Podul Minciunilor Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV. CTP combate în R. Moldova manipularea "UE vă va obliga să vă vindeți pământurile!". "Dacă ar fi să fie așa, că te obligă, UE ar trebui să dea afară mâine Ungaria!" / Cum mai contracarează jurnalistul această spaimă alimentată de Rusia

EXCLUSIV. CTP combate în R. Moldova manipularea "UE vă va obliga să vă vindeți pământurile!". "Dacă ar fi să fie așa, că te obligă, UE ar trebui să dea afară mâine Ungaria!" / Cum mai contracarează jurnalistul această spaimă alimentată de Rusia

"Moldoveni, veți fi obligați de Uniunea Europeană să vă vindeți pământurile străinilor!" - este una din sperietorile manipulatoare propagate frecvent de vuvuzelele Rusiei pentru a submina referendumul din 20 octombrie privind integrarea europeană a Republicii Moldova. Aflat la Chișinău, jurnalistul român Cristian Tudor Popescu a demontat, din mai multe perspective, această manipulare. 

Printre altele, CTP a subliniat că UE nu are nicidecum o asemenea abordare radicală. De pildă, dacă ar fi avut-o, Ungaria era exclusă de multă vreme din UE pentru derapajele comise sistematic de guvernarea de la Budapesta, a punctat CTP. 

De asemenea, în privința unor potențiale tranzacții prin care străinii ar achiziționa unele terenuri în Republica Moldova, CTP a explicat că guvernarea de la Chișinău poate impune o serie de condiționalități foarte avantajoase pentru cetățeni, respectiv economia statului.

Precizările au fost făcute de Cristian Tudor Popescu pe parcursul celei mai recente ediții a podcastului #raport, realizat de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația noastră. 

Nicolae Chicu: Se rostogolește falsul "Moldova se vinde pe bucăți dacă se va integra în UE". Au început tot pe Telegram și ulterior pe site-uri de știri și la TV să distribuie informația precum că dacă intrăm în UE, vom fi obligați să ne vindem pământurile străinilor. Dumneavoastră veniți dintr-o țară europeană, din România. Ați fost obligați să vă vindeți pământurile? 

CTP: Acestea sunt iarăși niște manipulări, niște diversiuni și subversiuni adresate oamenilor cu un discernământ foarte redus, ca să nu spun oligofrenilor, imbecililor. Cum să să crezi așa ceva?! Cum să te oblige?! Uniunea Europeană, din păcate, nu obligă la multe lucruri la care ar trebui să oblige. Uitați-vă ce face Ungaria în clipa de față, ce mendre își face Ungaria în raport cu Bruxelles-ul și iată cum reacționează Uniunea Europeană la legea suveranității pe care a promovat-o Orban, o lege naționalistă, agresivă care încalcă nu știu câte regulamente, prevederi ale UE. Ce face Uniunea Europeană? Păi dacă ar fi să fie așa cum spun ăștia, propagandiștii, că te obligă, (...) ar trebui să dea afară mâine Ungaria din Uniunea Europeană pentru un asemenea comportament și nu numai asta, căci ați văzut cum se opune Ungaria la orice, cum pune toate frânele posibile. Și ce face UE? Dă în judecată Ungaria la Curtea Europeană de Justiție. Se judecă în mod democratic mai departe. Nu o dă afară. 

Bineînțeles, nu s-a pus problema în România, nu se pune problema în nicio altă țară a Uniunii Europene să fie obligată țara respectivă să-și vândă pământurile. Ba, mai mult decât atât, așa cum a precizat Janis Mažeiks, ambasador ambasador al UE în Republica Moldova, în țări ca România, în Polonia, în Ungaria ș.a.m.d. s-au luat hotărâri de sistare a vânzării pământurilor agricole către străini pe o perioadă de timp nedeterminată, o să vedem cât. Au dreptul să o facă. Oricând ai dreptul să sistezi vânzările de pământuri către către străini. 

Pe de altă parte, acele pământuri pe care le vinzi, păi ele sunt vândute spre a fi exploatate, pământuri agricole de pildă. Moldova se bazează mult pe agricultură. (...) Poți să precizezi cât se poate de clar în contractul de vânzare, să pui condiționalități: "Ți-l vând, dar faci agricultură. Nu faci agricultură, ți-l iau înapoi, ți-l renaționalizez". Deci nu e afectată în niciun fel proprietatea și suveranitatea țării respective asupra propriilor ei pământuri.

Iar în ultimă instanță, cei care le cumpără nu pleacă cu ele din țară. Rămân tot aici. 

Nicolae Chicu: Și uneori, dacă vine un investitor și cumpără terenuri agricole într-un sat, creează locuri de muncă acolo. 

CTP: Bineînțeles! Asta se întâmplă. Există, de exemplu, nenumărate proprietăți chinezești în Uniunea Europeană, în Statele Unite. Există proprietăți ale unor țări în altele. De ce? Pentru că asta înseamnă mișcare liberă a capitalurilor, ceea ce este esențial pentru lumea liberă capitalistă. E esențial ca cine vrea să investească, să se poată duce să investească. Dacă, de pildă, într-o țară nu sunt în stare capitaliștii autohtoni sau nu vor să investească în agricultură, că li se pare greu - căci agricultura e dificilă, respectiv ca să obții un profit în agricultură trebuie să muncești mult și se obține cu investiții pe termen lung și așa mai departe (...) - de ce să nu lași să vină niște investitori străini care sunt interesați să facă treaba asta și să-ți facă producție agricolă competitivă în Uniunea Europeană, să dea locuri de muncă? De ce să interzici asta? E o gândire care funcționează și în România și prostește oamenii: "Să fie ai noștri care să dețină pământurile respective și afacerile. Capitaliștii noștri!". Capitaliștii noștri care să ce? Care să fure mai abitir decât orice străin. "Bă, dar ne fură al nostru".

Nicolae Chicu: E mai mare plăcerea când te fură al tău.

CTP: Normal... 

Vedeți video: 



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.