Actualitate Internă Cap de pod

EXCLUSIV Document: După Ucraina, nici Basarabia nu se grăbește și nici nu are de gând să abroge interdicția de intrare a pro-rusului prezidențiabil George Simion pe teritoriul său. O eventuală decizie de revocare, evident improbabilă, a interdicției prelungite a lui Simion, rămâne în continuare la mâna Judecătoriei Râșcani

EXCLUSIV Document: După Ucraina, nici Basarabia nu se grăbește și nici nu are de gând să abroge interdicția de intrare a pro-rusului prezidențiabil George Simion pe teritoriul său. O eventuală decizie de revocare, evident improbabilă, a interdicției prelungite a lui Simion, rămâne în continuare la mâna Judecătoriei Râșcani

La o distanță de câteva zile de la comunicatul Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) emis în exclusivitate pentru Podul.ro, prin care statul ucrainean a dat de înțeles că nu va lua niciun fel de decizie de natură să ducă la ridicarea “din oficiu” a interdicției de intrare în Ucraina a lui George Simion în cazul și chiar dacă, printr-un accident al istoriei, individul ar ajunge la Cotroceni, iată că nici R.Moldova nu are de gând să o facă. 

Inspectoratul General pentru Migrație din Basarabia, instituția care i-a aplicat extremistului George Simion interdicția de intrare în cel de-al doilea stat românesc, i-a prelungit-o la începutul anului curent (detalii AICI). 

Decizia nu este una definitivă, iar Simion a atacat-o în instanță (detalii AICI). 

Conform Inspectoratului General pentru Migrație, statutul lui Simion, oricare ar fi el, că este deputat sau președinte de Țară, nu se poate substitui în vreun fel legii. Acest lucru năruiește orice speranțe puerile ale anturajului președintelui grupării extremiste AUR privind posibilitatea unor decizii favorabile “din oficiu”, sub presiunea eventualității obținerii de către extremistul George Simion a celei mai înalte funcții în stat, precum și ca urmare a caracterului special al relațiilor dintre cele două state românești. 

Vă prezentăm, mai jos, răspunsul Inspectoratului General pentru Migrație: 

“Prin cererea de comunicare a informațiilor de interes public cu referire la existența unei posibilități legale de ridicare a interdicției de intrare în țară a cetățeanului român la care faceți referire, Vă informăm că în privința acestuia de către Inspectoratul General pentru Migrație este emisă o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen 5 ani, potrivit art. 55 al Legii 200/2010. 

Subsidiar, vă informăm că actualmente acțiunea înaintată de către subiectul la care faceți referire, se află pe rol la Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani). Despre revocarea actului administrativ a Inspectoratului General pentru Migrație prin care s-a dispus interdicția de intrare se va expune instanța de judecată. 

Cu privire la ridicarea interdicției a persoanei în legătură cu care faceți solicitarea, în caz că ar deveni președinte de țară, Vă comunicăm că interdicția de intrare în Republica Moldova se aplică în conformitate cu art. 9 al Legii 200/2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova. Astfel în virtutea prevederilor stabilite la art. 6 din Regulamentul cu privire la organizarea și funcționarea Inspectoratului General pentru Migrație aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 16/2023, informația solicitată nu ține de competențele Inspectoratului”. 

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.