Actualitate Internă Focus

EXCLUSIV. CTP evidențiază fățărnicia pro-rușilor din R.Moldova prin exemplul Stoianoglo: "Denigrezi UE când tu de fapt ți-ai luat cetățenia română din considerente clare! Există conștiința clară și în Republica Moldova și în Transnistria că afacerea, bătaia peștelui e către UE, către România, nu către Rusia, ceea ce este și corect. Ce să ofere Rusia?"

EXCLUSIV. CTP evidențiază fățărnicia pro-rușilor din R.Moldova prin exemplul Stoianoglo: "Denigrezi UE când tu de fapt ți-ai luat cetățenia română din considerente clare!  Există conștiința clară și în Republica Moldova și în Transnistria că afacerea, bătaia peștelui e către UE, către România, nu către Rusia, ceea ce este și corect. Ce să ofere Rusia?"

Pro-rușii din Republica Moldova, precum prezidențiabilul socialist Alexandr Stoianoglo și separatiștii de la Tiraspol, conștientizează că prosperitatea nu vine nicidecum dinspre Rusia, ci dinspre Uniunea Europeană, a transmis jurnalistul român Cristian Tudor Popescu, comentând informațiile conform cărora candidatul menționat are cetățenia română, iar exporturile așa-zisei Transnistria sunt, într-o proporție covârșitoare, în UE. 

În funcție de mai mulți factori, este posibil ca așa-zisa Transnistria să ceară să fie integrată în Uniunea Europeană, a explicat CTP. 

Nu în cele din urmă, gazetarul român a scos în relief ipocrizia prezidențiabilului Alexandr Stoianoglo: "Denigrezi UE și îndemni către Uniunea Economică Eurasiatică, când tu de fapt ți-ai luat cetățenia română din considerente clare".

Afirmațiile au fost făcute de Cristian Tudor Popescu pe parcursul unei ediții recente a podcastului #raport, realizat de jurnalistul Nicolae Chicu pentru publicația noastră. 

CTP: Chiar Stoianoglo o spune, că cetățenia română au luat-o mulți în Republica Moldova din considerente legate de locuri de muncă, de familie, de Uniunea Europeană chiar, așadar considerente practice și personale legate în fond de România și UE, adică de faptul că mulți dintre locuitorii Republicii Moldova văd în România și în Uniunea Europeană ceva pozitiv, o posibilitate să obții o slujbă mai bună, un salariu mai bun. El însuși a fost unul dintre acești cetățeni care de aceea și-a luat cetățenia, pentru că prezenta niște avantaje. Și pe de altă parte vii și vituperezi, denigrezi UE și îndemni către Uniunea Economică Eurasiatică, când tu de fapt ți-ai luat cetățenia română din considerente clare. 

Mai e și faptul că exporturile până și exporturile Transnistriei, 80% dintre ele, nu sunt cu Uniunea Euroasiatică, ci cu UE. Deci când vine vorba de interese economice, de promovare socială, de a câștiga bani ș.a.m.d. iată că există conștiința clară și în Republica Moldova și în Transnistria că afacerea, bătaia peștelui e către UE, către România, nu către Rusia, ceea ce este și corect. Ce să ofere Rusia? Rusia întotdeauna a știut să ia mult mai mult decât să ofere. Și să știți că am ajuns să-mi schimb o părere pe care am exprimat-o la un moment dat. Am spus că Republica Moldova ar trebui să renunțe la Transnistria, pentru că ea e o piatră, un bolovan ce atârnă de piciorul Moldovei la intrarea în UE. Mi-am schimbat părerea. Nu e obligatoriu să renunțe. Cred că se poate, pe măsură ce Republica Moldova se apropie de UE și dacă se va întâmpla ca influența Rusiei să scadă în zonă, în funcție de război, atunci Transnistriei o să-i convină în componența R. Moldova, respectiv să se îndrepte către UE într-un final. 

Nicolae Chicu: Se va cere singură.

CTP: Da, pentru că iată că și acum, pragmatic, își dau seama că viitorul e acolo. 

Vedeți video:



"Podul" este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.

Dacă v-a plăcut articolul vă invităm să vă alăturați cu un like comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook Podul.

Acest articol este proprietatea Podul.ro și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a continutului se poate face DOAR cu citarea sursei și cu LINK ACTIV către pagina acestui articol.