Războiul dus de Rusia contra Ucrainei a schimbat abordarea Uniunii Europene privind politica de extindere, iar astfel Republica Moldova ar putea adera mai repede la blocul european decât termenul stabilit în prezent și anume anul 2030, a declarat unionistul Octavian Țîcu, prezidențiabil al Blocului Politic "Împreună". Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, respectiv o aderare rapidă la Uniunea Europeană, cetățenii Republicii Moldova trebuie să voteze masiv în favoarea unei puteri pro-europene în alegerile din 2024 și 2025, a subliniat Țîcu.
Vorbind despre motivul pentru care Uniunea Europeană manifestă o asemenea deschidere, Octavian Țîcu a explicat că oficialii europeni înțeleg că în cazul în care R. Moldova va fi abandonată în zona gri în care, de altfel, se și află în prezent, există riscul ca frâiele statului să fie preluate de forțele ruse.
Declarațiile au fost făcute pe parcursul unor interviuri oferite recent pentru Nord News, respectiv pentru Cinema 1.
"Războiul din Ucraina a generat o schimbare a opticii și a strategiei UE în raport cu vecinătatea estică. (...) Fără acest război și fără rezistența Ucrainei, noi n-am fi putut efectiv să devenim stat candidat și stat care începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Și încă un aspect important este deschiderea Uniunii Europene și eforturile pe care le-a depus România pentru ca Republica Moldova să devină un stat candidat pregătit pentru negocieri. România și-a făcut întotdeauna datoria față de Republica Moldova din punctul de vedere referitor la susținerea acestor inițiative, la susținerea din punct de vedere economic, logistic, cultural, lingvistic, educațional, energetic și așa mai departe. România a fost avocatul principal al Republicii Moldova. Iar deschiderea Uniunii Europene e fără precedent. Să înțelegem că Uniunea Europeană, în condițiile actuale, în cazul în care Republica Moldova reușește să mai securizeze un mandat de guvernare pro-europeană, va fi pregătită cred și mai rapid să accepte integrarea europeană a Republicii Moldova decât prevăd termenele fixate, pentru că suntem un stat mic, suntem un stat vulnerabil și expus. Dacă vom reuși încă 4 ani de zile să avem o președinție pro-europeană și o guvernare majoritară pro-europeană eu cred că conturile vor fi închise. Evident că va depinde de războiul din Ucraina. Eventualitatea prăbușirii Ucrainei în acest război ne-ar costa pe noi independența", a zis candidatul unionist pentru Nord News.
"Noi nu ne fixăm termene (precum 2030 - n.red.) pentru că se poate întâmpla mult mai repede. Poate fi mult mai repede pentru că e clar că porțile sunt deschise. Noi n-am avut niciodată o asemenea deschidere. Uniunea Europeană a făcut niște derogări colosale în raport cu Republica Moldova. Ei nu s-au uitat la faptul că noi n-am îndeplinit criteriul de asociere, că nu ne încadrăm pe nicio dimensiune. Ei ne-au deschis porțile pentru că înțeleg că lăsându-ne așa de voia noastră există riscurile să fim pur și simplu preluați de alte forțe. (...) Nu vom intra restanțieri, dar multe state est-europene s-au europenizat în interiorul Uniunii Europene. Cazul României și Bulgariei este relevant din punctul acesta de vedere", a punctat prezidențiabilul unionist pentru Cinema 1.