Actualitate Internă Focus

Expertul Răzvan Cotovelea le explică basarabenilor avantajele integrării în UE: România, din 1918 încoace, NU a avut vreodată o asemenea dezvoltare economică și creștere a bunăstării precum în prezent!

Expertul Răzvan Cotovelea le explică basarabenilor avantajele integrării în UE: România, din 1918 încoace, NU a avut vreodată o asemenea dezvoltare economică și creștere a bunăstării precum în prezent!

România nu a avut vreodată în istorie o dezvoltare economică și o creștere a bunăstării la un asemenea nivel precum s-a întâmplat din anul 2007 încoace, adică din momentul aderării la Uniunea Europeană și până în prezent, a subliniat Răzvan Cotovelea, fost ministru pentru Societatea Informațională în cadrul Guvernului de la București, profesor al SNSPA și expert în managementul fondurilor europene, ocupând la un moment dat poziția de coordonator național al României pentru asistența financiară nerambursabilă de la UE. În acest sens, Răzvan Cotovelea a trecut în revistă o serie de date economice relevante. 

Precizările au fost făcute duminică de profesorul Răzvan Cotovelea în cadrul unei emisiuni găzduite de TVR Moldova, pe parcursul căreia au fost abordate avantajele integrării europene a Republicii Moldova pe fondul referendumului istoric ce se va desfășura în data de 20 octombrie în legătură cu acest subiect. 

"PIB-ul României în termeni nominali a crescut de 3 ori față de 2006, deci cu 1 an înaintea aderării. România avea în 2006 un PIB de 97 miliarde de euro. Anul trecut, România a avut un PIB de 320 de miliarde de euro, poziționându-se pe locul 12 în Europa, depășind Portugalia, Grecia ș.a.m.d. Investițiile străine au crescut față de momentul aderării de peste 2 ori și jumătate, ajungând la un număr record de aproximativ 20 de miliarde de euro, cu un impact absolut incredibil asupra creșterilor salariale. Nu întâmplător sunt unii economiști care spun că standardul de viață a crescut de peste 3 ori față de momentul aderării. Și sunt doar niște cifre. Dacă ar fi să luăm în termeni reali salariile și pensiile, acestea au crescut de mai multe ori. Adică oamenii au văzut mai mulți bani în buzunare. Și nu vorbim de mediul privat, deși și acolo avem un salariu mediu de aproximativ 1000 de euro. Vorbim și de funcționarii publici, de cei din armată, poliție, servicii, magistratură, învățământ, așadar de toate categoriile care aparțin de bugetul statului român. Aceștia au avut creșteri salariale de peste 3 ori față de momentul aderării. Imediat cu aceste creșteri salariale, s-a văzut și în standardul de viață al românilor. Niciodată în istoria României nu a existat o asemenea creștere economică, nici măcar atunci când analizăm PIB per capita. (...) Nu mai vorbim de cele peste 90 de miliarde de euro fonduri de dezvoltare primite gratuit de la Comisia Europeană. Repet, peste 90 de miliarde de euro au intrat de la bugetul Bruxelles-ului în bugetul Trezoreriei Naționale din momentul aderării și până acum. Numai pentru intervalul 2021-2027 România are aproximativ 90,2 miliarde de euro pentru investiții în dezvoltare, transporturi, infrastructura de autostrăzi, căi ferate, porturi, energie, întreprinderi mici și mijlocii, tot ce înseamnă cercetare, dezvoltare, autorități publice locale. Sunt orașe care au atras de la momentul aderării și până în prezent aproape 1 miliard de euro fonduri gratuite, fonduri de dezvoltare. Bineînțeles, exemplele pot continua. Este o dezvoltare economică și o creștere a bunăstării cum România nu a avut niciodată din 1918 de la momentul înființării ca stat independent și suveran", a punctat Cotovelea. 

Vedeți video de la minutul 27: 


"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.