Actualitate Internă

FSB-ism pe linie religioasă: Mitropolitul Moldovei se roagă la Moscova pentru „Sfânta Rusie” și Patriarhul Kiril

FSB-ism pe linie religioasă: Mitropolitul Moldovei se roagă la Moscova pentru „Sfânta Rusie” și Patriarhul Kiril

În timp ce Rusia omoară zeci de mii de civili și militari în Ucraina, fiind susținută de Patriarhia rusă în acest război de agresiune nejustificat asupra țării vecine, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, se roagă la Moscova pentru „Sfânta Rusie”. Cel puțin asta rezultă dintr-un comunicat bisericesc.

VĂ RECOMANDĂM ȘI: După ce a suspendat televiziunile rusești, puterea de la Chișinău ar trebui să INTERZICĂ așa-zisa Mitropolie a KGB-istului Vladimir, condusă de Biserica FSB-istă și teroristă a Rusiei

Astfel, în comunicatul bisericii cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova, se precizează că Mitropolitul Moldovei, Vladimir, aflat în fruntea unei delegații bisericești din Republica Moldova, a ținut o slujbă în lăcașul sus-menționat.

„Slujbele divine au fost săvârșite în limbile slavonă bisericească și moldovenească”, se arată în comunicatul rușilor, care precizează că vizita clerului moldovenesc a avut loc în perioada 24-25 decembrie.

Rugăciune pentru „Sfânta Rusie” și pentru Patriarhul Kiril

„După o ectenie deosebită, s-a făcut o rugăciune pentru Sfânta Rusie”, se mai arată în comunicat.

„La sfârşitul slujbei, s-au proclamat mulţi ani statutari Preasfinţitului Părinte Patriarh Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii, IPS Mitropolit Vladimir al Chişinăului şi al Întregii Moldove, fraţilor şi enoriaşilor Bisericii „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo ​​​​și întreg poporului ortodox”, se mai adaugă în mesaj.

Diferențe de mesaj

Și site-ul Mitropoliei Moldovei a relatat despre vizita Mitropolitului Vladimir la Moscova, însă fără a se referi la rugăciunile pentru „Sfânta Rusie” și Patriarhul Kiril. De asemenea, spre deosebire de comunicatul bisericii din Rusia, pe site-ul Mitropoliei Moldovei se precizează că rugăciunile au fost rostite în slavona bisericească și română.

„În Duminica a XXVIII după Cincizecime (a Sfinților Strămoși după trup ai Domnului), 25 decembrie 2022 – ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Spiridon al Trimitundei, Înaltpreasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului și al Întregii Moldove, a săvârșit Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfânta Treime cea de Viață Dătătoare” din Konkovo, Moscova (Храм Троицы Живоначальной в Конькове), Reprezentanța Bisericii Ortodoxe din Moldova.

În ajunul zilei de sărbătoare, sâmbătă 24 decembrie, Înaltpreasfințitul Vladimir a slujit Slujba Privegherii”, anunță Mitropolia Moldovei.

S-a rugat și pentru Putin

În octombrie curent, Mitropolitul Vladimir s-a rugat pentru sănătatea lui Putin în timpul unei liturghii de la o mănăstire de lângă Moscova.

Mitropolitul Vladimir este originar din Cernăuţi, Ucraina, la fel ca mitropolitul Ucrainei, Onufrie. Diferenţa este că, în urma invaziei ruse, ultimul a ieşit de sub tutela bisericii ruse. În schimb, Putin este pomenit în continuare în bisericile Mitropoliei Moldovei, cu excepţia a câtorva parohii.

Precizăm că în Republica Moldova există două Mitropolii: a Moldovei și a Basarabiei. Prima este subordonată canonic Patriarhiei de la Moscova, în timp ce a doua este subordonată Patriarhiei Române.

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.