Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV "Geoană e un oportunist feroce!". CTP îi avertizează pe basarabenii care intenționează să voteze cu prezidențiabilul așa-zis independent, despre care WikiLeaks a dezvăluit că este dispus să abandoneze Republica Moldova în ghearele Rusiei

EXCLUSIV "Geoană e un oportunist feroce!". CTP îi avertizează pe basarabenii care intenționează să voteze cu prezidențiabilul așa-zis independent, despre care WikiLeaks a dezvăluit că este dispus să abandoneze Republica Moldova în ghearele Rusiei

Aflat la Chișinău, jurnalistul Cristian Tudor Popescu i-a avertizat pe acei cetățeni ai Republicii Moldova care au totodată și cetățenie română să fie circumspecți în ceea ce privește persoana lui Mircea Geoană, actualmente candidat independent la alegerile prezidențiale din România și fost secretar general adjunct al NATO până de curând. Avertismentul a fost lansat de CTP inclusiv în contextul în care sondajele arătau că Mircea Geoană era prezidențiabilul român preferat de cetățenii Republicii Moldova. 

Printre altele, gazetarul român s-a referit la o serie de dezvăluiri făcute în urmă cu peste un deceniu de WikiLeaks, care publicase o telegramă clasificată în care ambasadorul american la București de la acea vreme, Mark H. Gitenstein, avertiza Washingtonul cu privire la potențialele riscuri ale unei eventuale președinții Geoană. Telegrama fusese trimisă de Gitenstein în anul 2009, pe fondul primei candidaturi la prezidențiale a pesedistului Mircea Geoană. 

Telegrama publicată de WikiLeaks arăta disponibilitatea lui Geoană de a fi maleabil cu rușii în privința Republicii Moldova. Gitenstein transmitea administrației americane că Mircea Geoană ar fi fost favorabil unei soluții negociate care să țină Moldova în sfera de influență rusă.

"Totuși, în timp ce președintele Băsescu a acordat o prioritate înaltă ajutorării noului guvern din Moldova pentru a rezista presiunii ruse, Geoană pare să aibă o abordare mai 'echilibrată' și să considere problema Moldovei deschisă negocierilor – chiar și cu Moscova", scria ambasadorul în telegramă.

"Geoană este un oportunist feroce. Deci domnul Geoană poate fi orice, inclusiv agent rus. Poate fi orice - asta este caracteristica domnului Geoană, în funcție de cine îi oferă o posibilitate spre putere. Are foarte multă sete de putere pe care e dispus să o obțină cu orice preț. Funcții mari, demnități, asta l-a interesat întotdeauna și, prin urmare, a basculat în cariera lui politică de multe ori", a atras atenția gazetarul Cristian Tudor Popescu. 

Nu în cele din urmă, CTP a vorbit despre comportamentul incalificabil de care a dat dovadă Mircea Geoană în urma dezvăluirilor făcute de jurnaliștii de la Context.ro, conform cărora Rareș Mănescu - care i-a fost șef de campanie, este partener de afaceri cu un propagandist rus care-l admiră pe dictatorul Vladimir Putin. 

Precizările au fost făcute de Cristian Tudor Popescu pe parcursul celei mai recente ediții a podcastului #raport, realizat de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația noastră. 

CTP: Am văzut un sondaj la dumneavoastră aici în legătură cu alegerile din România. E interesant că pe locul întâi în preferințele românilor din Moldova este Geoană. Pe locul 3 e Șoșoacă cu 10 procente (podcastul a fost filmat înainte ca CCR să o excludă pe Șoșoacă din cursa electorală - n.red.), ceea ce corespunde realității, pentru că Șoșoacă reprezintă Kremlinul, deci cam atâția inși aveți aici care sunt favorabili rușilor și Kremlinului. 

Nicolae Chicu: Sunt cei care îl susțin pe Șor aici. Tot cam atâția.

