Externe Cap de pod

EXCLUSIV Document. Ministerul Energiei Rusiei, în alertă după ce Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul de gaze rusești către regimul separatist pro-rus de la Tiraspol: “Întreprindem toate măsurile posibile”. În același timp, în loc să identifice soluții pentru a preveni o catastrofă umanitară în stânga Nistrului, Moscova acuză delirant Chișinăul

EXCLUSIV Document. Ministerul Energiei Rusiei, în alertă după ce Ucraina a anunțat că nu va mai permite tranzitul de gaze rusești către regimul separatist pro-rus de la Tiraspol: “Întreprindem toate măsurile posibile”. În același timp, în loc să identifice soluții pentru a preveni o catastrofă umanitară în stânga Nistrului, Moscova acuză delirant Chișinăul

Ministerul Energiei Rusiei este - sau cel puțin pretinde, într-un răspuns exclusiv pentru Podul.md, că s-ar afla “în alertă” ca urmare a deciziei Ucrainei de a refuza să mai permită tranzitul de gaze rusești către regimul separatist pro-rus de la Tiraspol, gazul fiind singura verigă care mai ține în viață SRL-ul ilegal zis “Pridnestrovie”, ocupat și născocit în teritoriile noastre constituționale din stânga Nistrului. 

Conform Ministerului Energiei Rusiei, Moscova “monitorizează permanent” situația privind tranzitul de gaze rusești prin Ucraina invadată către separatiștii de la Tiraspol. Halucinant: același Minister al Energiei de la Moscova aruncă, vădit mincinos, responsabilitatea pentru această situație atât pe umerii Ucrainei, cât și pe cei ai… R.Moldova, ceea ce este de-a dreptul caraghios. 

În același timp, “dă asigurări” Ministerul Energiei Rusiei, “posibilitățile tehnice de livrare a gazului rusesc” către consumatorii din așa-zisa “Pridnestrovie”, adică către cetățenii noștri din stânga Nistrului, sunt “păstrate”, iar resurse “există”. 

Vă prezentăm, mai jos, răspunsul oferit de către Ministerul Energiei Rusiei (inclusiv comunicatul original): 

“Ministerul Energiei Rusiei monitorizează în permanență situația privind tranzitul gazului rusesc prin teritoriul Ucrainei. Sunt luate toate măsurile posibile pentru a furniza gaz Pridnestroviei. Cu toate acestea, soluția la problema tranzitului de gaze după 1 ianuarie 2025 rămâne de partea Ucrainei. Posibilitățile tehnice rămân, iar resursele sunt disponibile. În același timp, constatăm cu regret că Republica Moldova a denunțat o serie de acorduri în cadrul CSI, inclusiv în sectorul energetic, și nu participă la lucrările organismelor organizației, rămânând în mod oficial membru”.

Amintim că, recent, Ucraina a anunțat că nu va mai prelungi contractul de tranzit al gazelor rusești spre Europa, inclusiv în stânga Nistrului separatizată și ocupată de Rusia (detalii AICI). 

Conform autorităților de la Chișinău, decizia Ucrainei – dacă va rămâne neschimbată și va fi însoțită de o decizie a Rusiei, prin care aceasta renunță a mai pompa gaze naturale (de altfel, gratuite pentru separatiști și contabilizate în așa-zisa “datorie istorică” a R.Moldova) – va genera posibilități reale de reintegrare a malului stâng al Nistrului (detalii AICI). 

În cazul punerii în practică a scenariului în care Moscova lasă așa-zisa “Pridnestrovie” fără gaze naturale rusești, provocând prin aceasta o criză umanitară, Chișinăul, care analizează acum o serie de soluții rapide, este gata să ajute cetățenii din stânga Nistrului, însă punând condiții politice clare Tiraspolului, scopul final fiind reintegrarea prin contopire a teritoriilor noastre constituționale din stânga Nistrului (detalii AICI). 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.