Actualitate Internă

Octavian Țîcu: Judecătorii și procurorii din R. Moldova vor avea mai mult curaj dacă va exista un traseu clar de integrare europeană!

Octavian Țîcu: Judecătorii și procurorii din R. Moldova vor avea mai mult curaj dacă va exista un traseu clar de integrare europeană!

Sistemul de justiție își va perfecționa vădit activitatea în cazul în care va exista o atitudine fermă a politicienilor de la Chișinău în ceea ce privește susținerea parcursului pro-european al Republicii Moldova, a transmis unionistul și pro-europeanul Octavian Țîcu, prezidențiabil al Blocului Politic "Împreună". Procurorii și judecătorii vor avea mai mult curaj dacă vor avea o certitudine că pro-rușii nu preiau din nou frâiele guvernării de la Chișinău, a subliniat Țîcu. 

Declarațiile au fost făcute de Octavian Țîcu în cadrul unui interviu acordat recent pentru Nord News

Octavian Țîcu: Judecătorii și procurorii își desfășoară activitatea în funcție de situația politică. Dar dacă va exista o fermitate și un traseu clar de integrare europeană, care să le dea de înțeles tuturor că nu va mai exista reîntoarcerea oligarhilor și putiniștilor (la putere - n.red.), atunci acești judecători vor avea mai mult curaj. (...) Atât timp cât planează asupra Republicii Moldova pericolului întoarcerii putiniștilor și oligarhilor, ei nu vor lua decizii curajoase, căci au familii, se gândesc la viața lor, se gândesc la ce va fi dacă ei (pro-rușii - n.red.) se întorc (la putere - n.red.).

Moderatoare: Și dumneavoastră, domnule Țîcu, ați menționat anterior despre faptul că, citez, "vă temeți, sunteți tată, aveți o familie și vă este frică de consolidarea forțelor pro-rusești în Republica Moldova". În 2021 ați ieșit din politică și bănuiesc eu că actualul context a fost motivul pentru care v-ați reîntors în politica din Republica Moldova?

Octavian Țîcu: Evident, pentru că ce se întâmplă în Ucraina este un semnal clar despre ce avem de făcut mai departe. Frica mea a fost întotdeauna legată de consecințe, pentru că noi trăim într-un astfel de mediu. Vă aduc aminte însă că noi ne-am angajat cu mult curaj, cu determinare în 2018-2019, când era un regim cvasi-autoritar instaurat de Plahotniuc, care controla orice mișcare și îmi aduc aminte cu foarte multe nuanțe toate aceste bătălii pe care le-am avut împreună în blocul ACUM, inclusiv alături de Maia Sandu, de Andrei Năstase. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.