Actualitate Internă

Cum și-a amintit Rusia subit de oligarhul infractor Veaceslav Platon în ajunul alegerilor din R.Moldova, acuzându-l de o nouă fraudă uriașă. Amanta acestuia, o FSB-istă care pretinde că e jurnalistă, candidează împotriva Maiei Sandu și a referendumului pentru aderare la UE

Cum și-a amintit Rusia subit de oligarhul infractor Veaceslav Platon în ajunul alegerilor din R.Moldova, acuzându-l de o nouă fraudă uriașă. Amanta acestuia, o FSB-istă care pretinde că e jurnalistă, candidează împotriva Maiei Sandu și a referendumului pentru aderare la UE

Oligarhul infractor Veaceslav Platon, condamnat deja în Rusia la 20 de ani închisoare într-un dosar de fraudă bancară alături de Vladimir Plahotniuc, un alt oligarh fugar, este acuzat de autoritățile rusești de noi fraude financiare uriașe. 

Bizară coincidență în condițiile în care amanta lui Platon, Natalia Morari, mama unuia dintre copiii acestuia și agentă FSB, așa cum a argumentat PODUL AICI, candidează la președinția R.Moldova. Cu șanse mici, dar cu misiune certă, din partea Kemlinului, de a compromite referendumul privind aderarea R.Moldova la UE. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Interne, Platon ar fi retras, ilegal, din Rusia, în jude 48 de miliarde de ruble (n jur de 450 milioane de euro), în schema de retragere ilegală fiind implicați și Alexandr Korkin, oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și Renato Usatîi, actual candidat la prezidențialele din 20 octombrie, ambii dați în căutare internațională de justiția rusă, scrie agenția oficială rusă Ria Novosti, citată de Europa Liberă Moldova.

Platon este acuzat de săvârșirea tranzacțiilor financiare folosind documente false. Presa rusă scrie că Procuratura Generală a R. Moldova a refuzat anterior extrădarea lui Platon în Rusia.

În iulie 2023, Platon fost condamnat de o instanță de fond de la Moscova la 20 de ani de închisoare, pentru că ar fi facilitat scoaterea ilegală din Rusia a 126 miliarde de ruble, prin schema infracțională cunoscută publicului larg cu numele de „Laundromat”.

Platon a afirmat atunci că sentința este ilegală.

Platon se află pe lista de sancțiuni a Canadei, dar și pe lista persoanelor sancționate de autoritățile moldovene. În R. Moldova, el este învinuit în mai multe cauze penale și se află în căutare din vara anului 2021. Platon are statut de învinuit în dosarul „Laundromat”, iar în alt dosar este acuzat de sustragerea banilor din companiile de asigurare Asito, Мoldasig și Alliance Insurance Group. O altă învinuire ține de un atac raider asupra Moldova-Agroindbank, în 2011-2015.

În iunie 2021, Veaceslav Platon a fost achitat de justiția moldoveană în dosarul fraudei bancare cunoscut și ca „furtul miliardului”, după ce în aprilie 2017 fusese condamnat la 18 ani de închisoare în același caz. S-a întâmplat după ce procurorul general de atunci, Alexandr Stoianoglo, a cerut în iunie 2020 revizuirea dosarului, despre care a spus că era unul fabricat.

În prezent, Platon este vizat în mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, majoritatea fiind legate de „frauda bancară”.

El este implicat de mai mulți ani într-o relație amoroasă (dar nu numai) cu așa-zisa jurnalistă Natalia Morari, în realitate, agentă FSB, pregătită, de către structurile Moscovei, să devină candidată la președinția R.Moldova, așa cum a arătat PODUL AICI.

Anterior depunerii candidaturii sale pentru președinție, Morari a încercat să determine „opoziția” din R.Moldova să susțină un candidat unic care să o contracandideze serios pe Maia Sandu. S-a agitat luni de zile, a promovat ideea „candidatul unic” în emisiunile sale de pe net, a moderat întâlniri cu reprezentanți ai opoziției, dar, în cele din urmă, în absența unui consens, a decis să-și asume ea o candidatură la cea mai înaltă funcție în stat. 

Într-un comentariu redat de newsmaker.md, un reprezentant al ong-ului WatchDog, Andrei Curăraru, aprecia, recent, că misiunea amantei lui Planton (trasată de Kremlin) ar fi de a „devia parțial suspiciunile” de la alt candidat – Alexandr Stoianoglo. 

„Este ceva de genul Ksenia Sobciac de Moldova (fiica fostului primar din Sankt Petersburg care l-a adus în politică pe Vladimir Putin în anii 1990, n.red). Este un fel de voce liberală, dar susținută de Kremlin. Ea va spune că este foarte pro-europeană, dar în același timp este împotriva referendumului. Scopul ei este să atragă voturi de la Sandu și să submineze încrederea în referendum”, a remarcat expertul.

Angela Colațchi, dr în științe politice, a opinat că Natalia Morari este un candidat cu șanse mici, dar cu o mare susținere financiară din partea lui Platon. „Platon pariază pe doi [Morari și Stoianoglo]. Dacă unul nu merge, va merge celălalt. Nu m-aș mira să apară și un al treilea. El va lucra pe două sau trei fronturi – cât îi va ajunge bani. Ei vor să vadă care sunt șansele lor la alegerile parlamentare”, a arătat Colațchi.

CITEȘTE ȘI: Legendată ca ”jurnalistă”, Natalia Morari e agentă FSB-istă dincolo de orice dubii. Profilul neromanțat. Care sunt obiectivele metresei lui Platon, Baghirov, Thaciuk și Chiril Lucinschi. Partitura Natașei

Dodon, serviciile secrete rusești și Stoianoglo

"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.