CTP: Să știți că pe mine mă bucură faptul că există opțiunea Geoană aici pe locul 1. Mă bucură. Știți de ce? Pentru că Geoană nu înseamnă nimic altceva pentru Republica Moldova și nici pentru România, de 15 ani încoace, decât funcția lui de la NATO. 

Nicolae Chicu: Da, practic moldovenii au optat pentru el pentru că reprezenta NATO. 

CTP: Atât! Pentru mine asta înseamnă o opțiune îmbucurătoare pentru NATO, doar nu pentru Geoană... Cine e Geoană în Republica Moldova? Nimeni! O să vedem ce rezultate vor da alegerile atât în Republica Moldova, cât și în România, dar de asemenea vă pot spune că Geoană nu candidează în Moldova, candidează în România. Pentru mine, Geoană nu reprezintă o garanție, nici morală, nici umană, nici de securitate pentru România, așa cum ar părea. 

Nicolae Chicu: E un om instabil cum au zis englezii. 

CTP: Da, cum am zis eu mai întâi, înaintea americanilor și englezilor. În WikiLeaks-urile alea sunt trecut și eu. Am avut atunci niște discuții cu diplomați americani și asta am spus, că Geoană este extrem de influențabil, își face rău singur, am zis și asta și îl puteți vedea acum cum are un talent remarcabil. 

Nicolae Chicu: Își dă cu stângul în dreptul toată ziua. 

CTP: Își dă chiar cu levierul în genunchi cu mare eficiență. Ulterior, americanii l-au calificat în acea telegramă către Departamentul de Stat drept bun în politica externă, dar lipsit de substanță. Iar MI-6, mă rog, ambasada britanică i-a spus "wobbly", care ce înseamnă? Înseamnă că se clatină după cum bate vântul. 

Nicolae Chicu: Americanii spuneau în acea telegramă despre faptul că el ar fi de acord ca Republica Moldova să fie oferită Moscovei mai direct sau mai indirect. 

CTP: Să se negocieze, așa spunea el. Eu nu-l suspectez pe domnul Geoană, n-am dovezi în direcția asta, nici nu e exclus, dar nu pot să spun că am vreo dovadă directă că el face jocurile Kremlinului, că este agent rus. Nu am o astfel de dovadă, dar ce vă pot spune? Vă pot spune că domnul Geoană este un oportunist feroce. Deci domnul Geoană poate fi orice, inclusiv agent rus. Poate fi orice - asta este caracteristica domnului Geoană, în funcție de cine îi oferă o posibilitate spre putere. Are foarte multă sete de putere pe care e dispus să o obțină cu orice preț. Funcții mari, demnități, asta l-a interesat întotdeauna și, prin urmare, a basculat în cariera lui politică de multe ori. (...) El a fost propulsat ca o rachetă în Ministerul de Externe din România de regimul Iliescu. Asta nu l-a împiedicat în 1996, când a auzit că a câștigat Emil Constantinescu alegerile, să fie printre primii care i-au trimis o telegramă lui Emil Constantinescu în care spunea că îl felicită și că îi mulțumește mult pentru că a scăpat țara de cancerul Iliescu. 

Nicolae Chicu: Chiar dacă încă era angajatul lui Iliescu. 

CTP: Și era creația lui Iliescu. Iliescu îl numise ambasador în Statele Unite ale Americii. Dar s-a schimbat (președintele - n.red.), iar atunci "hai să mă schimb și eu, nicio problemă". Ei, după ce Emil Constantinescu a dat bir cu fugiții pur și simplu în anul 2000 (...), Geoană s-a reorientat și din nou s-a dus și a făcut sluj la PSD, pe lângă Ion Iliescu și Adrian Năstase, până la urmă ajungând chiar șeful PSD și candidat la președinție. Așadar, domnul Geoană este într-adevăr un politician perfect abțibild, adică el se lipește pe ce fond îi convine la un moment dat, după care poate fi dezlipit imediat de acolo și lipit în altă parte. Ăsta este domnul Geoană și tot ca un abțibild e subțire, superficial și străveziu. 

