moldova. Săptămâna trecută, la Ungheni, a fost semnat contractul de construire, până în 2026, a podului peste Prut, care va lega localitățile Ungheni din România și Ungheni din R. Moldova.
„Investițiile în infrastructură aduc automat și investiții economice. Trebuie să anticipăm care vor fi următorii pași de interconectare cu Republica Moldova. Republica Moldova trebuie să aibă o conectare directă, pe ecartament european de cale ferată, între Chișinău și Iași. Sunt ferm convins că în perioada următoare vom veni și cu alte investiții”, a spus premierul Marcel Ciolacu.
Prim-ministrul Recean a accentuat și ajutorul oferit de România pentru depășirea crizelor din energie sau agricultură: „Producătorii agricoli din Moldova au primit 10.000 de tone de motorină, am beneficiat de sprijin pentru proiectele de interconectare a rețelelor de gaze și energie electrică, iar 6 milioane de euro au fost alocate pentru 33 de proiecte din programul Satul European”.
România desfășoară numeroase proiecte de asistență peste Prut
Până în prezent, România a contribuit la renovarea a peste 1.000 de grădinițe în R. Moldova, a donat zeci de autobuze pentru transportarea elevilor și oferă anual peste 2.500 de burse pentru elevi și studenți din R. Moldova. Recent, a fost lansat un program de granturi pentru cercetare științifică. În același timp, România contribuie activ la îmbunătățirea predării limbii române în școlile minorităților naționale și la modernizarea acestor instituții de învățământ.
Totodată, au fost realizate proiectele comune de restaurare a mai multor obiective din patrimoniul cultural: Cetatea Soroca, Muzeul de Istorie și Etnografie din Fălești, Sala cu Orgă, Muzeul de Arte ș.a.m.d.