Peste 80% din investițiile străine directe în economia Republicii Moldova provin din țările Uniunii Europene. Conform datelor Agenției Servicii Publice, în 2023, în Republica Moldova activau 4.900 de companii cu capital din state membre ale UE, care au realizat investiții în valoare totală de 20 de miliarde de lei.
Datele au fost prezentate de vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării, care a arătat că procesul de integrare europeană va aduce și mai multe investiții, care să ofere și mai multe locuri de muncă bine plătite în R. Moldova.
„Să fie clar: cine e împotriva integrării europene este împotriva intereselor economice ale statului nostru, nu își dorește o economie dezvoltată, bazată pe investiții și exporturi. UE este principalul investitor în Republica Moldova! Zeci de mii de locuri de muncă sunt susținute de investițiile din Uniunea Europeană. Oameni care muncesc aici, acasă, lângă familiile lor”, a afirmat oficialul.
„Prezența companiilor europene nu înseamnă doar injecții financiare. Investitorii europeni aduc și un transfer important de know-how și expertiză, facilitând modernizarea economiei noastre. Ei contribuie la optimizarea proceselor de producție, la îmbunătățirea calității produselor și la implementarea celor mai bune practici internaționale. Progresul vine din Vest, nu din Est, așa cum sugerează anumiți «binevoitori»”, a subliniat Dumitru Alaiba.
Reamintim că joi, 10 octombrie, în cadrul vizitei sale oficiale la Chișinău, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Uniunea Europeană va investi 1,8 miliarde de euro în economia moldovenească în următorii trei ani.
„Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia Republicii Moldova în următorii trei ani. Deja avem mai multe proiecte în așteptare. Vom construi două spitale noi la Bălți și Cahul, vom investi în drumuri, poduri peste Prut, și în rețeaua energetică. Totodată, vom contribui la extinderea internetului în bandă largă în întreaga țară și la accesul la aria de plăți unice, facilitând transferuri de bani mult mai rapide și cu taxe minime”, a precizat Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferințe de presă comună cu Maia Sandu.
De asemenea, președintele Comisiei Europene a declarat că UE va sprijini planul economic ambițios al R. Moldova, exprimându-și siguranța că economia va putea fi dublată în următorii zece ani. În acest sens, von der Leyen își dorește apropierea și mai mare a economiei moldovenești de piața unică UE.