Nicolae Chicu: A apărut și o investigație zilele astea în care se vorbește despre șeful de campanie al lui Geoană, care ar fi făcut afaceri cu un propagandist rus. 

CTP: Alea le-a făcut clar. Despre asta n-avem ce comenta. Acolo sunt informații care nici n-au fost contrazise de către Geoană în legătură cu afacerile acelui domn Rareș Mănescu. Astea nu au fost contrazise. Ce încearcă Geoană cu disperare e să se separe de Mănescu. Asta a făcut întotdeauna, să știți. Cum a simțit că nu este în regulă cu cineva, că îi poate aduce daune sau nu îi mai aduce câștiguri - cineva cu care s-a aflat în relații foarte strânse - domnul Geoană îi întoarce spatele cu o viteză cosmică. Este foarte bun la chestia asta. Uneori însă, mai greșește și o face prea repede. L-a caracterizat într-un anume fel Ion Iliescu - prostănacul. Uneori consideră prea repede că are sacii în căruță și îi spune acelei persoane (de care vrea să se descotorosească - n.red.) prea devreme: "dar de unde mă cunoști dumneata pe mine?". Până atunci era cu o atitudine de familiaritate ș.a.m.d. Am și o experiență personală în acest domeniu cu dânsul. După ce am avut o relație destul de strânsă pe la sfârșitul anilor 2000, până în 2009 când a candidat la președinție, vreme de 12 ani nu mi-a mai dat nici măcar un telefon. După 12 ani m-a sunat de ziua mea să-mi ureze "la mulți ani!", moment în care firește că am suficientă experiență ca să înțeleg din acest simplu fapt că va candida la președinție și se gândea că poate i-aș putea fi de folos cu ceva. (...) Ăsta este domnul Geoană. Deci el acum încearcă să îl largheze pe acest domn care a fost coordonatorul lui de campanie. Are relații foarte strânse cu Mănescu, cu soția lui, cu care are din nou relații foarte strânse. Acum atitudinea lui este de "nu știu domne' ce face ăsta, n-am nicio treabă, nu cunosc". Asta, mă rog, face parte din comportamentul știut al lui. Însă, a făcut o chestiune acum în plus care e jegoasă. Ca om care ai fost până ieri secretar general adjunct al NATO să te apuci să acuzi un jurnalist că e criminal, expressis verbis?! Bazându-te pe ce? Pe niște ziceri care au apărut fără niciun fel de dovadă și care îl includ pe ziaristul respectiv într-un grup care ar fi avut o tangență cu încercări de asasinare a procurorului general al Bulgariei. Și cu o asemenea "documentare", cu asemenea "dovezi", între trei rânduri de ghilimele, ca fost secretar general adjunct al NATO să te apuci să spui că ziaristul respectiv nu e credibil pentru că au fost două încercări de asasinat în care a fost implicat?! M-am îngrozit chiar și eu, care nu mai tresar, căci am văzut multe în viața mea. Cum să faci așa ceva?! Și a mai făcut ceva, iarăși jegos. I-a spus în mod repetat numele acestui jurnalist. În mod normal, nu făcea așa ceva, ci spunea "un jurnalist obscur care s-a apucat să facă un kompromat". (...) Dar i-a rostit numele de câteva ori. De ce? Pentru că jurnalistul are un nume maghiar. 

Nicolae Chicu: Să dea cu ură. 

CTP: Păi de aia l-a rostit, pentru că a zis "băi, mai iau niște capital, niște simpatie și de la naționaliști, de la extremiștii anti-maghiari". Deci iată ce gesturi a putut să comită acest domn, secretar general adjunct al NATO până mai ieri. Recunosc că a reușit să mă miște și pe mine cu așa ceva. Chiar în halul ăsta de jos să coboare nu mă așteptam. 

Vedeți video:



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.